pondělí, října 09, 2006

Několik zajímavých stránek co se mi povedlo objevit

Jestli někdo touží vidět necenzurované fotografie o různých formách "života" a smrti v Íránu, doporučuji stránku http://www.ayeneh.org. Jsou tam fotky a články o prostituci, drogové závislosti, bídě, politicky řízeném násilí a dalších jevech, které jsou součástí kruté reality v této zemi od vítězství islámské revoluce r. 1979. Nechci nikoho příliš šokovat, kdo chce vidět, galerie je zde.

Něco hezčího a optimističtějšího je na stránce http://www.democracyforiran.de, hlavně v sekci audio video. Jsou tam články, rozhovory a nějaké ukázky íránské hudby, tradiční i populární. Písně se dají i stáhnout. Je tam i "neoficiální hymna" odboje od zpěváka Dariuše (Dariush) - Dobare misazamat vatan (znovu tě postavím, vlasti má).
Další umělci, kteří mi přirostli k srdci jsou Faramarz Aslani, Fereydoon Forooghi (nebo Fereydoun Foroughi), Siavash, Ebi, Houshmand Aghili, Hayedeh, Googoosh, Ramesh a podobně (to je povětšině předrevoluční generace, všichni žijí v exilu, ale mnozí dodnes tvoří. Některé písničky se dají stáhnout porůznu z internetu když hodíte tato jména do Googlu, existují i stránky, kde se dají poslouchat současní interpreti jako slavný Arash, třeba http://music.tirip.ir. Současná tvorba je spíše eklektická a osciluje mezi tradičními prvky (tak typický blízkovýchodní sound, typické nástroje a vokální projev) a moderními tendencemi s rytmickými prvky a počítačovou úpravou. Co je velice důležité v perské hudbě jsou texty, mnohdy velice krásné a s vlastní poetickou hodnotou a 90-99% mluví o lásce... pokračování příště.