pondělí, října 09, 2006

Jeden (další) ajatolláh se postavil proi íránské vládě

.. a vláda si žáda jeho hlavu na podnosu. A proč? Vyslovil neslýchaný požadavek oddělit vládu od náboženství a vytvořit sekulární stát... a tím se stal vlastně odpadlíkem.
V sobotu a v noci ze soboty (7.10) na neděli se bezpečnostní složky snažily obklíčit dům ajatolláha Sájeda Hosseina Kazeymeni Borudžerdího s cílem zatknout ho. Ajatolláh se opevnil na střeše svého domu ve Studené ulici č.9 v Teheránu a kolem domu a do celé čtvrti se nahrnuli jeho příznivci, mezi jimiž bylo i mnoho žen, aby bránili Borudžerího a zamezili jeho zatčení. Mnoho z těchto obránců bylo zatčeno, údajně až několik stovek. Ale i obráncům se povedlo zajmout několik agentů, u kterých byly nalezeny lahve s kyselinou, kterou měli samozřejmě v úmyslu stříkat lidem do tváří. Ajatolláh byl ve styku s rozhlasovou stanicí KRSI (Rádio Hlas Íránu) a poskytnul několik rozhovorů. Na jeho stranu se přidal i ajatolláh Mehdi Haeri a povolil lidem v obležení porušit tvrdá nařízení ramadánu. Do rádia volalo hodně lidí, aby mu vyjádřili podporu a vyzvali k účasti větší davy (Arméni, Bahájci). Ve čtvrti vypuklo několik požárů a přes davy se tam nedostali nejenom policisté ale ani sanitky, které přijely sesbírat raněné. Davy také zabránili militantům z org. Basidž (povětšině dobrovolníci arabského a jiného cizího původu... Íráncům se nechtělo mlátit jejich vlastní bratry a sestry), aby se mezi davy dostali na motocyklech a s osmi cisternami, ze kterých chtěli stříkat vroucí vodu na demonstranty. Nakonec však bezpečnostní složky čtvrť obklíčily. Nevím, jak se všechno vyvinulo, zatím nemám zprávy. Ajatolláh Borúdžerdí je synem stejnojmenného ajatolláha, který byl velice váženým poradcem Šáha Muhammada Rézy a padl za oběť islámské revoluci.
Na první pohled se může zdát, že Borúdžerdího hlas je osamocen ale kromě něj existuje i více kleriků, kteří zastávají podobné názory, třeba ajat. Montazeri a vnuk samotného Chomejního, ajat. Ahmad Hossei Chomejní... Několik kleriků si uvědomuje zločiny, které tato vláda páchá ve jménu Boha... takže se nakonec potírají mezi sebou po obviněních z odpadlictví, tedy vlastně vládnoucí radikální sekta Hodžatie potírá všechny ostatní, kdo se snaží o "novou interpretaci islámu". Jak to vyjádřil její vůdce ajatolláh Mesba Yazdí: "zacpěte jim huby".

Žádné komentáře:

Okomentovat