neděle, dubna 23, 2006

S kým chodí Ahmadínežád na čaj?

Prezident Ahamdinežád se podle rozvědek setkal začátkem letošního roku v Sýrii s jedním s nejhledanějších teroristů na světě. Rozvědky USA a Izraela jsou věří, že Imad Mugniyeh, velitel zámořských operací libanonského Hizballáhu převzal vedení útoku na západní cíle v případě, že Bush napadne íránské nukleární zařízení.
Prezident Ahmadinežád se podle
Mugniyeh prý cestoval s Ahmadinežádem v lednu z Teheránu do Damašku, kde se prezident setkal s vůdci Hizballáhu, Islámského Džihádu a Hamasu: “summit teroristů”, všech skupin, které podnikly útoky na Izrael, který chce Ahmadinežád zničit.
Podle Henryho Crumptona, koordinátora boje proti terorismu CIA, “Íránci mají úplnou kontrolu nad Hizballáhem. Imad Mugniyeh pracuje pro Teherán. Nemůžete mluvit o Hizballáhu a nemyslet na Írán. Jsou součástí téhož problému.”

Mugniyeh žje v Íránu a uniká už 20 let, na jeho hlavu je vypsána odměna 5 milionů dolarů. Údajně je napojen na teroristické skupiny v Evropě, Africe, Latinské Americe a USA a prý se setkal i s Osámou Bin Ládinem.

“Jestli se Iránci rozhodnou udřít Západ do slabin, Imad bude u toho,” pramen ze západních rozvědek se vyjádřil minulý týden.

Pramen izraelské obrany řekl: "Mugniyeh je pravidelně v styku s novým ministrem iránské výzvědné služby, Gholamhosseinem Mohsenim Ezheim. Minister je dlouhodobým důvěrníkem Ahmadinežáda a byl jím jmenován. "

Mugniyeh byl jedním z organizátorů únosu, mučení a zabití Williama Buckleya, šéfa CIA v Bejrútu, v r. 1984. Údajně byl poslední osobou, kterou Buckley spatřil... Únos vedl k jedné z nejtrapnějších epizód Reaganovy vlády, kdy byly s Íránem zbraně vyměňovány za rukojemníky. Ale když Američani vyjednávali s Íránem, Buckley byl už mrtev.
Mugniyeh byl zapleten i do demolice amerického velvyslanectví a kasáren námořníctví v Bejrútu 1983 a Izraelského velvyslanectví a Židovského centra v Buenos Aires na začátku 90. let.

Mugniyeh se odstěhoval z Libanonu do Íránu v r. 1994 se ženou a synem po pokusu o jeho zabití. Predpokládá se že se činí v podněcování nepokojů v Iráku. Michael Ledeen ho pojmenoval “páteří teroristické války proti Americe v Iráku od začátku”.

Podle Roberta Baera, bývalého agenta CIA, který pronásledovalMugniyea v 80. letech, “je to nejnebezpečnější terorista, se kterým jsme se kdy setkali. Mugniyeh je pravděpodobně nejinteligentnější a nejschopnější činitel včetně KGB nebo kohokoliv. Vejde jedníma dveřma, vyjde jinýma, deně mění auta, nikdy si nedomlouvá schůzky po telefonu — je nepředvídatelný. Je to mistr terorista, po kterém jdeme od r. 1983”.

Elitní Íránští vojenští velitelé přijeli do Libanonu tento měsíc a převzali velení tisíců raketových pozic namířených na Izraelská města. Pravděpodobně jim Hizballáh odevzdal kontrolu nad stanovišti aby odradili Izrael od útoku na jaderná zařízení Íránu.

The Sunday Times, Sarah Baxter, Washington, Uzi Mahnaimi, Tel Aviv
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6868

Žádné komentáře:

Okomentovat