úterý, března 09, 2010

Pozvánka na filmy a koncert


Tak, bohužel, chřipka si našla i mě... ještě štěstí, že agenti islámské republiky nemají její zdatnost ve vyhledávání svých obětí :-) Bohužel s chřipkou nemohu ani přemýšlet, natož psát, proto laskavě přijměte omluvu za mé mlčení. Ohledně nejnovějších zpráv, důležité je asi to, že student Mohammad Amín Valian (obr. vlevo) byl odsouzen k smrti za účast v protestech v prosinci (dohromady je odsouzených 13 lidí). Článek je zde slovensky... chci velice poděkovat jednomu čtenáři, který mě usilovně zásobuje odkazy ze slovenských serverů. Je zajímavé, že se toho o Íránu podle všeho na Slovensku publikuje mnohem více než v České republice.
Rovněž vláda zakázala důležitý reformistický deník Etemad a dva týdeníky Írán Docht a Síná. V Itálii zatkli 7 lidí z toho dva prominentní Íránce kvůli podezření z pašování zbraní. Další "nové" zprávy z MAAE, o snaze sestrojit atomovou pumu, a v Iráku se volilo. Byl rovněž spektakulárně zatčen Abdolmalek Rigí, vůdce skupiny Džondolláh, která podnikala teroristické útoky v provinci Sístán-Balúčistán proti vládním silám. Írán obvinil Spojení státy, že tuto organizaci podporovaly, nicméně USA to popřely.
Včera 8.3. proběhly demonstrace při příležitosti dne žen a další sešlost studentů na univerzitě proběhla při příležitosti nedožitých narozenin jednoho ze zabitých studentů během nepokojů (Kiánúše Asy). Blíží se rovněž největší íránský svátek, tedy nový rok, Norúz, kterému předchází čaháršanbe súrí, co znamená červený čtvrtek. Je to den, nebo spíše večer, kdy lidé zapalují ohně a hází petardy. Na tento den se chystá další demonstrace.
Začal pseudoproces ohledně zločinů a násilí proti vězňům ve věznici Kahrízak. Podle "soudce" není možné zveřejnit žádné detaily z pojednávání z "bezpečnostních důvodů".
Nyní k tomu pozitivnějšímu. Cenu Homo Homini udělovanou Člověkem v tísni dostali dva íránští studentští aktivisti, Madžíd Tavakolí (známý z kauzy s fotografií v čádoru o které se zde psalo, nyní odsouzen na 8 a půl roku vězení) a Abdolláh Momení (celý článek zde na stránkách ČVT)
Festival Jeden svět konečně zařadil Írán do programu. Dohromady se budou promítat čtyři snímky v tématické sekci "Zaostřeno na Írán". Podrobný program a popis filmů je zde.
Další akce je koncert kytaristy a zpěváka Šahába Tolúí, který se uskuteční 21.3.2010 v divadle ABC. Více informací zde.
Pro zajímavost, Chámeneí má profil na sociální síti Twitter a některé z jeho názorů byly přeloženy do angličtiny. K příležitosti dne žen mluví jenom o blahodárném vlivu zahalování na ochranu žen před útlakem a morálním úpadkem.
Zde můžete vidět celkem drsný dvoudílný film o prostituci v Íránu, první díl, druhý díl. Film je sice z roku 1966, ale tyto věci se pořád dějí a prostituce v Íránu nevymizela, jenom se "institucionalizovala" v islámské podobě do "dočasného manželství", sighe: podepíše se kontrakt, který omezuje platnost manželství na dobu určitou od jedné hodiny do 99 let a stanoví se finanční odměna pro ženu za její "manželské služby". Dívky se pořád pašují a prodávají do Dubaje a dalších arabských zemí kolem zálivu.

Žádné komentáře:

Okomentovat