středa, října 11, 2006

Co má Írán společného se Sev. Korejí kromě hnusných režimů?

Jak jsme se posledně dověděli, S.Korea provedla podzemní, údajně nukleární výbuch... někteří sice tvrdí, že výbuch byl dost malý, a mohl být proveden i odpálením velkého množství konvenční trhaviny, ale já si myslím, že ten výbuch mohl být klidně nukleární... třeba i menší... štěpný materiál je vzácný...
Celkem zajímavý pohled nabízí Alan Peters na http://antimullah.com.

"jestli chcete vědět, kam směřuje Írán, sledujte co dělá Sev. Korea.
a) Když byla střela s dlouhým doletem testována v S.K., přihlíželo tomu více než 20 íránských vědců a fyziků.
Samozřemě, protože test byl určen na ověřění účinnosti střel, které SK prodává Íránu ale za které jim nebude zaplaceno až do doby, když prokážou, že střely fungují.
Írán má, opakuji, má, nejméně čtyři - možá šest až osm - nukleárních hlavic, se čtyřmi už zabudovanými do raket středního doletu Šaháb 3.
Zatím co dosáhnou do Izraele a východních částí Evropy, Šaháb 3 a Šaháb 5, pořád ve vývoji, zatím nedostačují na dosažení dlouhého doletu, po kterém Írán touží.

b) Dnešnímu severokorejskému testu také přihlíželi íránští vědci a fyzici. Jejich počet je ale těžké odhadnout protože Írán cvičil a pořád cvičí stovky specialistů v SK.
Účelem tohoto testu mohlo být přilákáni pozornosti na SK a přinutit k bilaterálním setkáním mezi Kimem Čong-Ilem a USA jako postranní efekt ale prvotním smyslem byl test zaplacený Íránem.
Jak bylo zmíněno výše, Írán má jisté množství štěpného materiálu, něco z toho ze začátku 90. let a pravděpodobně dost degradovaného pro použití do zbraní - ale ne pro podzemní explozi - kterou může Ahmadínežád oznámit, že se Írán stal nukleární mocí a zažehnat jakékoliv sankce OSN jako příliš pozdní atd.
Háčkem bylo, že íránský režim neměl tušení, jestli to, co mají zapříčiní působivý výbuch nebo to bude jenom velké "říhnutí".
Tak Severní Korea, která má větší zásobu podobného štěpného materiálu byla pověřena, aby provedla test. Kdyby to jenom "říhlo" Írán by se zdržel podobného testu a ohlášení jejich vstupu do nukleární rodiny - ze svatyně Imáma Rézy (patrona zázraků) v Mašhádu.
Kdyby to bylo dost veliké bum, Ahmadínežád by se připojil a kromě toho, že by oznámil světu už hotovou věc, dříve by mohl přinutit své sousedy, aby se podrobili jeho politickým plánům.
A ostatně zpustil regionální závody ve zbrojení."

Další článek o spolupráci Íránu a Sev. Koreje je na isláminfo zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat