pondělí, září 28, 2009

Show must go on

Tak jsme tady zas, i když se zpožděním. V Íránu je to nyní velice zajímavé. V pátek před týdnem, jak byl den Jeruzaléma lidé vyšli do ulic a poté protesty pokračovaly i další den. Poté se situace uklidnila a čekalo se na projev samozvaného prezidenta Ahmadínežáda v New Yorku. Poté co řekl pořád to samé, co obvykle říká, mu lidé nedali spát. Srotili se kolem hotelu ve kterém pobýval a do rána křičeli... Ahmadínežád se pravděpodobně moc dobře nevyspal :-) Rovněž kampaň pro lidská práva pořídila transparenty na reklamní automobily, které nesly hesla proti Ahmadínežádovi (jedno na obrázku: vražda, mučení, znásilnění - je za to odpovědný Ahmadínežád). Kromě toho lidé pochodovali po brooklynském mostě, nesli transparenty a dlouhý pás zelené látky.
Nicméně jednu důležitou věc se svět dověděl. Nedaleko svatého města Ghom se nachází další středisko pro obohacování uranu, kde se počítá s provozem asi 3000 odstředivek. Ještě není v provozu nicméně vyvolal pobouření na mezinárodní scéně. Více česky zde.
Kromě jiného dnes 28. 9. 2009 Írán udělal zkoušku raket dlouhého doletu Šaháb 3. Mohou doletět přibližně 2000 km a více, tedy... správně... doletí kromě jiného do Izraele. Doufám, že nyní už i pan Paroubek uvěří, že v Íránu mají i rakety a již dlouho jejich zbraní nejsou pěstní klíny a šípy. Video například zde. A zdá se, že nedávná zpráva o odřeknutí raketového štítu USA ve střední Evropě na tyto události nemá velký vliv, tedy pražádný :-)
Dnes se stalo i něco jiného: dnes byl zahajovací den výuky na univerzitách v Íránu. Jenomže studentíci tohoto zase využili a protestovali. Slavný prezident se ani neodvážil ukázat se na univerzitě, jak je to zvykem. Předtím vždy v první den přijel a promluvil ke studentům.. samozřejmě jeho projevy většinou provázelo pálení jeho fotek a pískání. Dnes se na univerzitu ani neodvážil. Takže zase se přemýšlí, že univerzitu zavřou a otevření přesunou o týden.. studenti křičeli hesla proti diktatuře a pro propuštění studentských aktivistů a podobně a vypískali ministra školství Kamrána Dánešdžúa (vtipné je, že jeho příjmení znamená student).

Další videa zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat