čtvrtek, ledna 28, 2010

První dva lidé popraveni za "účast" v povolebních protestech...

TEHERÁN. SME.SK. dnes, čtvrtek 28.1.2010. Irán dnes popravil prvých dvoch ľudí, odsúdených za protivládne nepokoje po minuloročných prezidentských voľbách. Súdy v tejto súvislosti odsúdili na smrť 11 osôb.

Obvinenia voči nim zahŕňali boj proti bohu, úsilie o zvrhnutie islamského režimu a členstvo v ozbrojených skupinách. Všetkých 11 osôb zadržali na protivládnej demonštrácii v Teheráne 27. decembra.

Vykonané popravy sú prvými pre incidenty súvisiace s voľbami.

"Rozsudky proti dvom z týchto ľudí... vykonali dnes na svitaní, obvinení boli obesení," uviedla agentúra ISNA.

Prezidentské voľby, v ktorých podľa výsledkov vyhral Mahmúd Ahmadínežád, vyvolali v Iráne najväčšiu vnútornú krízu od islamskej revolúcie v roku 1979. Opozícia obviňuje vládu, že výsledky zmanipulovala.

Jména těchto dvou jsou Araš Rahmánípúr a Mohammad Rezá Alí-Zamání.

Podle jejich právníků byli tito dva mladí lidé (Arašovi bylo jenom 17 v momentě, kdy údajně spáchal činy, ze kterých byl obviněn, bylo mu 20 v momentu popravy) zadrženi ještě před samotnými volbami a byli zadrženi doma. Odsouzeni byli za příslušnost k dvou zakázaným organ izacím (k monarchistům a k modžáhedínům), za nepřátelství k bohu a pokus o převrat...

Je zajímavé, jak mohly íránské bezpečnostní složky "předvídat", že se budou konat po volbách protesty a že je tito lidé asi budou organizovat ze svých cel v podzemí věznice Evin. Íránské soudnictví je vážně řízeno nadpřirozenými silami.

Podle výpovědi spoluvězně Mohammada Rezy prý tento muž vůbec nevěděl co se venku děje. Právnička Araše, Nasrín Sotúde, řekla v rozhovoru pro Deutsche Welle, že Arašovi slibovali "jenom" 10 let vězení, pokud se ke smyšleným obviněním přizná. Rovněž vyvíjeli tlak na jejich rodiny. Araš byl zatčen i se svou sestrou, která byla těhotná. Po propuštění potratila.

Zde je další čtení v angličtině. Musím poopravit údaje v článku, poprvé bylo odsouzeno 5 lidí hned v létě (z toho nyní dva popraveni), v prosinci zatkli ten zbytek a soud probíhal až nyní a jejich jména pokud vím nejsou známá.

UPDATE: právě dnes začaly veřejné soudy a obviněných je 16 lidí z "mohárebe" (nepřátelství vůči bohu) a prý "se přiznali" k výrobě bomb a teroristickým činům.


1 komentář:

  1. Do roka a do dňa nech tak skončia aj ich vrahovia.
    Skutočný nepriatelia Boha sú Chameneí
    a jeho skorumpovaný teroristický mulláhovský režim.Božie mlyny melú pomaly, ale isto.Čoskoro ich zomelú.

    OdpovědětVymazat