pondělí, června 12, 2006

Kolik pravdy je ve vyhlášeních íránské vlády?

Několik zajímavých výroků z íránského tisku:

ISNA, Teherán, cit. Iranfocus (v angličtině), 8. června: Hlavní velitel Revolučních Gard, Jahja Rahim Safáví řekl, že se Revoluční gardy aktivně pracují se snahou proměnit Islámskou Republiku na "velmoc číslo 1 v regionu" v průběhu nejbližších 20 let. "Země se potkává s neobvykle kritickou sérií okolností a potřebuje větší bezpečnost a obranu než kdy předtím."
Řekl, že velké zásoby ropy na Blízkém Východě ji přinesli ekonomickou a politickou moc.
"Jako vojenský velitel věřím, že jistota energetického zabezpečení světa je závislá na Blízkém Východě a na Íránu."
----
ISNA, Teherán, 21. května: Mohsen Rezaí tajemník مجمع تشخیص مصلحت نظام (madžmah-e- taškis-e- maslahát-e nezam, nevím, jak to přeložit, je to zvláštní kontrolní orgán, jmenován nejvyšším vůdcem, určen na řešení sporních situací, které by byly v rozporu s právem šaríja nebo s ústavou, zasahuje téměř do všeho, anglicky expediency council), řekl, že západ po obdržení Ahmadínežádova dopisu znejistěl a zapochyboval: " Írán má schopnost stát se menší velmocí pomocí aplikace výzkumu vědců; západ musí pochopit, že Írán chce stát na vlastních nohou," dodal. "jestli by teď Írán couvnul ze svého postavení, připravil by se o skvělou budoucnost."
---
Komentář (komu se nelíbí nemusí ho číst): Jenom se tedy nutně musím zeptat: Jak chce Írán dosáhnout velmocenského postavení? Logicky mi nevyplývá nic jiného než rozšířením své sféry vlivu dál směrem po pobřeží Perského zálivu (kde jsou státy se silnou šíitskou populací) případně na západ (Libanon, Sýrie), "nevysvětlitelná" přítomnost příslušníků Revolučních Gard třeba v Iráku nebo Libanonu tomu možná nasvědčuje. (přítomnost Íránců v Iráku mi potvrdil i kamarád Ital, který tam je v bezpečnostní jednotce). I to stojí za zmínku, že jaderní program je od srpna 2005 právě pod kontrolou Revolučních Gard. Jak pak vědecký výzkum (myslí se tím nukleární) pomůže v posílení moci? To je sice hezké ale jaderní reaktory má dnes kdekdo. Mít nukleární energii ještě nic neznamená... A jestli popřitom třeba vzroste cena chleba o 20% a ve skutečnosti ostatní ekonomika až na malé výjimky stagnuje.
Vůbec není na škodu občas si přečíst íránský oficiální tisk. Je v něm hezky vidět, čemu by podle vlády měli lidé věřit. Bohužel ne všechny články jsou přeloženy do angličtiny nebo jiných jazyků. Ale stejně to stačí na celkový obraz: totální absence některých důležitých zpráv a propagandistické nafouknutí jiných. Bohužel je moc tisku je podceňována. Ten íránský se řídí Goebbelsovým heslem "stokrát opakovaná lež se stane pravdou". Snad až na to popírání Holokaustu. Tuhletu drzost jim snad nikdo neuvěří.
Co je snad nejdůležitější... jestli je i lepší nevěřit ničemu co píše íránský tisk, jestli mluví o velmocenských ambicích, je lepší je brát vážně. Jestli by nenasytný a agresivní režim ovládl Blízký Východ, určitě by chtěl minimálně diktovat ceny ropy prohnilému západu.

Adresy nejdůležitějších:
IRNA, Islamic Republic News Agency
ISNA, Iranian Students News Agency
MEHR, Mehr news agency
FARS, Fars News

Žádné komentáře:

Okomentovat