sobota, května 15, 2010

Dalších šest politických vězňů odsouzeno k smrti

Ještě se Írán a hlavně Kurdové nevzpamatovali z popravy pěti vězňů kurdské národnosti, a Írán oznámil rozsudek smrti pro dalších šest lidí. Jejich jména byla uvedena jako Ahmad Dánešpúr Moghadam, Mohsen Dánešpúr Moghadam, Alirezá Ghanbarí (zatčeni během protestu během svátku ašúrá) a Mohammad Alí Sáremí, Džafar Kázemí a Mohammad-Alí Hádž-Agháí (zatčeni v září). Všech šest bylo obviněno z členství v zakázané organizaci Modžáhedínů (o kterých se zde hodně psalo), nicméně ... kde jsou důkazy kromě mučením vynucených přiznání? Pět popravených bylo odsouzeno během procesů, které trvaly jenom pár minut za zločiny (údajně bombové útoky a členství v různých zakázaných organizacích), o kterých nejsou známy žádné bližší údaje ani nebyly publikovány žádné objektivní důkazy. Samozřejmě nemohu stoprocentně říci, že na těchto obviněních není nic pravdy, ale při absolutní absenci důkazového materiálu (veškeré údaje jsou nesmírně vágní, není v nich nic konkrétního) a rozšířeného využití mučení při vynucování přiznání ze strany íránského soudnictví je celá kauza více než pochybná. Podle všeobecně platných pravidel (tedy alespoň v zemích s trochu "soudným" soudnictvím), když už někoho z něčeho obviníme, musíme se sakramentsky snažit mu to i dokázat, jinak nad námi visí damoklův meč a nám samým hrozí obvinění z očerňování, křivého obvinění a urážky na cti. V těchto případech se může klidně jednat o pouhou politickou vraždu, nic jiného. V rozhovoru bratr popraveného učitele Farzada Kamangara řekl, že Farzad neměl žádné vztahy se zakázanou organizací PJAK, která podnikala bombové útoky a jeho aktivita spočívala v publikaci a osvětové činnosti. Podle jeho právníka celé sezení trvalo pouhých 10 minut a obviněný neměl vůbec možnost nic říci.

Hned následující dny se konaly protestní zhromáždění ve světových velkoměstech, ale hlavně generální stávka a protest v hlavních městech íránské provincie Kurdistán ve čtvrtek 13. května.
Ve městech Mahabad, Osnavie, Sanandadž a Kamyaran bazary zůstaly zavřeny na protest.
V Kodani a Štokholmu demonstrani zaútočili na Íránská velvyslanectví kameny a molotovovými koktejly. Tichým protestem se připojili studenti na univerzitě v Kurdistánu. Během obědní pauzy složili tácy s jídlem na stoly v jídelně a kolem ní. Popravy odsoudily i vlivné osobnosti veřejného života z různých sfér a zemí.

Podle posledních zpráv bezpečnostní složky zatkli další rodinné příslušníky pěti popravených vězňů a vyvíjejí na ně velký tlak kvůli medializaci celé kauzy. Rodiny jsou v podstatě nuceny setrvávat v domácím vězení a nedovolují jim organizovat veřejné tryzny, ani přijímat návštěvy lidí, kteří by jim chtěli popřát soustrast. Matka, sestra, strýc a dědeček Šírin Alamhúlí byli na krátkou dobu zatčeni a propuštěni na kauci.

Podle dnešní zprávy (15.5.2010) francouzská učitelka Clotilde Reiss, zadržena v létě loňského roku v Teheránu údajně během jedné z demonstrací a čelící hrozbě obvinění ze špionáže bude moci opustit Írán. Byla propuštěna na kauci a zdržovala se na francouzském velvyslanectví.

Írán povolí, aby rodiče návštívili tři mladé Američany, zadržené na íránsko - iráckých hranicích, vězněné již několik měsíců (téměř 300 dnů) v Íránu. Jsou prý v dost špatném zdravotním stavu a čelí hrozbě obvinění ze špionáže.
Na tuto zprávu reagoval opoziční prezidentský kandidát Mír Hossein Músaví řečí, ve které zdůraznil situaci íránských matek a otců, kterým je soustavně odepíráno právo navštívit své děti v íránských vězeních a kterým nejsou poskytovány o nich zprávy.

Na otevíracím ceremoniálu filmového festivalu v Cannes nechali organizátoři volnou židli na počest íránského režiséra Džafara Panáhího, který je momentálně v Íránu, kde jinde, ve vězení. Měl být jedním z porotců na festivalu a minulý měsíc režiséři a herci, mezi jinými Martin Scorsese, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Robert De Niro a Steven Spielberg podepsali petici za jeho propuštění. Důvody jeho zadržení a "zločiny" ze který je obviněn, státní žalobce Abbás Džafarí Dolatabadí nespecifikoval.

