sobota, ledna 23, 2010

Více než 40 demonstrantů zatčeno po identifikaci na fotce

Omouvám se, že neodpovídám na e-maily a nepublikuji (i když je toho strašně moc nového), mám komplikované období. Ozvu se začátkem února s delším rezumé posledního měsíce.

Děkuji za zaslaný překlad článku z L´Express.

19.1.2009, L´Express
Írán: více než 40 demonstrantů zatčeno po identifikaci na fotce


Teherán - Více než čtyřicet osob, které se účastnily demonstrací během Ašúry 27. prosince v Íránu, byly identifikovány na fotografiích pořízených v tento den a zatčeny, oznámil jeden z vedoucích policie, který žádá zůstat v anonymitě, uvedla ve středu tisková agentura Ilna.

„Po zveřejnění fotografií desítek podněcovatelů nepokojů v den Ašúry na internetových stránkách a v policejní publikaci Amin Jamee, bylo identifikováno více než čtyřicet osob za pomoci obyvatelstva a zadržených,“ prohlásil tento vedoucí policie.

Policie především vydala 13. ledna speciální vydání vnitřního bulletinu, Amin Jamee, obsahujícího osm stran barevných fotografií demonstrantů vyfocených pořádkovými silami během protestů Ašúry.

Některé fotografie ukazují demonstranty útočící na policejní auto nebo házející kameny.

Toto speciální vydání Amin Jamee bylo vytištěno v několika tisících exemplářů rozdávaných hlavně na komisařstvích. Obsahuje telefonní číslo pro ohlášení informací na osoby, jejichž fotky jsou zde uveřejněny.

Několik stovek osob po celém Íránu bylo pořádkovými silami zatčeno už 27. prosince. Desítky dalších zatčení politiků příbuzných s vedoucími opozice, novinářů, intelektuálů nebo studentů byly provedeny v následujících dnech.

Nejméně osm osob bylo zabito a stovky dalších zraněno během demonstrací Ašúry, největších a nejnásilnějších od velkých protestních shromáždění, které následovaly po pochybném znovuzvolení prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda v červnu loňského roku.

Tvrdé křídlo režimu požaduje nejzazší přísnost vůči zadrženým demonstrantům, jejichž přesný počet nikdy nebyl zveřejněn.

Tisk přinesl od začátku ledna zprávy o konání několika procesů týkajících se nejméně deseti demonstrantů bez jakékoli podrobnosti o jejich průběhu.

V pondělí, pět demonstrantů, tři muži a dvě ženy obvinění, že patří k organizaci modžáhedínů (MKO), se dostavili před revoluční soud v Teheránu. Jsou obvinění, z toho, že jsou „moharebové“ (nepřátelé Boha), za to jim hrozí trest smrti, který požaduje státní zástupce.

2 komentáře:

  1. To len dokazuje, aký veľký strach zo straty moci majú chomejnisti a ich prisluhovači.

    OdpovědětVymazat
  2. Najväčší „moharebové“ (nepřátelé Boha) a FARIZEJI sú tí, ktorí z toho obviňujú iných.( irán. mulláhovia)
    Rozkrúcajú mlyny nezákonných, nehanebných procesov. Aby ich raz nezomleli!

    OdpovědětVymazat