neděle, května 09, 2010

Dnes ráno popraveno 5 politických vězňů

9. května 2010 kromě jiného den matek. Dnes ráno v teheránské věznici Evin popravili pět lidí vesměs za politickou aktivitu. Jejich jména jsou Farzad Kamangar, Ali Heydarian, Farhad Vakili, Širin Alamhulí a Mehdi Eslamian.

První čtyři patřili ke kurdské menšině v Íránu a byli obviněni z bombových útoků. Pátý byl obviněn z členství v organizaci, která bojuje za obnovení monarchie v Íránu.

Farzad Kamangar (nar. 1975, na prvním obrázku) byl učitelem v kurdské obci Kamyaran a členem odborové organizace učitelů v Kurdistánu. Byl rovněž aktivistou za lidská práva a věnoval se i publikační činnosti v oblasti vzdělávání. Byl zatčen 19. srpna 2006. Od té doby byl vězněn a podrobován fyzickému i psychickému mučení. Podle výpovědi jeho rodiny, když ho viděli naposled, nebyl ani schopen stát na nohou. V únoru 2008 byl odsouzen k smrti oběšením.

O ostatních napíši později nyní musím běžet.

1 komentář:

  1. Je to ohavné, čo ten iránský mafiánsko-gaunerský mulláhovský režim pácha. Spravodlivosti za zločiny neuniknú! Trest ich neminie. Mortazáví sa tiež bude zodpovedať zo zodpovednosti za justičné vraždy v ktorých má paprče.

    OdpovědětVymazat