Ke kritice režimu
se připojil i uznávaný hudebník, mistr íránské tradiční hudby LinkMohammad-Rezá Šadžarián, který s dcerou koncertoval v Austrálii a poskytl rozhovor pro média.

Před několika dny policie zadržela 80 mladých chlapců a dívek během účasti na undergroundovém koncertu. Byli "nevhodně" oblečeni a byl zabaven rovněž alkohol... za toto chování jim hrozí minimálně bičování, pokuty i vězení. Je absolutně nevhodné, aby se muži a ženy, kteří nejsou v příbuzenském vztahu, stýkali ve veřejných či neveřejných prostorách, nedejbože tančili a alkohol už vůbec... i některé druhy hudby, hlavně rap a různé druhy metalu jsou v Íránu na černé listině. Podle těchto kritérií bychom ve vězení měli hnít snad všichni...

Dnes 15.5. zemětřesení o síle 5,1 stupňů Richterovy stupnice zasáhlo okolí města Dalakí, jenom pár desítek kilometrů vzdálené od lokality budoucí chlouby Íránu - jaderné elektrárny Búšehr, jenom zázrakem z vůle alláhovy se nikomu nic nestalo.

1 komentář:

  1. Dalších šest politických vězňů odsouzeno k smrti.Myslím, že vládnucím mulláhov a ich prisluhovačov zachvátila veľká panika.Za týmito justičnými vraždami a brutalitou, ktorú páchajú, je obrovský strach z pádu ich moci.No oni skončia tak, ako ich obete.Nikto nebude mať nad nimi zľutovanie.Alah, ktorým sa neustále oháňajú, zošle na toto hadie plemeno trest, lebo ani on sa nemôže pozerať, ako v jeho mene páchajú zločiny voči nevinným ľuďom.
    V Iráne zadržali 80 mladých mužov a žien za "žiadostivé a pôžitkárske" aktivity na nelegálnom koncerte.
    A to je čo za nezmyselú hlúposť?
    Nech sa pozrú mulláhovský gaunery na seba, aký sú oni hnoj nemorálností, pôžitkárstva a žiadostivosti.Sú ako obielené hroby, na povrchu pekne upravené a vo vnútri hniloba.Keby len iránci videli duše mulláhovských bradáčov s handrami na hlavách, tak by omdlievali od hrôzy, aké ich majú odporne hnusné!
    Dnes 15.V. 2010 zemetrasenie o síle 5,1 stupňů Richterovy stupnice zasáhlo okolí města Dalakí, jenom pár desítek kilometrů vzdálené od lokality budoucí chlouby Íránu - jaderné elektrárny Búšehr, jenom zázrakem z vůle alláhovy se nikomu nic nestalo.
    Iránský duchovný Kázim Sádeghí, prominentný duchovný, ktorý povedal, že promiskuita a nemravné obliekanie spôsobujú zemetrasenia, vyhlásil, že Boh môže pozdržať prírodné katastrofy na Západe, aby umožnil ľuďom viac hrešiť a tým ich poslať do pekla.Sádeghí sa stal terčom širokého posmechu, keď minulý mesiac prepojil zemetrasenia so ženským oblečením. V kázni v Teheráne 14.V. však tieto svoje tvrdenia obhajoval a rozvíjal.
    Poznamenal, že niektorí ľudia sa môžu pýtať, prečo nie je viac zemetrasení v západných krajinách, ktoré sú "po krk" v nemorálnosti. Odpovedal, že Alah niektorým ľuďom dovolí, aby pokračovali v "provokovaní jeho hnevu", čím sa nakoniec "dostanú na samé dno pekla.
    Tento bradáč totiž prišiel na to, čo zemetrasenia spôsobuje:
    http://www.sme.sk/c/5339823/iransky-duchovny-zemetrasenia-zapricinuju-promiskuitne-zeny.html
    Veľmi by ma zaujímal
    názor toho Kázima Sádeghího,prečo sú zemetrasenia, také siné, v Iráne, ako si vysvetľuje zničenie historického mesta Bam v Iráne:
    http://www.obnova.sk/clanok-781.html&mode=thread&order=0&thold=0
    Asi to bolo za nemorálnosti v západných krajinách, keď v Iráne pod ich vládou takých nemorálností niet, (veď sa držia stredovekých výmyslov) lebo všetko trestajú najprísnejšie, každý náznak, bičovaním, smrťou a hlavne, aby obeť sa čo najdlhšie dusila a pri ukameňovaní čo najdlhšie žila, aby cítila bolesť od kameňov.

    OdpovědětVymazat