středa, září 26, 2007

Existuje jenom to, o čem se mluví...

Je pozitivní, že se oči celého světa obrátili směrem ke krvavému potlačování klidných protestů buddhistických mnichů a obyvatel v Barmě (Myanmarsku) proti vojenské diktatuře (zprávy zde a zde). Je zajímavé, že se o těchto protestech mluví i v oficilelních médiích v Íránu (zde, velice zběžným a neutrálním způsobem jako "no to se nás netýká, mlátit pokojné demonstranty, no tohleto my určitě neděláme"). Pomalu se více mluví i o krizi v Dárfúru a v souvislosti s Olympiádou i o pošlapávání lidských práv v Číně. Sním o tom, že jednou bude tisk všude psát o Íránu ve stejných souvislostech! O Íránu se bohužel pořád mluví jenom v souvislosti s jaderným programem a nejnovějšími vystoupeními prezidenta Ahmadínežáda... ten dnes řečnil asi 40 minut (mimochodem byl to nejdelší projev ze všech) na valné hromadě OSN a snažil se všechny poučit o tom, že se jediné zlo na světě děje v Izraeli a Iráku a jak je Írán a Palestina a islámský svět svatý a dokonalý, jak je jeho jaderný program mírový a transparentní, jak jedině a absolutně jenom přítomnost Američanů destabilizuje Irák (snad tím, že tam nějak náhodně dodávají íránské zbraně, i když je to klidně možné). Americká delegace ty kecy a lži nebyla ochotna poslouchat a vzdálila se. Prezident samozřejmě zároveň popřel, že Írán vězní a pronásleduje profesory a studenty, kteří nesouhlasí s režimem, ignoroval otázku izraelského novináře a ženy jejíž manžela uneslo hnutí Hizballáh v Libanonu. Mimochodem v Libanonu dál běsní atentáty na protisyrské politiky a Hizballáh účinně blokuje vládu.
Ve Francii, v Paříži se sešlo 5 a půl Íránce, no dobře, na té fotce je jich více ale z té několikatisícové komunity je to přece jenom málo, no prostě se sešli a protestovali proti výrokům francouzského ministra zahraničí Kouchnera, který se zasazoval o tvrdý přístup k Íránu.
Ale teď dost oficielní politiky a keců. Zde, zde a zde je několik hudebních videí se záběry násilných zátahů "kukláčů" na neozbrojené demonstranty, popravy a podobně. První je perská rapová formace Anonymous sinners, i když rap není zrovna můj styl, je to celkem dobrá písnička a skvělé video. Druhé mluví o šátku a zátazích policie proti ženám jejichž šátek nesplňuje představy islámistické vlády, hudba je klasická perská. Třetí je odkaz na nové politické uskupení studentů. V odkazech jsou i další videa o běžných Íráncích a podobně.

1 komentář: