sobota, září 30, 2006

Jak vypadají "volby" v Íránu.

Po volbách do Rady Expertů se Írán možná stane ještě autoritativnější zemí než je teď.
Rada Expertů je skupina kleriků, která byla ustanovena Chomejním po revoluci, aby dohlížela nad nejvyšším vůdcem a teoreticky má právo ho odvolat, jestli by se provinil proti islámu nebo íránské ústavě a kdyby směroval k přílišnému autoritářství. Po Chomejního smrti v 1989 však byly pravomoci této rady omezeny aby neohrozily moc nejvyššího vůdce (Chameneího).
Už před 8 lety u posledních voleb, Rada dohližitelů (co je další rada, která vybírá vhodné kandidáty) vyloučila všechny reformistické kleriky. Letos někteří klerikové a denníky předpokladají, že fundamentalistický klerik Muhammad Taqi Mesbah Yazdi, duchovní učitel prezidenta Ahmadíndžiháda, pardon, Ahmadínežáda se pokusí zvětšit svou moc tím že do této Rady dostane své přívržence vyškolené v jeho vzdělávacím centru ve městě Qom. (a v podstatě by se po jistých procedurách on osobně mohl stát dalším nejvyšším vůdcem)
Mesbah Yazdi, 72 letý ajatolláh je blízký ajatolláhu Chameneímu a přímo ovlivňuje vládu přes své věrné, které společně s Ahmadíndžihádem dosadili do důležitých pozic. Jeho přívrženci mají vliv i v Revolučních Gardách a radikálních paramilitárních silách Basidž.
Mesbah Yazdi je obzvláště zanícený obhájce absolutní moci nejvyššího vůdce a byl silným kritikem předchozího prezidenta Mohammada Chátamího, který se pokusil zavést malé společenské a politické změny. Už dlouho zastává názor, že demokracie a volby nejsou kompatibilní s islámem (volby v Íránu se ani nedají nazvat volbami).

Demokracie znamená jestli lidé chtějí něco, co je proti vůli Boha, tak pak by měli zapomenout na Boha a náboženství,” řekl v červenci 1998. “Dbejte aby jste nebyli obelháni. Přijetí islámu není kompatibilní s demokracií.”

V listopadu 2002, deník Aftab-e-Yazd ho citoval: “Kdo je většina těch, kdo volí: hromada uličníků, kteří pijí vodku a jsou placeni aby volili. Cokoliv říkají se nemůže stát zákonem země a islámu.” (ano, přesně tak, voliči v Íránu jsou všichni koupeni, donuceni nebo jim je to jednoduše přikázáno, někde jezdí autobusy plné "voličů" z vesnice do vesnice a volí a volí a volí...)

Mesbah Yazdi založil náboženskou školu Haghani ve městě Qom, kde byla vyškolena většina íránských vládních představiterů, podle lidí ve městě vyškolil asi 700 nejvěrnějších následovníků, z kterých mnozí kandidují do Rady expertů. Tito chráněnci jsou klerikové, ale mnozí z nich studovali i na západních univerzitách jako McGill v Montrealu a Manchester v Londýně.

Volby do Rady Expertů zaznamenaly větší volebnou účast jenom v roce 1998 (46%) po celonárodním vítězství "reformistického" prezidenta Chátamího, který lidi pobízel, aby šli volit.
V roce 1990 byla účast jenom 37%, protože voliči necítí žádný výsledek jejich volby. “Lidé nedostávají žádné zprávy o činnosti Rady Expertů, a nikdo ani nesní o tom, že by bylo možné vyměnit nejvyššího vůdce,” (pozn. stejně by to k ničemu nevedlo, je potřeba změnit celý systém) řekl Mohammad Atrianfar, blízký spolupracovník bývalého reformistického prezidenta Rafsandžáního a vydavatel deníku Shargh, který byl zavřen tento měsíc. “Lidé nemají pozitivní nebo negativní vztah k Radě.” Někteří se domnívají, že letošní volby měly být bojem mezi reformistou Rafsandžáním a radikálním Yazdim... jenomže Rafsandžání neohlásil svou kandidaturu...
A cílem zvýšit účast se letos volby do Rady Expertů konají společně s volbami do místních orgánů. Ale už jenom fakt, že kandidáti musí být odsouhlaseni Radou Dohližitelů v podstatě neguje samotný smysl voleb.

Žádné komentáře:

Okomentovat