čtvrtek, prosince 14, 2006

Bude to krysa nebo krokodýl?

Zajímavé, zatím oficiálně nepotvrzené zprávy pronikly o náhlém zhoršení zdravotného stavu nejvyššího vůdce Ajatolláha Chameneího, který byl tajně hospitalizován s divnými symptomy: třesavka, studený pot, necitlivost v nohou, extrémně nízký tlak a podobně. Doktoři byli ze začátku bezradní a nakonec zjistili jenom něco jako zlyhávání srdce. O Chameneím se předpokládá, že trpí rakovinou a (možná kvůli tomu) užívá snad analgetikum na báze opiátů (jeho zvýšená konzumace opiátů je veřejně známá). Že se toto náhlé zhoršení dostavilo před zítřejšími (15.12.2006) volbami do Rady Expertů (rada kleriků, kteří kontrolují činnost nejvyššího vůdce a mají možnost ho i odvolat/vyměnit) asi nebude náhoda. Před několika týdny při psaní jednoho postu mně napadlo, že by ho klidně radikální kruhy kolem Ahmadínežáda a Ajatolláha Mesba Yazdího mohli nechat i otrávit.. ostatně politické vraždy se v posledních týdnech nějak rozšířily. Uvidíme jestli ta stará krysa přežije nebo po něm nastoupí ještě horší - krokodýl (Mesba Yazdí, jehož profil je v jednom ze starších článků), ten nejhorší radikál, který by Írán s radostí dovedl i do války.
Stáváme se svědky těžkého mocenského boje hlavně mezi radikální frakcí (Ahmadíndžihád a spol.) a konzervativci, příznivci Chameneího. Reformistické křídlo bylo už téměř odstaveno. I letadlo, které spadlo před několika dny vezlo několik jeho nejvěrnějších druhů a přívrženců.. to možná také nespadlo náhodně. Není to první zničené letadlo, které vezlo zrovna nejvyšší vojenské špičky, velitele Revolučních Gard (něco jako elitní SS íránského režimu) nebo novináře a jiné případně nepohodlné osoby.

Že Chameneí má ještě pořád dost moci ve svých rukou dokazuje fakt, že přes výběrové řízení vhodných kandidátů do Rady Expertů se nedostalo ani příliš moc reformistů, ani moc radikálů, a největší skupinou zůstanou Chameneího přívrženci, čím se složení Rady pravděpodobně moc nezmění. Proto není možné vyloučit, že by radikálové přikročili k poslednému řešení - fyzické eliminaci samotného Chameneího, co by mělo za následek oslabení konzervativní strany a samozřejmě nové "volby" nejvyššího vůdce, ve kterých by soupeřil pravděpodobně Mesba Yazdí s Rafsandžáním.

Toto vystupňování extrémního mocenského boje, který se nestraní ani vražd, je možná důsledkem opatření, které bylo parlamentem přijato asi před týdnem, ve kterém jsou volby do Rady Expertů spojeny s volbami do městských zastupitelstev, aby se snížily náklady na tyto volby, a zároveň bylo odhlasováno zkrácení Ahmadínežádova volebního období o celý rok. Zde a zde je několik podrobnějších analýz v angličtině.

Zítřejší volby spadají do jednoho období i s "konferencí o Holokaustu" pořádané v Teheránu v těchto dnech, kam jsou pozvaní lidé pochybné ideologie jako David Duke, bývalý člen Ku Klux Klanu, francouzský profesor Robert Faurisson, nebo Australan německého původu Frederick Toeben, lidé kteří vesměs spochybňovali vyhlazovací tábory a použití plynových komor v německých koncentračních táborech, jako i počty vyhlazených Židů, politických vězňů a jiných menšin (Romů, homosexuálů). Tato konference chce otevřít "svobodné bádání o Holokaustu". Konference se účastní i skupina ultraortodoxních Židů, kteří neuznávají stát Izrael.

OPEC oznámil, že opouští americký dolar a přesouvá své profity do jiných měn.

Ještě jedna zajímavost: Irácký velvyslanec v Nizozemí Siamand Banaa oponoval íránskému ministrovi zahraničí Manúčehrovi Mottakímu, který v projevu tvrdil, že za násilí v Iráku je odpovědna přítomnost americké armády. (tak pak proč je hlavní těžisko násilí v útocích proti Iráčanům, civilistům na tržištích a podobně?) Banaa se ozval a obvinil Írán z pokrytectví v jeho rétorice proti USA. Írán profitoval z války proti Iráku, i tím, že byl odstraněn Saddámův režim, nepřátelský vůči Íránu. Oficielní diplomatické vztahy těchto zemí byly chladné a taková otevřená konfrontace není častá.

Zároveň s protesty hladových nezaměstaných Íránců doma, kterým vláda často není schopna včas vyplácet mzdy, íránská vláda slíbila palestinské správě 250 milionů dolarů, na rok 2007, a "adoptoval” 100.000 palestinských dělníků a je ochoten jim příštích šest měsíců platit měsíčně po 100 dolarech. Po tutéž dobu a stejnou částkou má být z Teheránu podporováno 3000 palestinských rybářů. Kolik z těchto "dělníků a rybářů" je členy teroristických skupin a vykoná sebevražedné operace můžeme jenom hádat. Jak to řekl Chomejní: “Milovaný lid Íránu, který je v současnosti opravdovou zářící tváří v dějinách islámu, by měl zkusit přijmout těžkosti a strádání pro Boha, aby vysocí činitelé země byli schopni uskutečnit jejich hlavní cíl, čímž je šíření islámu ve světě.” Radši to nebudu komentovat. Je mi z toho špatně. I kdyby žádná ideologie nebo touha po svobodě nepohla Íránci, bude to hlad.

Studenti univerzit po celém Íránu protestovali ... V Teheránu přerušovali Ahmadíndžihádův projev rachejtlemi, pískáním, bučením a vykřikováním hesel jako "smrt diktátorovi", "smrt despotismu", "svoboda, rovnost, bojkotujte volby", "jestli povstanu já a ty, povstanou všichni" a podobně a společně zpívali studentskou hymnu. Několik studentů pálilo Ahmadínežádovy fotografie. (Na transparentu je napsáno "re´is e džomhuri fašist, politeknik džájí to nist"= fašistický prezident, polytechnická (univerzita) není tvé místo). Další fotografie jsou zde. Na to jim Ahmadíndžihád odpovědel, jestli se nestydí, že jsou na výplatní listině Spojených Států.. hahahaha. Na obrázku s transparentem "freedom is not free" je příklad cenzury (na dotaz o cenzuře médií v Íránu. Na fotografii agentury ISNA je transparent napravo od toho centrálního "vyfotoshopován"... aby nikdo nemohl přečíst co tam bylo napsáno.. předpokládám, že písmena na původním obrázku byla jasná a čitelná...)

2 komentáře:

  1. Mr. Duke je vážně ostrej hoch. Divím se, že ho ještě Sionisti neumlčeli... Jak to mohl přežít? Když jsou Sionisti všude? Jaktože se nemusí skrývat? Jaktože může do televize?

    OdpovědětVymazat