pátek, února 18, 2011

"Den nenávisti"

Dnes (pátek 18.2.2011) se v Teheránu sešly tisíce přívrženců vlády a volali po popravě opozičních vůdců Músavího a Karrúbího. Demonstraci nazvali "den nenávisti". Lidé kromě obligátních portrétů Chámeneího a Chomejního nesli i portrét zabitého studenta Sán´e Žáleho, který byl prohlášen za mučedníka režimu, kterého zabili "monáfeghín", přívrženci fantomatického hnutí Modžáhedíne Chalq, o kterém zde byla několikrát řeč. Lidé nesli předtištěné tabulky s různými hesly, hlavně "Karúbí a Músaví musí být popraveni", loutky a v photoshopu upravené fotografie s oprátkami na krku a podobně. Pro ilustraci dodávám fotografie. Nicméně když si srovnáte množství lidí s demonstracemi v létě 2009, na dvanáctimilionové hlavní město to zas není až tak moc. Pro ilustraci přikládám mapu Teheránu: místo kde se sešli příznivci režimu je to menší náměstí vpravo, Meydáne Engheláb (náměstí Revoluce). To větší náměstí vlevo je Meydáne Ázádí, které opoziční demonstranti nejenom úplně zaplnili, ale davy byli všude od tohoto náměstí až po to druhé náměstí, co je široký bulvár dlouhý kolem 5 kilometrů. Jen pro ilustraci, pokud znáte Prahu, představte si demonstraci od metra Želivského (Olšanské hřbitovy), po celé Vinohradské až po Václavské náměstí, až po metro Můstek, končící obřím náměstím, tipuju tak 3-4x větším, než je Karlovo náměstí.




Pro popravu lídrů opozice se vyslovil i Džannatí, který vedl páteční modlitby, které jsou v Íránu tradičně ukazatelem politických trendů a názorů režimu.

Výkřiky po fyzické likvidaci opozičních vůdců i jejích přívrženců je ale dost vážným varováním před eventualitou občanské války. Nic není vyloučeno. Bohužel, nenávist je velká na obou stranách.

Podle webstránky "Kalame", která je blízká Músavího hnutí, oba lídři tzv. "zeleného hnutí" jsou již několik dnů drženi pod policejním dohledem ve svých domovech bez možnosti telefonické nebo internetové komunikace a bez možnosti přijímat návštěvy. Jejich osobní ochranka byla nahrazena vládními složkami v maskách, které monitorují lidi pohybující se v okolí. Nemohli se ani účastnit pondělní protivládní demonstrace.
Lidé se ale nedali odradit a svolali další demonstraci na neděli (20.2). V Kurdistánu na protest proti zabití zmíněného studenta lidé plánují stávky.

Kromě těchto zpráv by vám ještě neměla uniknout jedna. Dvě íránské válečné lodě žádaly o povolení veplout do Středozemního moře přes Suezský průplav.

1 komentář:

  1. Vidno, že šialených mulláhov zachvátila panika. Zorganizovali svoje bábky, ktoré poslali demonštrovať a žiadať smrť pre iných.Predtým tak vykrikovali ich parlamentné bábky. Iránský parlament je ako bol Berlínský Reichstag nacistického Nemecka a boľševický Soviet, kde poslanci boli vyberané bábky režimu!
    Janatí, stará krvavá zmija sa veruže dočká splnenia svojho želania a aj všetci, ktorých režim nahnal na demoštrácie proti Musávimu a Karúbimu a žiada ich obesenie, budú raz visieť oni! Zlo sa vracia pôvodcovi.Kto druhému jamu kope, sám do nej padne! Tak hovorí staré príslovie. Čo čakali, že ich budú iránci velebiť za všetky justičné vraždy detí, dievčat, chlapcov, matky, otcov, mužov, žien za totálné nezmysli.S každou justičnou vraždou sa budú rozširovať rady odporcov ich zločineckého režimu. Kým to tým starým bradáčom dôjde, bude pre nich neskoro.
    http://www.pluska.sk/zena/pribehy/krvave-kamene.html
    Konajú tak, ako každý zločinecký režim konal, keď sa chcel udržať pri moci.
    Islamská republika( ktorá ani republikou nikdy nebola:
    http://www.salon.eu.sk/article.php?article=1302-prve-zachvevy-smrtelnych-krcov-esej )
    je mulláh Titanicom, kde na kapitánskom mostíku muzika vyhráva, mulláhovská mafia veselo tancuje, ale podpalubie je už zaplavené. ( odporcovia mulláh režimu ) Nech režim urobí čokoľvek, loď = islamská republika pôjde ku dnu.Nepomôže im ani alah, ani žiaden zázrak.

    OdpovědětVymazat