čtvrtek, ledna 11, 2007

Ztratí Írán svou národní hrdost, jestli nebude mít jaderní technologie?

Alereza Taghi, SosIran.com, odborník z oblasti energetiky:

Dříve než odpovíme na tuto otázku, musíme si vysvětlit, co myslíme pod výrazem "technologie". Může to znamenat jendnu nebo více z následovních věcí, ohledně jaderních elektráren (JE) a obohacování uranu:

• Schopnost stavět jaderné elektrárny
• Schopnost ovládat výrobu energie v JE
• Schopnost spravovat a udržovat JE
• Schopnost správně a bezpečně nakládat s jaderním odpadem
• Schopnost obohacovat palivo pro reaktory na výrobu energie (pod 4%)
• Schopnost obohacovat urán pro jaderní zbraně (nad 90%)

Následující údaje by nás mohli posunout k odpovědím

Většina velkých univerzit má výzkumné kapacity, které učí studenty většinu teoretických a některé z praktických aspektů nukleárních technologií. 56 zemí provozuje 284 výzkumných reaktorů. Proto, íránští inženýři a vědci můžou dosáhnout vědeckého poznání v oblasti jaderních technologií během provozu pokusného reaktoru. Ale je nutná rozsáhlá činnost v oboru na získání dostatečných znalostí pro budování jaderních elektráren. Proto existuje jenom několik větších společností, které budují jaderné elektrárny, s různými specifikacemi a licencemi.

31 zemí provozuje jaderní elektrárny. Všechny tyto země, kromě Ruska mají zásoby zemního plynu na hlavu menší než 5% zásob Íránu na hlavu. Jenom 9 z těchto 31 zemí obohacují palivo pro své elektrárny. Jinými slovy, více než 2/3 zemí s jaderními výrobními kapacitami kupují ošetřené palivo od velkých výrobců tohoto paliva (jako je Austrálie), protože je to levnější a nepotřebují si dělat těžkou hlavu se zneškondněním odpadu, a dodržováním protokolů Mezinárodní Agentury pro Atomovou Energii. Rovněž tyto země nemají plány ani ambice využít vysoce obohacený uran nebo plutónium na výrobu jaderním bomb. Proto, země může mít jadernou elektrárnu bez výstavby velkých kapacit na obohacování s tisíci odstředivek P2 pro obohacení paliva. Odstředivky P2 se běžně používají na obohacení uranu na vyšší úrovně než ta, která se vyžaduje pro jaderné reaktory. Evropská Unie (hlavně Francie) má zájem vybudovat Íránu lehkovodní jaderní elektrárnu a dodávat palivo.

Ale toto řešení nebylo přeijato Islámskou Republikou, protože by to zabránilo Íránu aby se dostal k potřebnému množství uranu s úrovní obohacení pro výrobu atomové bomby.

Kdyby politická atmosféra byla jiná, kdyby byla v Íránu vláda přátelská k Západu, a kdyby větší firmy měly možnost prodávat Íránu jejich nejnovější technologie pro jaderní elektrárny, stejně by to byla výstavba jaderních elektráren ekonomicky nevýhodné pro Írán, kvůli jeho ekonomické situaci. Náklady na výstavbu jaderné elektrárny nyní přesahují 2,500$ na KW.
Přestavba existujících elektráren na plyn a ropu s cílem zvýšit jejich výkon by stálo asi 250$ nar KW. Írán má existující výrobní kapacity na výrobu asi 29,700,000 KW na základě spalování fosilních paliv, při využití neefektivních jednocyklových elektráren. Tyto elektrárny by mohly být konvertovány a rozšířeny na elektrárny s kombinovaným cyklem, co zvýší jejich kapacitu asi o 10,000,000 KW; co se rovná kapacitě asi deseti jaderních elektráren.

Deset JE by stálo asi 25 miliard dolarů. Přestavba a rozšíření existujících elektráren by stálo 2.5 miliardy dolarů. Pro připomenutí, Írán už doteď vynaložil více než 11 miliard dolarů a ještě ani nedokončil svou první jaderní elektrárnu (v Búšehru).

Íránu by zbylo dost času na získání vědomostí a schopností na výstavbu a provoz moderních jaderních elektráren. Elektrárny budoucnosti můžou využít výsledků rozsáhlého výzkumu, který probíhá ve Spojených Státech, a výzkumných zařízení, které se nyní plánují ve Francii, místo toho aby byly založena na zastaralé těžkovodní technologii, kterou se Islámská Republika snaží dostat od Ruska (a která se dá zneužít na válečné účely, pozn překl.).

Posuďte sami, poté co si to sečtete.
--------
... a hlavně pro íránskou vládu "národní zájmy" jsou jenom prázdnou frází, důležité jsou mocenské zájmy islámu mimo Írán...

1 komentář:

  1. Dobrý den, Hledáme dárce ledvin, velmi naléhavě. B + ve, O kladné, O + a A + vc s platnými pasů pro výši €490,000,00 a věk by měl být 19 a výše. Zájemci by měli kontaktovat tohoto e-mailu: davegrayhospitaldelhi@gmail.com pro více informací volejte / WhatsApp +91-80507-736-51.

    OdpovědětVymazat