sobota, dubna 18, 2009

Novinářka odsouzena za špionáž a další ženy na hraně zákona

Podle posledních zpráv Íránský soud odsoudil íránsko-americkou novinářku Roxanu Sáberí k osmi letem vězení za "špionáž pro USA". Mladá žena íránského původu, dítě íránských rodičů, kteří emigrovali do Spojených Států, se v době zatčení (leden 2009) nacházela v Íránu, odkud psala reportáže pro různá média a to bohatě stačí, aby byl člověk obviněn ze špionáže. Důkazy zatím íránské soudy nebo média nezveřejnily, ale asi se jejich hledáním ani moc nezabývají. Většinou vyslýchané nějakým vydíráním přinutí, aby provedli "přiznání v přímém přenosu" kdy podezřelí, většinou to jsou novináři, spisovatelé a jiní intelektuálové, vystoupí v televizi a přiznají se k něčemu co zpravidla vůbec nespáchali, případně přečetli výpověď, kterou jim předem někdo napsal.
Velice mě zarmoutili prvoplánové komentáře lidí pod článkem na centru, kteří se tváří, že všemu rozumějí úplně nejlépe a nezdá se, že by se snažili pochopit podstatu věcí, t.j. například podstatu íránské "revoluční justice" a vlády (kterou někteří dokonce nazývají legitimní! - pozn. mé pojednání o "legitimitě" íránské vlády je v komentářích pod článkem o věži Milad a v kapitolách z dějin íránské revoluce). Aby se člověk stal "špionem" úplně stačí, aby se dal do řeči s rodinami politických vězňů, na co doplatila Zahrá Kázemí, kterou ve vězení znásilňovali a umučili k smrti, nebo aby napsal pravdivý článek o sociálních poměrech v Íránu, protože oficiálně je Írán nejdokonalejší země světa, kde nejsou homosexuálové, prostitutky, drogově závislí, sebevrahové, rozvody, chudoba a lidé neemigrují, protože se tam nedá žít, ale protože to jsou všechno agenti imperialistických mocností... nepřipomíná Vám to něco?
V posledních týdnech v Íránu zmizel i známý blogger Hossein Derachšán. Je zadržován neznámo kde.

Známá a velice oblíbená herečka Golšifte Faráhání musela emigrovat poté co se objevila v několika výborných snímcích, jako je "Mim mesle madar", který pojednával o zoufalství zraněných plynovými útoky ve válce proti Iráku, kteří pomalu dožívají často bez podpory státu, nebo "Santouri" (snímek byl zakázán, jako i další její filmy), který velice dobře vylíčil nejenom otřesnou situaci mezi narkomany, ale byl alegorií na situaci íránského umění, které musí emigrovat, jestli se nechce podřídit vydírání islámu zosobněného matkou, která syna hudebníka vyhodila na ulici, protože "hudba je hřích". Golšifte se objevila ve snímku "Body of Lies" po boku Leonarda di Capria a Russella Crowa a málem byla za to v Íránu souzena.

Z Íránu emigrovaly i téměř všechny zpěvačky.


Další dívkou, která v íránském vězení čeká na svůj trest - trest smrti - je Delárá Dárábí. Byla přítomna loupežnému přepadení, při kterém přišel o život její příbuzný. V době zločinu jí bylo 17 a jejímu příteli, který s ní byl, bylo 19. Původně se k vraždě přiznala Delárá, protože se doufalo, že jako nezletilá nedostane trest smrti. Poté svou výpověď odvolala, nicméně ani tvrzení soudního znalce, že vrah bodal svou oběť pravou rukou, přičemž Delárá je levačka, nepřesvědčilo soud o její nevině. Ani její nezletilost v době zločinu není překážkou. V Íránu jsou trestně zodpovědní chlapci od 15 let věku a dívky od 9 let a odsouzení a popravy nezletilých vinníků nejsou vůbec nezvyklé. Kromě tohoto trestu byla Delárá a její přítel odsouzeni k 3 letům vězení a 70 ranám bičem za loupežné přepadení a za jejich nelegální nemanželský vztah. Delárá nyní čeká ve vězení na popravu, která může být vykonaná kdykoliv. Mezitím jí bylo dovoleno malovat, je talentovaná a rovněž píše. Její obrazy byly vystaveny v Teheránu a ve Štokholmu.

Jednou z mála šťastných byla Názanin Fátehí, která byla odsouzena k smrti oběšením za zabití muže v sebeobraně, když bránila sebe a svou 15 letou neteř před muži, kteří se je snažili znásilnit. V době činu jí bylo 17. Názanín byla osvobozena jenom po masivní kampani na její záchranu ze zahraničí.

----

Podle dalšího článku prý Izrael plánuje rychlé bombové útoky na Írán... ale "tajné služby to považují za nepravděpodobné" a já rovněž. Tento druh "zaručených zpráv" od "nejmenovaného armádního činitele" médii prochází tak asi jednou za 3-4 měsíce už asi tři roky ale naštěstí se nikdy nic nepotvrdí.

Žádné komentáře:

Okomentovat