neděle, února 20, 2011

Výtah z dnešních událostí, 20.2.2011


V Íránu se opět demonstrovalo. Bohužel v zemi nejsou oficiální zpravodajové, proto veškeré zprávy vycházejí z výpovědí očitých svědků. Údajně byl zabit jeden člověk u náměstí Hafte Tír (důsledek střelby ostrými náboji). Zatím to nebylo potvrzeno. Dům Mír Hoseina Músavího byl údajně odříznut od světa železnou zdí. Podle lidí bylo v ulicích více demonstrantů než v pondělí 14.2., ale i počty bezpečnostních složek byly velice vysoké. Podle svědků jejich příslušníci byli nyní téměř všichni maskováni, co v létě 2009 nebylo běžné.
Šíráz, Isfahán, Mašhad, Tabríz, Máhábád, Rašt, Mariván a několik dalších.
Internet byl velice pomalý a telefonní spojení bylo rovněž rušeno.
Nové heslo demonstrantů bylo "Seyed Alí zemři, aby ses mohl setkat s Bin Alím (zesnulým tuniským prezidentem)". V noci na dnes lidé znovu křičeli "Allahu akbar" ze střech.

Byla zadržena i dcera bývalého prezidenta Hášemí Rafsandžáního, Faíze Hášemí, ale byla v krátké době propuštěna.

Zaměstnanci rafinerie v Abadánu, kteří údajně šest měsíců nedostali své mzdy, údajně vyhlásili stávku. Pokud budou stávky pokračovat, hlavně v ropním průmyslu, dokáže to vládu položit na kolena, stejně jak se tomu stalo v roku 1979. Rafinerie měla projít velkou rekonstrukcí a rozšířením výroby (protože produkce nestačí pokrýt domácí spotřebu), ale projekt ještě pořád nebyl dokončen.

Další (v pořadí již čtvrtý) diplomat podal demisi. Ahmad Malekí, konzul v italském Miláně, který 24 let pracoval v diplomatických službách, podal demisi na protest proti násilí páchaném na demonstrantech proti režimu.

Skupina důležitých šíitských kleriků z měst Qomm a Nadžaf (v Iráku) vydala prohlášení, ve kterém vyzývá Revoluční Gardy a Basídž, aby se přidali k lidem. Odsoudili násilí a označili Chámeneího jako jeho původce, rovněž spochybnili jeho náboženskou autoritu z důvodu lží a násilí.

Íránský konzulát ve Frankfurtu se stal terčem útoku kameny.

Film "Rozvod Nádera a Simín" íránského režiséra Asghara Farhadího získal zlatého medvěda na 61. ročníku berlínského filmového festivalu, jak za nejlepší film, tak i za nejlepšího herce a herečku. Festival se celý nesl v duchu vzpomínky na íránského režiséra Džafara Panáhího, který je ve vězení. Organizátoři festivalu na jeho počest nechali jednu prázdnou židli v porotě.

Videa zde: tohleto je konkrétně ze Šírázu:







zásahové jednotky na motocyklech:



Demonstrace hlásí i jiné země: v Lýbii se počet obětí blíží dvoum stovkám, poté co Kaddáfího bezpečnostní složky údajně zaútočily proti demonstrantům střelbou z vrtulníků. Kaddáfí se rovněž poučil a proti svým lidem nasadil nájemné žoldáky z Čadu. I zde, v Lýbii muslimští duchovní odsoudili násilí a vyhlásili ho za "harám", tedy proti islámu.
V Maroku lidé protestovali a chtějí novou ústavu.
V Bahrajnu protesty šíitské menšiny proti sunnitské menšinové vládě pokračují.
V Tunisku se znovu rozhořely demonstrace proti dočasné vládě. Bývalý prezident Bin Alí, který utekl do Saúdské Arábie, v pátek 18.2.2011 zemřel.
V Jemenu se střetla skupina provládních demonstrantů s těmi protivládními.
V Alžírsku se rovněž demonstrovalo.

Zde je velice pěkné rezumé událostí v arabských zemích (v angličtině), v češtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat