neděle, dubna 09, 2006

Jaderný útok na Írán?

Některými deníky a weby proběhly zprávy, že prý se USA chystá zaútočit na některé cíle v Íránu i s použitím jaderních zbraní (letecká puma B61-11 proti cílům zakopaným v zemi).
Proč si myslím, že Američani jaderními zbraněmi nezaútočí?

Zaútočit jadernimi zbraněmi na jaderní výzkumní střediska by bylo:

1.neúčinné - Írán má svá zařízení moc moc pečlivě ukryta. A je jich mnohem víc než si to všichni myslí. Není to jenom Natanz. Decentralizovali laboratoře už před mnoha lety, přesně za účelem znížení jejich zranitelnosti.
2.odsouzeníhodné - svět už odsoudil Americký útok na Irák, veřejné mínění by jakýkoliv útok, natožto jaderný, už vůbec nesneslo.
3.katastrofální - toto jednání USA by mohlo by mít katastrofální důsledky i na světové úrovni: vojenskou odpověď Íránu a jeho spojenců (kteří by neváhali použít všechny legální i ilegální zbraně, které mají), totální destabilizace Iráku, odvětné teroristické útoky v zahraničí a podobně, v neposlední řadě ekonomická destabilizace.
V zájmu situace je podpora domácího obyvatelstva v boji za pád režimu... Pád íránského režimu pomalu ale jistě dozřívá zevnitř... malý zahraniční kopanec se možná hodí ale ne takový! Je dost možné že eventuelní vojenské aktivity začne Izrael, který se cítí přímo ohrožen Ahmadinežádovými výroky a kontakty s protiizraelsky zaměřenými islamistickými skupinami Hamas, Hizballáh a Islamský Džihád a pod.

Kromě toho je tady další nezanedbatelný fakt: Peršané milují svou zemi a svou nezávislost a budou ji bránit zuby nehty.

look at this:
důsledky jaderného útoku na íránská zařízení v zemi..
http://www.ucsusa.org/global_security/nuclear_weapons/nuclear-bunker-buster-rnep-animation.html
http://regimechangeiran.blogspot.com/2005/02/reading-tea-leaves-bushs-strategy-on.html

Žádné komentáře:

Okomentovat