sobota, srpna 29, 2009

Krátké zprávy

Promiňte, že mám zpoždění ve psaní... občas je to celkem těžké najít čas a vše dohledat. V posledních dnech je v Íránu relativně ticho. Velké demonstrace jsou utopeny již v zárodku v rojích tisíců příslušníků bezpečnostních složek, kteří se rozlezou po všech ulicích a uličkách Teheránu. Velká demonstrace se plánovala na čtvrtek 27.srpna. Tím, že je ramadán, čtvrtek večer, tedy večer před pátečními modlitbami je vždy důležitým momentem. Nicméně basídžů a jiných ozbrojenců bylo v ulicích tolik, že z toho všeho sešlo.
Den poté během pátečních modliteb Ahmadínežád řekl, že 4 hlavní představitelé povolebních nepokojů (Músaví, Karrúbí, Chátamí a Rafsandžání) mají být "potrestáni". Co tím myslel, to si snad lze domyslet, prostě "trest" který by je umlčel.
Revoluční gardy 9.září koupí 51% íránské telekomunikační sítě (Sherkate Mokhaberate Iran). Je zřejmé, že tímto způsobem budou moci ještě lépe kontrolovat a odposlouchat lidi. Tato společnost provozuje pevné linky v zemi a jednu z mobilních sítí.
Včera 28. srpna měla být vzpomínka na 21. výročí hromadních poprav politických vězňů, kteří byly postupně zabiti a pohřbeni v masových hrobech na hřbitově Khavaran. Hřbitov byl před několika měsíci zlikvidován, aby se zahladily stopy a byl rovněž poutním místem pro rodiny obětí a odpůrce režimu. Bezpečnostní složky akci zakázali, několik dní před ní vyhrožovali matkám a dalším rodinným příslušníkům obětí a v den konání blokovaly silnice vedoucí ke hřbitovu, od lidí si brali identifikační doklady a zatýkali protestující, kteří se tam navzdory všemu zhromáždili.
23. srpna prosákly na veřejnost zprávy o tom, že na největším hřbitově v Íránu, Behešte Zahrá pohřbili 44 mrtvých do bezejmenných hrobů. Podle výpovědi zaměstnance hřbitova byly tato těla úplně zmrzlá kusy ledu. Vláda samozřejmě vše popřela, nicméně to vyvolalo rozhořčení a pozdvižení mezi veřejností, i s ohledem na to, jak jsou mrtví a úcta k nim pro Íránce důležité. Zde je video s výpovědí v perštině a s titulky v angličtině.
Před několika dny rovněž parlament odsouhlasil zákon, který legalizuje zákrok proti blogerům, kteří píší proti vládě.

Žádné komentáře:

Okomentovat