úterý, dubna 25, 2006

Kam vede provokace? Co vlastně chce ten Írán?

Dnes 25. dubna 2006 ex-prezident Hašemí Rafsandžání kritizoval MAAE, že "nedostatečně podpořila a obhájila právo Íránu na nukleární technologie." a takisto ji obvinil, že "poskytla mocnostem zámínku na zastrašování a donucování Íránu aby se vzdal svého nukleárního programu"...

Kdyby všechno dělal PODLE PRAVIDEL, tak jak má, tak by tady nebyl žádný problém.. nikdo mu neupírá právo na jadernou ENERGII.

Jenomže: MAAE se nepovedlo 100% POTVRDIT, ALE ANI VYVRÁTIT, že Írán pracuje na vývoji jaderních zbraní. Také rozvědky USA se vyjádřily, že bohužel NEVÍ, jak daleko je Írán s případným vývojem jaderních zbraní.

Jestli je Írán tím chudáčkem, kterému celý svět chce upřít jeho právo na jaderné technologie,
TAK PROČ TŘEBA:

- nechce experty pustit kamkoliv, jenom na předem určená místa?
- přesto komise našla už před léty a pořád nachází nedeklarované a nepovolené materiály a techniku?
- Íránská vláda koupila projekty pakistánských nukleárních zbraní, které jim prodal Abdul Kádir Chán (Abdol Qadir Khan) v 2003 nebo zač. roku 2004?
- satelity objevují "podezřelé" objekty na íránské půde a místní obyvatelé nahlásili několik "velice zvláštních" nehod a úkazů?
- Írán tak spěchá s vybudováním komplexů tisíců centrifug, když ještě nedobudoval ještě ANI JEDNU elektrárnu?
- teď dokonce vyhrožuje, že přeruší veškeré kontakty s MAAE a dokonce odstoupí od Smlouvy o nešíření jaderních zbraní?

Jo, dobře, i kdyby, řekněme si, že jaderní zbraně má dnes už téměř každý, tak proč ne Írán?

TŘEBA PROTOŽE:

- prezident této země (člověk s poněkud temnou minulostí) veřejně vyhlasuje že by měl být jiný stát vymazán z mapy.
- Ahmadinedžád věří v (brzký) příchod 12. imáma Mehdího (Spasitele), střet kultur a náboženstev a v konec světa. Jo, je to velice racionální člověk...
- celá vláda a ozbrojené složky Íránu jsou založeny na náboženském fanatismu, podle kterého člověk je jenom nástrojem v rukou boha...
- existují důkazy, že Írán řídí a financuje teroristické skupiny (Hamas, Hizballáh, Islamský Džihád...). Co by v jejich rukou znamenaly jaderní zbraně nebudu rozebírat.
- Írán a další islamské státy nesouhlasí s přítomností, vměšováním a ekonomickým kolonialismem cizích sil na Blízkém východě... (co je dosti delikátní záležitost sama o sobě, a já s ní taky nesouhlasím... tady je víc argumentů, které teď nebudu rozebírat)
- by se Írán pravděpodobně snažil exportovat svůj islamistický teokratický režim, který absolutně popírá lidská práva a svobody... a jestli terorizuje své souvěrce, jak by zacházel s nevěřícími?
- by se pravděpodobně snažil zastrašovat a ekonomicky vydírat zbytek světa (manipulace s cenami ropy, blokáda Hormuzského průlivu)
- pořád se vychloubá úrovní své armády a vyspělostí svých nových zbraní, mezi kterými jsou i balistické rakety dlouhého doletu. Podle některých vyjádření veliterů ozbrojených sil Írán UŽ disponuje "technologiemi, o kterých se nikomu ani nezdálo"... nakolik je to bublina to bohužel asi brzy zjistíme...

Další argumenty mi teď nějak nepřicházejí.. má někdo další nápady?

Viz post Íránský nukleární program v kostce tady níž (přehled od r.2003 do 2006) s odkazy na hlášení MAAE a satelitní fotografie Lavizan-Šianu.

Vizionářské šílení M.Ahmadinedžáda:
http://www.channel4.com/news/special-reports/special-reports-storypage.jsp?id=1262

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6918
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6880

2 komentáře:

  1. Dobry den,
    dekuji za tyto stranky, ktere nabizi i jiny pohled na tuto problematiku.
    Rovnez bych Vas chtel poprosit o kontakt na Vasi osobu a to za studijnim ucelem.
    Ozvete se mi prosim na: 134860@mail.muni.cz

    Petr Nemec

    (tento komentar jsem jiz psal nize do starsiho clanku, aby nedoslo k prehlednuti, davam ho pro jistotu i sem)

    OdpovědětVymazat