středa, listopadu 04, 2009

Írán je znovu na nohou

Dnes je 4.listopadu. Kromě toho, že je to v Íránu den studentů, je to i 30. výročí útoku a obsazení velvyslanectví Spojených Států v Teheránu skupinou radikálních studentů. Tento útok vedl k zajetí 53 osob z personálu velvyslanectví, které trvalo 444 dnů a bylo snad nejčernější kapitolou ve funkčním období prezidenta Jimmyho Cartera a totálním diplomatickým fiaskem. Tato událost byla v Íránu každým rokem oslavována radikálními živly pálením amerických a izraelských vlajek a pokřikováním "Smrt Americe". Letos, jak se to stalo i se dnem Palestíny před několika týdny, i tento revoluční svátek se stal příležitostí pro změnychtivé Íránce, kteří vyšli do ulic Teheránu a jiných místech (Šíráz, Isfahán, Ghom, Tabríz, Arak atd.).
Videa zde pod textem. Lidé kromě klasických pokřiků křičeli i "Obamo, Obamo, jsi s nima nebo s náma?" Na třetím je vidět bezpečnostní složky pronásledující demonstranty. Basídží jak vždy mlátí demonstranty i kolemstojící, zatýkají je v postranních uličkách. Slzotvorný plyn a helikoptéry.

Byly vyřazeny z provozu mobilní telefony i síť metra, aby se znemožnila doprava na místo protestů. Střílení do davu si vyžádalo i nějaké oběti kolem náměstí Hafte Tir a Abbas Abad. Vládou organizovaná demonstrace proti Americe se skončila, ale demonstrace lidí proti vládě trvají dále. Ruské velvyslanectví je pod silnou ochranou, protože se obává útoku demonstrantů. Jsou zprávy o tom, že Mehdí Karrúbí byl v demonstraci zraněn během útoku provládních lidí a byl odvezen do bezpečí svými přívrženci. Údajně je počet bezpečnostních složek nedostatečný a počet demonstrantů se zvyšuje. Předpokládá se, že demonstrace potrvají do večera (je tam o 2 a půl hodiny více než v ČR).






Žádné komentáře:

Okomentovat