čtvrtek, června 11, 2009

Íránské volby...

Jeden chlápek vešel do restaurace a sedl si ke stolu. Číšník mu přinesl jídelníček a ptá se, co si host dá.
- Dám si hovězí roštěnku... co k tomu máte jako přílohu?
- Máme hranolky, opečené brambory, americké brambory, francouzské brambory, vařené brambory, bramborové lupínky, bramboráčky, sedlácké brambory na paprice a cibulí, bramborovou kaši...
- Všechno samý brambory? Nic jiného nemáte?
- Promiňte pane, ale žijeme přece v Bramborově. Zde máme samozřejmě jenom brambory!
- Ale mě už brambory nechutnají, jsou pro mě těžce stravitelné a moje žena má na ně alergii.
- Mluvte tišeji prosím! Jen aby vás nezaslechl můj šéf! To by vás odsuď hnal! A co, možná by vás rovnou udal, a hned u Nejvyšší Rady Pěstitelů brambor, za to, že podrýváte naše národní zájmy!!! Jste vy vůbec členem Svazu Pěstitelů Brambor? Hele, člověče, a nejste vy náhodou pěstitel rýže? Nebo božechraň pojídač knedlíků??? Přece dobře víte, že se nás pěstitelé rýže spolu s knedlíkáři snaží zničit! Že nám chtějí zabránit ve vývozu našeho nejdokonalejšího druhu brambor do okolních zemí, posílaji na naše pole záškodníky, kteří podrývají naši bramborovou kulturu, nasazují k nám brouky a nemoci, otravují naši půdu!
- Ale to vůbec není pravda... odkuď to máte člověče?
- Vždyť to říká náš pan prezident! Celý svět je proti nám a proti našemu úžasnému hnojivu. Konečně jsme vyvinuli to úžasné hnojivo, které podpoří růst našich brambor! Naši nepřátelé ze Spojenectví Rýžových Polí říkají, že je nebezpečné, že bylo vyvinuto ke zničení rýžových polí, a hlavně proti Knedlíkovému Království. Ale my s nima nic nemáme, nejsme jejich nepřátelé, to oni nás chtějí zničit!
- Tak proč prezident tak brojí proti knedlíkářům? A proč investuje naše peníze do válek proti nim? Je jasné, že si tak ty nepřátele uděláme sami. Teď námi všichni opovrhují.
- Za to všechno stejně můžou ti knedlíkáři s těmi pěstitely rýže.
- A jedl jste vy vůbec v životě rýži? Je tak lehká, zdravá, dá se rovněž připravit na zpoustu způsobů. Dá se jíst téměř se vším. A ani ty knedlíky nejsou vůbec špatné. A hlavně: člověk by měl mít alespoň právo si vybrat, co bude jíst, ne? Co mám dělat, když mi ty zpropadený brambory nechutnají?
- Mlčte, člověče, nebo nás oba dostanete do obtíží. Dejte si třeba náš výborný bramborový salát. Je plný zeleniny a je skvěle dochucen domácí majonézou!
- No dobře, tak mi tedy přineste ten salát... v něm alespoň nejsou tak strašně cítit ty brambory!

Promiňte mi tuto malou satirickou alegorii na íránské volby. Již v pátek, t.j. zítra (12.6.) se v Íránu bude vybírat příloha k roštěnce. Podle mého názoru tyto volby přesněji ukážou smýšlení íránské populace. Očekávám, že účast bude dost vysoká, protože mnoho voličů půjde k volbám, jenom aby si vybrali ten salát, tedy to menší zlo, ať už to je kdokoliv. Uvidíme, jestli se jim povede Ahmadínežáda přehlasovat. Ahmadínežádovi se pořád podařilo udržet jistý počet příznivců, díky svým lžím, kupování hlasů a kampani založené na útocích na protikandidáty, například obvinil manželku Mír Hosseina Musávího, že získala vysokoškolský diplom jenom díky známostem (jinak pokud vím, ani Ahmadínežádův diplom není tak úplně "košer", ale ono to je vždy nějak podle pravidla "zloděj křičí chyťte zloděje"). Podle rivalů se mu v médiích dostává více prostoru, to ale nedovedu posoudit. Nemám čas a nervy sledovat íránskou televizi. Jinak se kandidáti poprvé v dějinách setkali v televizní "tolkšou"... vždyť to znáte, hádky a urážky v přímém přenosu. Ať si to Íránci také užijí.
Samozřejmě lze očekávat pokusy o manipulaci, jak už několik věcí ukázalo (zablokovaný facebook, který byl využíván k propagaci opozičních kandidátů, není žádnou novinkou, blokování internetu a mobilní sítě je osvědčené již z minulosti). Obecně je zbytečné vůbec mluvit o manipulaci. První manipulace se děje během výběru kandidátů Radou dohlížitelů. Přes toto síto se dostane jenom zlomek těch, kteří se přihlásili. Formálně bylo dovoleno hlásit se i ženám, Rada dohližitelů ale do samotných voleb nepustila ani jednu z kolem 40 uchazeček... pročpak? Uchazeč musí být šíitský muslim, tedy nikoliv sunnitský muslim, křesťan, zoroastrián, nebo žid (jiná vyznání Írán stejně neuznává). A má být věrný Islámské Republice. Takže na základě této formulky kdokoliv, kdo měl s režimem jakékoliv potyčky, je automaticky vyřazen. V islámu je samozřejmě žena podřízená muži, proto je naivné věřit, že by RD podpořila kandidaturu ženy, která by měla stát nad muži. Kdoví, možná se bojí, že by nakonec byla emancipovanou íránskou ženskou populací vážně zvolena.
Spíše se dočkáme toho, že skrytý 12. imám Mehdi vyleze ze své studny, kde se schovává minimálně 1100 let, než že by se v Íránu stala prezidentkou žena. I Pákistán s nebohou Binazír je na tom lépe.

Tak co si dáte? Hranolky, kaši, bramboráčky, nebo ten salát?

Žádné komentáře:

Okomentovat