středa, srpna 30, 2006

Objeven džihádistický manuál Hizballáhu made in Iran

Tak tuhletu krásnou knížečku s nic moc neříkajícím názvem "Al-Jihad" si bojovníci Hizballáhu četli před spaním. (pardon, byl tam nedopatrenim odkaz na jiny clanek)
Několik její výtisků bylo objeveno u bojovníků hnutí. Byla vydána "kulturním centrem Imáma Chomejního" v Harat Hreik, jižní části Bejrútu (rok vydání je 2004) a představuje džihádistické učení současného vůdce Íránu (jak jinak), ajatolláha Alího Chameneího. Zabývá se výkladem konceptu džihádu a šahády, tedy svaté války a mučednictví za Alláha.
Manuál byl možná napsán původně pro Revoluční Gardy (Sepah-e Passdaran-e Enghelab-e Eslami, několik stovek jejich členů bylo rozmístěno přímo v Libanonu ve velení Hizballáhu a členové hnutí byli vycvičeni v táborech Gard v Íránu)
Další zajímavé detaily: koncept Jihad Al-Binaa´ - džihád budování, tzn. vytvoření civilní a vojenské infrastruktury na posílení země nebo organizace... vytvoření tak velké a propojené struktury typu "stát ve státě" se Íránu povedlo jenom v Libanonu (od doby, když začátkem 80. let Írán začal zakládat hnutí v různých zemích na export islámské revoluce) ... kdyby byl Hizballáh odzbrojen nebo by přestal bojovat proti Izraeli, bylo by to chápáno jako vzdání se náboženského principu džihádu (jestli bychom se chtěli přidržovat striktního výkladu - odpadlicví). Džihád není chápán jenom jako prostředek ale jako cíl v centru ideologie a je oficiální strategií íránské vlády.

5 komentářů:

  1. Kdyby tak někdo přeložil párkapitol, anebo aspoň citátů z té politrukovité tiskoviny... To by bylo. Počtení... :o)

    Zdravím! Tom

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, na te strance je jenom vytah a zhrnuti obsahu... ale ten styl asi stoji za to... predpokladam, ze je to psano v duchu jakym pisi tiskove agentury a mluvi televize (treba IRINN), kdyz to ctu nebo posloucham nevim jestli se mam smat nebo zvracet (oboji spolecne nejde). Mozna se na internetu najdou nejake citaty Khomeiniho v anglictine nebo jinem jazyce... vazne se mi ty blaboly te stare krysy nechce hledat, mam z nej krece :P

    OdpovědětVymazat
  3. To Azadi: Poslyš, já myslím, že ty texty jsou velmi důležité. Stálo by za to je přeložit - získat k prostudování. Mohl by si se o to, prosím, pokusit??

    OdpovědětVymazat
  4. To Profi: cast I je projednavana podrobne na strance
    http://www.intelligence.org.il
    /eng/eng_n/html/jihad0806e.htm
    (ted uz funguje i odkaz primo z prvniho radku postu, predtim se tam nedopatrenim dostal jiny odkaz)
    Na cely text je potreba asi chvili cekat... verim, ze drive nebo pozdeji ho zverejni, jako manchestersky manual Al Kajdy.

    OdpovědětVymazat