úterý, ledna 23, 2007

Írán se nebojí ani dalších rezolucí OSN

Írán nezmění svou jadernou politiku, ani když Rada bezpečnosti OSN přijme deset dalších rezolucí proti němu. V íránském parlamentu to v televizí přenášeném projevu řekl prezident Mahmúd Ahmadínežád.

RB OSN přijala loni 23. prosince rezoluci, která Íránu zakazuje obchodovat s jaderným materiálem a komponenty balistických střel. Írán dostal 60 dní na to, aby se vzdal se technologie obohacování uranu. Pak může rada rozhodnout o dalších sankcích. “Ta rezoluce je mrtvá od počátku a i když vydají deset takových, íránskou politiku a ekonomiku to neovlivní. Stali jsme se jadernou zemí, aniž jsme za to světovým mocnostem něco slíbili. To je naše velké vítězství,” řekl Ahmadínežád.

V Íránu přibývá jeho kritiků a nesouhlas s jeho výpady proti Západu se projevil v prosincových místních volbách, v nichž byli Ahmadínežádovi stoupenci poraženi. Situace odrazuje také investory, kteří se bojí, že se konflikt s Íránem bude stupňovat.

Bývalý velitel islámských revolučních gard Mohsen Rezáí řekl v rozhovoru pro dubajský list Al-Baján, že se USA snaží v Íránu vyvolat vzpouru a že střet obou zemí je nevyhnutelný. Domnívá se, že americký prezident George Bush prosazuje vůči Íránu nepřátelskou strategii a svět se o tom v příštích dvou měsících přesvědčí. Řekl, že Amerika zneužije protiíránský blok, aby vyvolala povstání Íránců proti revoluci, a propagandou se pokusí postavit proti sobě vyznavače různých náboženských směrů.

“Íránsko-americký konflikt je nevyhnutelný,” řekl Rezáí, který je vysokým představitelem shromáždění znalců islámského práva. Nevyloučil americký raketový útok na íránská jaderná zařízení.

Předseda Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Larídžání řekl, že je íránská armáda připravena čelit všem případným útokům na jaderné provozy. Dnes Larídžání odjel do Sýrie, která je nejbližším spojencem Íránu; minulý týden jednal o bezpečností situaci oblasti v Saúdské Arábii.

Dnes íránská armáda zahajuje třídenní manévry, v jejichž rámci mají být vyzkoušeny rakety krátkého doletu. Cvičení se má podle státní televize konat na okraji pouště Kevír na severu země.

---
Prokletá budiž vláda, jež chce obětovat celý národ na oltáři své vlastní touhy po moci.

2 komentáře:

  1. Prohlídl jsem si tvůj blog a myslím, že nejsi Iránec. Podle jazyka a stylistiky jsi téměř určitě rodilý Čech, pravděpodobně český Žid a tyto stránky jsou součástí izraelské psychologické propagandy proti Iránu a islámu obecně, jako i další, např. Eurábie, Pravda o islámu, MEMRI a celá řada dalších různých blogů a stránek. Tím netvrdím, že některé informace na tomto blogu nejsou pravdivé (naopak!), ale v celkovém tónu z nich to zaujetí pro západ, Ameriku a Izrael přímo křičí...

    OdpovědětVymazat
  2. Milý anonyme. Bohužel z jistých důvodů nemůžu zveřejnit svou identitu, ale můžu klidně říct, že nejsem ani Čech ani Žid. O co mi jde, je dobro Íránců, lepší život pro tuto zemi, dodržování lidských práv, mírové soužití VŠECH lidí bez násilí, válek, vyhrožování a diskriminace. Odmítám snahy o kolonizaci Blízkého východu zvenku a obráceně, kolonizaci Evropy radikálními imámy, kteří chtějí nastolit islámské zákony v hostitelských zemích. To je všechno o co mi jde. Je mi líto, že to z toho co píši není hned vidět a je mi líto, že se někomu tyto (podle mne pozitivní a humánní) cíle nelíbí...

    OdpovědětVymazat