čtvrtek, listopadu 09, 2006

Ropa je už příliš levná

...(a máme málo peněz na zbraně) proto zavřeme kohoutky... říká Írán. Ministr ropy Kazem Vazírí Hameneh řekl, že jestli poslední omezení těžby OPEC-u nepřinese žádaný výsledek, t.j. zvýšení cen, omezí těžbu ještě víc. Na omezení o 1,2 milionů barelů denně (na 26,3 mil bpd) se OPEC domluvil asi před měsícem. Další setkání OPEC-u se bude konat 14. prosince v Nigérii. Írán jako druhý největší producent vrámci OPEC-u snížil svoji těžbu o 176,000 barelů po tomto rozhodnutí.

... vědci dokázali, že veškeré látky získávané z ropy je možné získat také z biomasy, která je navíc neutrální z hlediska skleníkového efektu (protože rostliny při svém růstu spotřebovávají CO2 z atmosféry). Jestli by se tedy v Evropě dostatečně prosadily alternativní zdroje energie, dovedla by se alespoň částečně vymanit zpod tlaku Ruska a nemusela by se z ekonomických důvodů zklánět před zočineckými režimy jako je ten íránský. Bohužel lobby jistých společností je silnější...

Představme si, jak by se asi zatvářili Íránci, kdybychom jim řekli, že tu jejich ropu už nepotřebujeme... Zatím je závislost oboustranná, ale právě tato opatření, určena ke zvyšování cen ropy, prozrazují, jak moc je Írán (a několik dalších zemí, třeba Saúdská Arábie) závislý na vývozu ropy. Dovoluji si předpokládat, že kdyby tato situace nastala, t.j. kdyby od Íránu nikdo neodkupoval ropu po několik měsíců, daly by se očekávat nepokoje, protože by si snad konečně všichni Íránci uvědomili, že tato vláda nemá téměř žádné jiné příjmy a alternativy a mít celou ekonomiku založenou jenom na vývozu ropy se nemusí vyplatit.

Žádné komentáře:

Okomentovat