sobota, prosince 30, 2006

Saddám je mrtev

Podle nejnovějších zpráv byl Saddám Husajn dnes ráno ve čtyři popraven (foto a video)... reakce Kurdů, šíitských Iráčanů a Kuvajťanů, rodinných příslušníků obětí řádění jeho režimu jsou pravděpodobně vesměs kladné. Na yahoo jsou fotky Iráčanů v Nadžafu. Reakce íránské vlády jsou rovněž pozitivní... tady je výčet zločinů připisovaných jeho režimu podle íránské tiskové agentury. Írán je vcelku velice "objektivní a důsledný", když jde o výčty zločinů všech ostatních nepřátelských režimů. Trest pro Saddáma vypadá jako jediný bod ve kterém se mulláhové (nyní) shodnou s Američany. Můžou jim nyní poděkovat, že svrhli diktátora, který Írán napadl a zatáhl ho do 8 let trvající války, ve které Irák použil i chemické zbraně (jako i proti Kurdům) a ve které zemřelo nebo bylo zraněno minimálně 600 tisíc - milion lidí na obou stranách... a ve které USA později podpořily Irák protože došlo k vyhrocení vztahů s Íránem (kvůli napadení Americké ambasády během revoluce) ... holt... americké spojenectví je vrtkavé a oportunistické, jako spojenectví velmocí obecně... přátelí se s tím, kdo jim právě vyhovuje, proti tomu, kdo jim právě nevyhovuje...

Výsledek: teď má íránský režim v Iráku volné pole pro rozšiřování svého vlivu mezi místními šíity a vyhrocování náboženského radikalismu a násilí.
Už jenom na závěr: ať už jsou politické důvody, načasování a důsledky této popravy jakékoliv... každá diktatura má sice hlavu, ale má i výkonnou moc: tělo a ruce. A většinou právě ti, kteří byli výkonnou mocí, ti, kdož ve věznicích mučili, popravovali, konali politické vraždy, právě ti odpovědnosti uniknou, nebo se pravidelně "recyklují" s každou změnou režimu... je a bylo to vždy tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat