čtvrtek, června 29, 2006

Malé, ale zajímavé detaily z íránského divadýlka

Malé aktualizace 1. 7.

- Íránská vláda se rozhodla, že benzín bude od 23. září (začátek měsíce Mehr) na příděl. Poněvadž nemá dostatečné kapacity na spracování ropy musí velkou část rafinovaných produktů dovážet (samozřejmě říká ve vztahu k nukleárnímu programu, že Írán chce být technologicky, energeticky atd. nezávislý... tak proč nezačne třeba budovat ty rafinerie? ) teď chce znížit výdaje na benzín ze 4 bilionů na 2,5... tedy: Írán prodává ropu a pak ji kupuje zpátky v rafinované formě. Velice logický a hospodárný postup, že? A pak tento benzín prodává hluboce pod cenu obyvatelům, aby si koupil jejich lásku a oddanost a zabezpečil otřesné ovzduší v automobily přeplněném Teheránu a vysoká čísla obětí dopravních nehod. Kdoví jaká bude reakce obyvatel na příděly... "Miláčku, dnes večer nepřijedu, došel mi příděl benzínu"... možná se rozvine černý trh, který v Íránu funguje na všechno: zakázané zboží jako alkohol, cédéčka, nedostatkové zboží jako jsou léky ... a kdo z něj bude profitovat?

- Íránci rádi píší: minulý týden 50 předních íránských ekonomů poslalo dopis Ahmadínežádově vládě, ve kterém vyzdvihují vážné ekonomické problémy země (36 procentní inflace). Majmůn reagoval podrážděně, řekl, že je to urážka a hrozba a odpověděl politicky, ne ekonomicky.

- od března přišlo o práci kolem 100 000 lidí (celkový počet obyvatel je kolem 70 milionů).

- jenom za první rok Ahmadínežádovy administrace se zvýšil objem dovozu z původních 14 bilionů na 41 bilionů dolarů. Předpokládá se, že příští rok to bude i 50 bilionů. Dováží se elektrospotřebiče, kovové výrobky, chemikálie, plasty papír, obilí, léky a podobně z Číny, Emirátů, Indie, Japonska, Jižní Koreje a evropských zemí (Francie, Itálie, Británie, Německo, Švýcarsko). Hlavně dovoz levného zboží z Číny (textil, sklo) má těžký dopad na domácí produkci. Domácí fabriky jedna po druhé zavírají.... to chce Ahmadínežád všechny lidi zaměstnat v jaderném výzkumu? Nebo co tak v "mučednických" milicích? Nebo v jednotkách Basij (basidž), určených na potlačení domácích nepokojů? Podle nových zpráv byly 2 brigády těchto milých a přátelských lidí vyzbrojeny těžkými zbraněmi a vycvičeny pro boj ve městech a aby se moc nenudili a cvičili si svou zdatnost, obvykle je nasazují na potlačení demonstrací (často jako agenti v civilu, kteří se smíchají s davem a pak útočí od zad jak se sluší). Je známo, že je mezi nima mnoho žoldáků z ciziny, protože někteří Íránci odmítali mlátit své rodinné příslušníky a přátele.

- za poslední perský měsíc (Chordád) bylo podle Iranfocus zaznamenáno kolem 480 různých demonstrací a protestních akcí na různých místech země.

- Íránská státní televizní a rozhlasová společnost podepsala smlouvu s iráckou společností podle které budou "spolupracovat" na programech. Irán má už teď několik rozhlasových i televizních stanic vysílajících v arabštině a rozšiřujících po Iráku a Blízkém a Středním východě své poselství míru, tolerance, lásky k bližnímu, pravdy a pravé víry.

- apropo, v Irácké Baqubě zadrželi íránské militanty... pardon, poutníky.

- Íránské univerzity se asi omlazují a očišťují. Vláda slušně poslala pár profesorů do zaslouženého předčasného důchodu, snad aby neotravovali senilnostmi nebo nepohodlnou aktivitou a zavřela Islámskou splolečnost i na univerzitě v Isfahánu, poté co ji zavřela na un. Amira Kabira v Teheránu.

- pokračuje výslech zatčených žen a mužů z demonstrace 12.6. Znovu se objevili i tak "oblíbené reality show ze soudní síně", t.j. přímé přenosy vynucených doznání obviněných k subversivní činnosti. Mohli přidat ještě přípravné fáze, t.j. jak je k těm přiznáním donutili.

- ten nejradikálnější klerik, Mesbah Yazdi, "krokodýl", otravuje svým talibanovským učením íránské ovzduší pořád více, rozšiřuje svoji nenávistnou ideologii a aspiruje na post nejvyššího vůdce. Není snad osoby v Íránu, která ve mně vzbuzuje větší odpor! Jestli by se to monstrum stalo vůdcem nukleárního Íránu, tak to je rovnou na mašli... snad tomu něco zabrání!!!

- aktualizace: nejvyšší vůdce Chameneí vytvořil novou radu na kontrolu zahraničních vztahů a obsadil ji svými lidmi. Je určena na omezení vlivu opičáka a krokodýla (Ahmadínežád a Yazdi).

- Min. zahraničí Manučer Mottakí se velice hezky vyjádřil na žádost kanadského ministerského předsedy o zatčení prokurátora Mortezávího (tento vrah a mučitel se nestydatě objevil v Ženevě na otevírací schůzi nové Rady pro lidská práva OSN): "Z perspektivy Íránské Islámské Republiky země, která pořád nese stopy britské kolonizace, není v stavu ani na výši toho, aby dělala takové nesmyslné, nepravdivé a neoprávněné poznámky, a aby očekávala aby jí někdo naslouchal" ( IRNA news agency, 24.6.2006). Tento komentář ovšem vydali až poté, když bylo jisté, že Evropě a OSN a všem je v podstatě jedno, koho tam hostí a ignorovali všechna volání po spravedlnosti. Co kdyby za Německo zasedl třeba Adolf Eichmann? Článek o reakci kanadského diplomata na smrt Zahry Kazemi tady. Zuřím.

3 komentáře:

  1. Jedna drobnost... Prosím, proč se mohamedánským náboženským mluvčím říká "klerik"?

    Na první i druhý náslech to zní přece naprosto nesmyslně.

    Díky, T.

    OdpovědětVymazat
  2. Proč se muslimským "duchovním" říká klerik?... myslí se tím obecně příslušník kléru, tedy ten, co vystudoval teologii a působí jako učitel náboženství, vedoucí pátečních modliteb, vykládač zákonů a podobně. "Klérus" nebo řecky "kléros" označuje všechny vedoucí nějaké náboženské obce, tedy ty co se náboženstvím zabývají profesionálně a není omezeno na křesťanství. Někdy se používají i slova imám, mulláh ale ne všichni znají význam těchto slov. Můžu klidně jako synonymum použít i "duchovní".
    Yazdi je ajatolláh, tedy nejvyšší funkce v Šíitském islámu (pak je ještě grand ajatolláh - velký aj., osoba s obzvláště velkou autoritou a erudicí)... v katolické církvi by to bylo něco jako kardinál. Postačuje tohleto moje laické vysvětlení? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsem si až dodnes myslel, že klerik je opravdu omezen na Církev... :o)

    Sophronius Eusebius Hieronymus, čtvrté století. Odkdypak a čím rozhodnutím si to slovo vzala jiná náboženství?

    Zdraví a přeji vše dobré, T.

    Mimochodem, otevřel jsem si blog :o)

    vpravo.blog.cz

    OdpovědětVymazat