čtvrtek, září 21, 2006

Co uděláte, až vám zakážou studovat?

Ústřední rada Dahtare Tahkim Vahdat (Rada pro studentskou solidaritu) oznámila, že po univerzitách v Íránu byly rozeslány seznamy politicky aktivních studentů, a univerzity byly požádány aby jim nebylo umožněno další studium, i když udělali všechny zkoušky a splnily všeobecné podmínky pro studium. Jejich jména jsou označena hvězdičkami.
Ti, kteří mají 3 hvězdičky, budou vyloučeni ze studia (a možná jim bude odepřeno studium napořád... dá se to předpokládat, byli jim tím vyhrožováno, jestli zveřejní svá jména tisku). Osud těch, kteří mají 2 hvězdičky, závisí na ministerstvu rozvědky a o těch, kteří mají 1 hvězdičku, rozhodne bezpečnostní oddělení ministerstva pro vědu a Výbor pro vyhodnocování (= kádrování) studentů.
V Íránu se tisk (tedy to co z něj zbylo po té, co nedávno zavřeli poslední větší reformistické noviny Shargh) bojí uveřejnit tyto další útoky proti svobodě občanů. Jenom Centrum pro ochranu lidských práv, vedeno laureátkou Nobelovy ceny Šírin Ebadi, vydalo prohlášení odsuzující toto jednání.
Co dodat.. jenom další z bezpočtu zločinů íránské vlády porušujících lidská práva - článek 126 všeobecné deklarace lidských práv a také článek 30 Íránské ústavy o svobodě vzdělávání.

Kromě toho byla centrála studentská organizace zase bez varování napadena agenty bezpečnostní služby. Kanceláře byly prohledány a část počítačů a jiného materiálu zkonfiskována.

Žádné komentáře:

Okomentovat