čtvrtek, července 30, 2009

Demonstrace pokračují - nic není u konce

Dnes (tedy už včera (30. 7), uplynulo 40 dnů od smrti prvních obětí zeleného hnutí v Íránu. V Íránu je zvykem v 3., 7. a 40 den se sejít na počest mrtvého. Zhromáždění mělo tedy nádech pietní vzpomínky na oběti policejní brutality v ulicích a mučení ve věznicích a mělo se konat na obrovském hřbitově Behešte Zahrá jižně od Teheránu u hrobů Nedy a ostatních obětí. O hřbitově Behešte Zahrá psala moje kamarádka v cestopisu - je to obrovská plocha plna běžných hrobů ale i neznámých vojínů z války s Irákem a je to snad jediný hřbitov na světě, ve prostřed kterého vede regulérní dálnice. Podle odhadů se zde sešlo 40 000 lidí, včetně Músavího a Karúbího, kteří poté byli přinuceni bezpečnostními složkami místo opustit.

Hřbitov byl poté uzavřen, aby se tam nedostali další lidé, kteří přijížděli. Demonstranti se poté vypravili do centra Teheránu, kde se setkali s basídží a došlo k potyčkám, mlácení lidí, zatýkání, rozbíjení kolemjedoucích aut, které troubili na podporu demonstrace a použití slzného plynu.


Ve druhém videu lidé křičí "Modžtabá bemiri rahbario nabini" co znamená "Modžtabo zemřeš, nedožiješ se vůdcovství"co je narážka na vůdcovské ambice Chámeneího syna Modžtaby.
Podle zpráv se lidé průběžně behem demonstrací snaží vyprostit zatčené z aut, aby je básidží nestihli odvléci. Podle zpráv a videí byly demonstrace i v jiných lokalitách, konkrétně Isfahán.

Žádné komentáře:

Okomentovat