neděle, července 19, 2009

V krátkosti

Dívka na obrázku se jmenovala Taráne Músaví a její příjmení se jenom náhodou shoduje s příjmením prezidentského kandidáta. Tato dívka byla zatčena na ulici u mešity Ghoba v Teheránu. Domů se již nevrátila. Podle zpráv svědků bylo její obhořelé tělo nalezeno v poušti u města Ghazvin a před smrtí byla opakovaně znásilněna. Omluvte mě, je mi z toho příliš špatně, nemůžu to popisovat, celý příběh je zde a zde v angličtině.

Rovněž byl identifikován vrah Nedy Agha Soltan. Araš Hedžází, lékař, který se ji pokusil zachránit zveřejnil na své stránce jeho ID kartu:Ukořistili ji kolemstojící, kteří ho zadrželi poté co na Nedu vystřelil. Jeho jméno je Abbás Kargar Džavíd. Obrázek je nalevo. V pátek se rovněž odehrály masivní demonstrace, velké množství videí je zde. Byli tam dva známí, bylo všude hodně slzního plynu a raněných obušky. Podle odhadů bylo v ulicích zase vyše milionu lidí.


Zde je video, na kterém je podrobně vidět spoušť a krev na zemi po útoku basídžů na koleje teheránské univerzity (během útoku bylo zabito pět studentů).

2 komentáře:

  1. Smrt Rusku, Smrt Číně

    20.07.2009: Byl jsem u toho!
    Autor: Igor Blaževič

    „Seděli jsme všichni v autobuse a přemýšleli, jestli ten člověk vedle nás jde také na kázání. Po chvíli, když napětí zhoustlo, jsme sebrali dost kuráže a zeptali se jeden druhého. Zjistili jsme, že jedem všichni na to samé místo,“ píše iránský bloger o pátečním kázání (17.7. 2009) Alího Akbara Hášemí Rafsandžáního, které západní analytici hodnotí jako zásadní obrat v povolební situaci Íránu.

    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/igor-blazevic.php?itemid=7151

    OdpovědětVymazat
  2. k tomuto tematu je zajimava take kniha Zrada Billa Gertze, ma ji treba kanzelsberger nebo kosmas
    recenze na http://www.virtually.cz/?art=14865, http://www.idealknihy.cz/knihy_zrada.html

    OdpovědětVymazat