středa, ledna 10, 2007

Kdo je Nazanin anebo osud "padlých žen" v Íránu

Mají společnou jednu věc: Nazanin Fatehi a Nazanin Afshin-Jam (Afšín Džam) mají stejné jméno (a íránský původ). Ale zatím co Nazanin Fatehi čeká na trest smrti, Nazanin Afshin-Jam, krásná vítězka soutěže Miss Canada, pracuje na tom, aby zvrátila rozsudek nad děvčetem, přičemž dělá většinu své práce pomocí počítače z ložnice svého bytu zde. (pozn. v Kanadě)
Ve středu, obě ženy zjistí jestli Nazanin Fatehi bude žít nebo zemře.
"Je pořád se mnou. Mám ji pořád v hlavě. Trápí mě to už 10 měsíců," řekla Nazanin Afshin-Jam v neděli.
Krásná vítězka z Vancouveru a popová zpěvačka poprvé slyšela příběh Nazanin Fatehi před deseti měsíci, když ji napsal neznámý člověk, který považoval za zvláštní, že mají tato dvě děvčata stejná jména.
Před tím, Nazanin Afshin-Jam nikdy neslyšela o Nazanin Fatehi, která byla odsouzena k trestu smrti oběšením v lednu poté co se přiznala, že ubodala jednoho ze tří útočníků, kteří se pokoušeli znásilnit jí a její šestnáctiletou neteř. V tom čase jí bylo 17.

"Když jsem se dověděla o příběhu Nazanin, byla jsem šokována," řekla Nazanin Afshin-Jam. "Nemohla jsem to dostat z hlavy. Cítila jsem, že musím něco udělat."
Využila svého věhlasu ako předchozí Miss Canada a vědomostí získaných v průběhu studia mezinárodních vstahů, Nazanin Afshin-Jam založila petici k záchraně Nazanin. Doteď sesbírala více než 232,000 podpisů, které byli doručeny íránské vládě. Rovněž navštívila Ottawu a ústředí OSN v New Yorku, aby přiměla politiky k zvýšení politického tlaku na Írán, aby upustil od popravy.

V červnu byl rozsudek smrti Nazanin Fatehi pozastaven a případ byl znovu otevřen. Druhé jednání by se mělo uzavřít ve středu.
"Tohleto není jenom věc Nazanin," řekla Nazanin Afshin-Jam, jejíž rodina opustila Írán, když jí byly dva roky. "Tohleto je věc práva všech lidí na spravedlivý proces. Je to něco co postihuje nás všechny, všechny lidské bytosti."
kdyby Nazanin Fatehi dovolila muži, aby ji znásilnil, dostala by 100 ran bičem podle íránského zákona. Kdyby byla provdaná v tom čase, mohla by být uznána vinnou z cizoložství a odsouzena k smrti ukamenováním.
"Je tou dvojsečný meč," řekla Nazanin Afshin-Jam. "Ženy nemají na výběr ... cítím, že musím být hlasem těch, kdo žádný hlas nemají."
...

Nyní je několik možností:
a) soud Nazanin osvobodí
b) odsoudí ji na x let žaláře
c) potvrdí její trest, t.j. smrt oběšením
d) odsoudí ji na zaplacení "dieh" co je něco jako cena za život muže, kterého zabila, přičemž rodina zabitého může podle islámského práva odmítnout výkupné a žádat vykonání trestu smrti

Nazanin (celá stránka ve Wikipedii zde) pochází z chudé kurdské rodiny z okolí města Sanandadž, nyní žijí na předměstí Teheránu, kde se celý případ odehrál. Je nejstarší z pěti dětí, její otec je invalid a už 7 let nemůže pracovat, její matka živila rodinu tím, že uklízela po domech a čistila koberce, a rovněž si zničila zdraví stykem s chemikáliemi. Nazanin musela pečovat o domácnost, proto vychodila jenom 2 třídy základní školy. Rodina si samozřejmě nemohla dovolit právníka. Nyní se jí po kampani lidé z celého světa na právníka složili a její případ byl znovu otevřen.

Zde je dokumentární film (v angličtině) o případu Atefeh (na obr. vpravo), dívky oběšené ve věku pouhých 16 let na základě vykonstruovaného a sumárního procesu za "nemravné chování" a dokumenty a videa o jiných popravách v Íránu (vedle ve sloupci).

Otázka k zamyšlení: původní trest pro Nazanin a pro jiné "padlé ženy" měl být stejný jako ten pro Saddáma Husajna... tomu se asi říká "boží spravedlnost", že?

Žádné komentáře:

Okomentovat