pondělí, října 12, 2009

Za co všechno se v Íránu popravuje

Včera 11.10.2009 v Íránu popravili mladého muže jménem Behnúd Šodžáí, (na fotografii vlevo). Důvodem bylo to, že před čtyřmi lety, když mu bylo 17 let, v pouliční rvačce v parku Vanak v Teheránu zabil jiného mladíka jménem Ehsán Nasrollahí. Jeho smrt si žádala rodina oběti, protože podle íránských zákonů rodina může viníka omilostit, nebo naopak žádat jeho smrt, navzdory okolnostem smrti oběti, která mohla být i nešťastnou náhodou. Jeho poprava byla několikrát odložena kvůli tlaku uvnitř Íránu i ze zahraničí. V roce 2008 byla jeho poprava plánována na 6.května, 11.června, 23. července a 24. prosince, v roce 2009 na 19. srpna. Nakonec však nejvyšší soud jeho trest potvrdil.
Dalším mladíkem, který čeká na popravu (předběžně naplánovanou na 21. října) je Safar Angútí, kterému je nyní 20 let a jeho případ je velice podobný. Rovněž usmrtil jiného chlapce ve rvačce když mu bylo 17.
Další mladistvý odsouzený k smrti je Abbás Hosseiní, afghánský uprchlík v Íránu, jehož poprava byla 5.října odložena na neurčito. Je to rovněž za vraždu spáchanou v 17 letech.

K trestu smrti byl odsouzen i Mohammadrezá Alí Zamání (vlevo), který byl k smrti odsouzen za účast v povolebních demonstracích.

Žádné komentáře:

Okomentovat