pondělí, února 14, 2011

Bouřlivý Valentýn v Íránu

14.2.2011. Dnes je sice svátek zamilovaných, ale v Íránu zas po měsících lidé vyšli do ulic. Mnozí si mysleli, že je odpor v Íránu zlomen a lidé již nebudou mít odvahu protestovat. Zdá se, že tuniský a egyptský příklad byl dost silný na to, aby vzbudil plamen vzdoru. Již máme k dispozici videozáznamy protestného zhromáždění v Teheránu a dalších větších městech Íránu. Jsou nové a aktuální, protože nové heslo, které lidé křičeli, bylo "Mubarak, Ben Alí, nyní přišel i čas Seyeda Alího" (Chámeneího). Navzdory tomu, že vůdci opozice Músaví a Karrúbí byli zadrženi v domácím vězení a nemohli se účastnit protestů, lidé vyšli do ulic a skandovali již známá hesla "Smrt diktátorovi". Pro ilustraci je zde několik videozáznamů:

Lidé pálí Chámeneího plakát:


Reportáž CNN:


V tomto videu lidé skandují: "Ne Gaza, ne Libanon, Tunisko, Egypt a Írán", co je narážkou na finanční pomoc íránské vládyHamásu a Hizbaláhu.


Zdá se, že demonstrantů byly tisíce. Pro ilustraci přikládám oficiální fotografii z provládní demonstrace minulý pátek 11. února 2011, při příležitosti oslav výročí íránské revoluce. Fotografie pod ní je z léta 2009.

Dnes byl údajně zabit (zastřelen) jeden člověk, jiné zdroje se zmiňují o tří obětech.

Přihodila se ještě jedna věc: Írán navštívil turecký prezident Abdullah Gül a kromě obvyklých diplomatických vágních frází, řekl s neobvyklou upřímností: "my vsichni (myslel politiky) musíme naslouchat tomu, co chtějí lidé. Pokud tomu nepřikládáme žádný význam, lid si sám musí vynutit, co chce.

Myslím, že to bylo dost jasné varování.
Je pozitivní, že se v Íránu zase něco začalo dít, ale myslím, že Írán bude jednou z posledních zemí, kde vláda padne. Pokud se toho tedy dožiju.

1 komentář:

  1. Chameneí je šialenec, ktorý patrí do psychiatrického ústavu, nevie, čo je realita, tak, ako aj starý blázon Janatí, čo má krvavé paprče, ale dôjde aj na nich.Za všetky justičné vraždy a brutalitu ich čaká odmena, zlo sa im vráti aj s úrokami! Ani boľševici, ani nacisti nevládli večne, tak nebudú vládnuť ani bradatí teroristi s handrami okolo sprostých hláv.
    To hadie plemeno zmizne z povrchu zeme.Sú to psychopati!

    OdpovědětVymazat