úterý, července 28, 2009

Íránské peklo má jméno Kahrizak

Jména íránských věznic Kahrizak a Evin by se měla zapsat na seznam jmen jako jsou Osvětim, Buchenwald, Treblinka, Abú Ghraib, nebo Guantánamo. Zde se objevilo (v anglickém překladu) vyprávění jednoho ze zadržených v táboře Kahrizak a několik jmen lidí, kteří byli podle autora výpovědi umláceni k smrti během jeho pobytu v jedné cele s cca. 200 zatčenými. Samozřejmě tato výpověď potřebuje ještě další ověření, nicméně mi připadá pravděpodobná.
Ve zkratce: autor je 21 letý mladý muž, který byl zadržen 9. července během demonstrace. Spolu s dalšími zatčenými a raněnými byl dopraven do tábora Kahrizak, kde byl umístěn do cely plné raněných a krvácejících vězňů. Všichni museli stát, protože nebylo místo a vykonávat své biologické potřeby přímo v cele na zemi. Vězni byli dále hromadně mláceni a byli jim způsobována nová zranění a někteří tato zranění v průběhu následujících hodin zemřeli (jména jsou udávána jako Hassan Šápúrí, Rezá Fatahí, Milad (16-17 letý kluk, příjmění neznámé), Mortezá Salahšúr, Morad Aghasí a Mohsen Entezámí. Autor výpovědi strávil v této cele několik dnů a poté byl propuštěn (z důvodu nedostatku místa pro vězně). Po návratu z nemocnice publikoval svou zkušenost na internetu.
Podle posledních zpráv zhromažďovací tábor Kahrizak pro zatčené z demonstrací byl zavřen. Samozřejmě moc to nemění na věci, že vězni byli jenom přepraveni jinam, na neznámá místa.

UPDATE: zde jsou fotografie jedné z obětí, které zemřely ve vazbě (Hossein Akhtarzand), explicitní.

4 komentáře:

  1. Abú Ghraib, Guantánamo to je jiny ne?
    nebo jinak - test inteligence - ktery 2 nasledujici polozky do ty skupiny nepatri? :): Osvětim, Buchenwald, Treblinka, Abú Ghraib, nebo Guantánamo

    OdpovědětVymazat
  2. Milý anonymní, já mezi tím nedělám rozdíl, myslím na veškerá místa, kde lidi mučili a ponižovali, kvůli jejich rase, vyznání,z politických důvodů, nebo jenom z rozkoše. Je možné, že lidé zavření v Abú Ghraibu nebo na Guantánamu něco spáchali, ale to ještě neoprávňuje jejich věznitele k mučení a ponižování. Je jedno ve které zemi a proč jsou uvězněni, vězni jsou také lidé a dokud se neprokáže jejich vina, platí presumpce neviny. Je zde někdo, kdo s tímto obecným principem nesouhlasí?

    OdpovědětVymazat
  3. nesrovnavej americany a nacisty. s tim uspejes v rusku, cine nebo u tebe doma. chces se tam vratit?

    OdpovědětVymazat
  4. Jednu věc nesnáším a to je relativizace. A budu kritizovat všechny, i Američany pokud k tomu budu mít důvod. I Američané jsou jenom lidi, a proto nejsou dokonalí a dělají chyby. A chyby se mají kritizovat. K tomu slouží svoboda slova pokud vím.

    OdpovědětVymazat