pondělí, června 12, 2006

Politika zasahuje i fotbal

Už pár dnů svět žije fotbalovými mistrovstvy světa. Už do přípravy na ně zasáhla politika... někteří žádali, aby FIFA vyloučila íránský tým ze soutěže, na domácí scéně pak ženám nebylo uděleno povolení vstupovat na stadiony a celá záležitost se ukázala jako Ahmadínežádův promyšlený propagandistický tah. On moc dobře věděl, že to mulláhové stejně nepovolí ale pokusil se znovu vypadat jako populista.
Každopádně se Íránu dostalo ledového přijetí. Zápas mezi Mexikem a Íránem (který skončil 3:1 pro Mexiko) se odehrával ironií osudu v Norimberku, místě slavného procesu s nacistickými zločinci a také jedné z hlavních metropolí nacizmu v 30. letech.
Někteří fanoušci údajně zpívali zakázanou předrevoluční hymnu, to bohužel v přenosu nebylo slyšet, ale jisté je, že hodně lidí odmítlo mávat oficiální vlajkou a několik lidí se odvážilo vytáhnout predrevoluční vlajku se lvem a sluncem nebo trikolóru s nápisem IRAN, tedy bez symbolu islamismu (do kruhu stylizované slovo "Alláh"). Na stadionu bylo i hodně hezkých děvčat, co by doma nesměly, odětých podle počasí a evropské módy... hidžáby a čádory nějak chyběli. Kdoví proč?
Nakonec se nekonala demonstrace neonacistů na podporu Ahmadínežáda, naopak před stadionem proti jeho politice protestovalo asi 1000 lidí, vesměs Židů a iránských exulantů.

Tak se zdá, že se Ahmadínežád dost nemodlil, nebo Alláh nemá rád fotbal.

Žádné komentáře:

Okomentovat