středa, listopadu 29, 2006

Jak se má s Íránem jednat aneb ať žije FIFA...

... a jiné zprávy.

FIFA suspendovala Írán za jeho porušování mezinárodních standardů: kvůli vměšování se vlády do fotbalu (když se vláda vměšuje do soukromého života, mozků lidí a vůbec do všeho, proč by se nevměšovala do fotbalu?). Íránu se povedlo vyžebrat alespoň povolení účasti na asijském turnaji, který začíná v Kataru příští týden, ale za to Írán musí splnit požadavky FIFY do měsíce... Alespoň FIFA udělala to, co by měla udělat světová politická scéna..

Írán pozval do Teheránu ředitele čínské ropní společnosti Sinopec, aby s ním podepsal smlouvu na rozvojový plán ropního pole Jadavarán a na dodávky ropy a zemního plynu v hodnotě asi 100 miliard dolarů. Jestli smlouva bude uzavřena, umožní Číně kupovat 150,000 barelů surové ropy denně za trhové ceny po 25 let a 250 milionů tun zkvapalněného zemného plynu.
... trhy a přísun dolarů se musí přece zajistit, kdyby náhodou jiné kohoutky vyschly. Čína je velice vděčný odběratel s denně rostoucí spotřebou ropy - a vetujícím členem Rady Bezpečnosti... samozřejmě, že žádné podstatné sankce nikdy nepodepíše.

Rusko popřelo, že dodalo Íránu první z 29 objednaných protiraketových systémů Tor-M1. Tato země určitě nemá ani v nejmenším chuť podepsat jakékoliv sankce proti Íránu, nebo se podílet na změně režimu.. proč by to vlastně měla dělat, vždyť by ztratila odbytiště pro zbraně a nukleární technologie.

Saudská Arábie se snaží ukázat, že stojí pevně po boku Spojených států. Ale proč najednou tolik horlivosti? Američané a Saudi a jiní sunnité v regionu se bojí rostoucího vlivu šíitského Íránu v regionu (hlavně od Iráku, po Libanon) a proto podporují sunnity v Iráku a společně s USA protisyrskou většinu v libanonském parlamentu... a nijak jim to nebrání podporovat i palestinský Hamás, samozřejmě proti Izraeli. Jak se zajímavě zapletají nitky oportunistických spojenectví... Je to pokus o vytvoření koalicí i ve strachu z důsledků případných akcí proti Íránu a aktivizace šíitských skupin obyvatelstva v zemích se sunnitskou většinou... protože Írán poprvé pohrozil, že je připraven napadnout i arabské státy Perského zálivu, které poskytnou podporu a základny pro případný americký útok na Írán.

... Takže další krok v dělení regionu (potažmo světa) na dva tábory na hřišti... které se může zase brzy proměnit v bitevní pole... někteří se domnívají, že situaci na Blízkém východě lze stabilizovat buď změnou režimu v Íránu nebo přiznáním většího slova a vlivu stávající íránské vládě (která volá po zničení Izraele, a rovněž Británie a Spojených Států a zároveň přísahá, že jeho jaderný program je mírový, jenom tak pro připomenutí). Jestli někdo věří, že by Íránská vláda najednou změnila svůj revoluční mocenský plán pro region, a bylo by možné ji "zacpat ústa" (dalšími) ústupky, bohužel je to dosti naivní pohled. Zastavil se Hitler po anexi Rakouska? Po anexi ČSR? Po útoku na Polsko? Írán zatím má Sýrii, jistý vliv v Libanonu, jistý vliv v Iráku... jestli mu přiznají ještě větší vliv, uspokojí se? Kdo alespoň trochu zná dynamiky dějin, ekonomie a rozumí islámu a ideologii této vlády, ví, že nikoliv.

Tím, že Írán volal do Teheránu (setkání se nakonec neuskutečnilo a Írán to samozřejmě popřel) představitele Iráku a Sýrie v zájmu uklidnění situace v Iráku, se nepřímo přiznal, že v podněcování násilí má (velký) podíl... kdyby s tím neměl nic společného, asi by se ani nenabízel do role "mírotvůrce". A co chce na výměnu? Podíl na rozhodování o budoucnosti této země. Jenom v říjnu bylo zabito během bombových útoků nebo cílených únosů a následných masakrech 3709 Iráčanů a poslední týden se jatka ještě více vystupňovala. Kdy se dočkáme třeba odsuzující rezoluce OSN?

Křehká demokracie Libanonu čelí krizi, destabilizaci a možnému zániku po útocích na čelní představitele stran a skupin, zaměřených proti Hizballáhu a Sýrii... kdo za těmito útoky stojí je jasné. Útoky jsou řízeny hlavně ze strany Sýrie, která chce posílit svůj vliv v Libanonu, jako byla i objednaná vražda Rafíka Harírího. A Hizballáh dál zbrojí...

Velice zajímavé zprávy o pokusech Hizballáhu o islamizaci obyvatel a "morálních reformách" v Chávezově Venezuele!

V Íránu kromě toho spadlo jedno vojenské dopravní letadlo, převážející příslušníky Revolučních Gard (36 obětí). Bohužel jsou nehody dopravních letadel (civilních i vojenských) v Íránu až příliš časté. Je to způsobeno zastaralostí letadel a nedostatečnou údržbou a ignorováním jakýchkoliv bezpečnostních pravidel. Stejná situace je v pozemní dopravě (obrovská nehodovost a úmrtnost na silnicích), v oblasti výstavby a ochrany před důsledky zemětřesení (zrušeny po vítězství revoluce v 1979) a samozřejmě co jiného se dá očekávat v oblasti jaderného programu? Oficielní propaganda říká, že pády letadel jsou způsobeny embargem na náhradní díly, ale Írán je schopen si přes třetí země nebo černý trh zakoupit prakticky cokoliv. Takže prostě náhradní díly asi nejsou prioritní a v oblasti údržby letadel panuje jenom pravidlo "inšalláh"... tedy, poletíme a doletíme jestli to tak bůh chce. Ale je klidně možné, že někomu výše postavenému někdo z těch gardistů prostě vadil a tak mu pomohl.

Na jednom videu byla zachycena poprava oběšením 2 mladých lidí (Alireza Gordži, 23 a Hossein Makeš, 22) ve městě Brúdžerd po obvinění z "nemorálního chování". V Íránu se samozřejmě věší za "nemorální chování". Do této kategorie se vejde všechno. Je to typický postup eliminace politických aktivistů pod vymyšlenými obviněními (popis záběrů v tomto článku v Observeru je velice dojemný). Tito mladí lidé byli popraveni kvůli jejich účasti v protivládní demonstraci v jejich městě.

Zde je video o manipulaci s médii na blízkém východě, je tam velká část věnována Íránu.

Žádné komentáře:

Okomentovat