čtvrtek, června 22, 2006

Malý hezký lapsus: Mottakí: "Naše mírové jaderné zbraně.... ehm, pardon, elektrárny"

MEMRI tv: z vysílání íránské televize, Kanál 2, 2. července 2006, rozhovor s ministrem zahraničí Manučehrem Mottakím: "Přizvukujeme mírovou povahu našich jaderních zbraní... tedy myslím... naší jaderné elektrárny, a nukleární energie a aktivit. Nepotřebujeme nukleární zbraně, jak jsme často říkali. Nukleární zbraně nepatří do naší obranní strategie.

Zajímavý lapsus... co na srdci, to na jazyku.

Dodám k tomu jenom odkaz na zajímavý článek z Washington Post: někteří mulláhové (hlavně z vládnoucí tzv. "skryté skupiny" kolem Mesbaha Yazdiho) se snaží, navzdory odvoláním , že "Islám odsuzuje zbraně hromadního ničení" a Chomejního zákazu, najít ve svatých knihách Islámu nějaké pasáže, které by omluvily jejich vývoj a skladování vrámci obrany:
Gharavian, Yazdiho mluvčí: "Jestli jakýkoliv jiný národ vyrobil tuto ZHN a použil ji proti druhému národu, druhý národ ve jménu obrany má právo mít a použít ZHN."
"Při nukleárních zbraních platí princip všichni nebo nikdo ... jestli se jeden národ vyzbrojí takovými zbraněmi, je dosti logické i pro jiné národy aby přemýšleli o své obraně proti tomuto typu zbraní." ... odkazuje tím na Izrael... "jsou mimo Smlouvy o nešíření".
Říká také, že Islám vylučuje "zabít kdohokoliv, kdo neprovedl zločin a nepovoluje nikomu začít ubližovat lidské bytosti" ... odkazuje spíše na teorii nutné a oprávněné obrany, přičemž možná Islám zakazuje použití ZHN, ale není výslovně zakázáno jejich vlastnictví: "Jestli tyhlety bomby tvůj nepřátel vlastní, není zakázáno je vlastnit také."

Je to boužel v jistém smyslu logické: jestli je mají oni, tak proč ne my? Až na to, že Írán si své nepřátele vyrábí sám! Ale pak proč podepisoval Smlouvu o nešíření?

...tak.. všichni honem na bomby! Musíme je mít všichni. Možná se mi jedna vejde do garáže vedle motorky. A co tak kdyby je neměl vůbec nikdo? To vás, milí politikové, nenapadlo?

Žádné komentáře:

Okomentovat