neděle, března 01, 2009

Věž Milad

A nyní něco pozitivnějšího... nabízím pár obrázků z nedávno dostavěné věže Milad v Teheránu, převzato z ofic. agentury MEHR. Konečně ti muláhové i něco postavili a ne zničili.:-)

Za pár dnů (konkrétně 19) máme zase nový rok (zde je tradiční počítadlo). V ČR to nastane 20.3. ve 12:44 dopoledne. Až na to že je to trochu smutné výročí... 30 let zklamaných nadějí, 30 let lží a fanatismu, 30 let otroctví. Moc se mi nechce psát článek k třicátému výročí revoluce, už se zde o tom napsalo tolik, že by to bylo repetitivní. Snad mi to čtenáři prominou.
Mimochodem, že prý Írán spustil zkušební provoz toho slavného reaktoru v Búšehru. Doufám, že v dohledné době nebude v Íránu zemětřesení.


2 komentáře:

  1. Nemyslíte že to s tou anti-ajatollahovskou propagandou prehanite? Otazka lidskych prav a to co se delo kratce po roce 1979 je neodpustitelne, ale poprve za dlouhou dobu v Iranu vladne IRANSKA vlada, ne nejaka loutka velmoci jako Britanie nebo USA. Urcite neverite tomu ze by soucasna vlada jen borila ;) Verim ze urcite bohate pany v urcitych bohatych ropnych a zbrojarskych spolecnostech to ze si Iranci obchoduji s ropou sami musi desne stvat, a proto by tam radi zavedli nejakou demokratictejsi ale hlavne "rozumnejsi" vladu ze..to je to o co vam jde?

    OdpovědětVymazat
  2. Vážený pane anonymní, Váš komentář je v jistém smyslu logický a odzrcadluje obecně přijímaný názor, že vláda "íránské islámské republiky" je autonomní, nezávislou vládou, kterou si Íránci zvolili. Nicméně Vás musím zklamat. Právě pomocí Francie, Británie, neschopnosti amerického prezidenta Cartera a rezignace šáha M.R. Pahlavího se íránská "revoluce" vůbec mohla uskutečnit. Svržení šáha bylo programovým krokem těchto velmocí, protože to byl právě šáh, který v r. 1973 v rámci OPEC-u zavřel kohoutky a vyvolal nevoli těchto velmocí, už po druhé, poprvé to byl Mossadegh, který znárodnil Britsko-íránskou ropní společnost. Podíváme-li se s kým tato vláda nejvíce spolupracuje a z koho peněz bohatnou lidé jako Rafsandžání, je to právě například Francie. Do té doby, než mulláhové všem podepíšou kontrakty na levnou ropu, všichni je nechají být. Kapsy pár lidí jsou konečnou stanicí přicházejícího kapitálu a Ahmadínežádovy sliby o petrodolarech na stole každé rodiny se nekonají, naopak lidem se žije pořád hůř. Takže mě těší cokoliv, co mulláhové postaví pro lidi.. prostě pro mě (a zpousta Íránců souhlasí s tímto názorem) je to pořád zkorumpovaná loutková vláda, ktorá ještě navíc lidi buzeruje spátečnickými náboženskými nesmysly. Jak už bylo řečeno, ať tato vláda klidně zůstane, jestli lidi nechá v klidu, zlepší jejich situaci a nebude posílat peníze libanonským a palestinským teroristům.

    OdpovědětVymazat