úterý, prosince 15, 2009

Blíží se svátek mučedníků



Za pár dnů začne měsíc muharram, který je měsícem smutku a truchlení nad zabitými, hlavně imámem Hoseinem, synem prvního imáma Alího, a jednoho z nejdůležitějších imámů šíitského islámu. Vzhledem k tomu, že se opozice snaží využít veškeré oficiální svátky islámské republiky, i muharram a ašúrá (10. den tohoto měsíce) asi uvidí další protesty. Přiložené video nahoře je přípravou na ně a vybízí lidi, aby nezapoměli na nejnovější mučedníky (jejich fotografie jsou zakomponovány v symbolice). Tyto svátky (hlavně v Iráku) provází celkem hrozné sebemučení a sebezraňování mužů, kteří se bičují a řežou nožem do hlavy a podobně, aby procítili bolest a martýrium a pykali za hříchy a aby vyjádřili lásku imámovi. V Íránu se většinou mrskají řetězy do rytmu bubnů a skandování Ya Hossein. U toho můžou provádět něco na způsob tance nebo koordinovaného pohybu do kruhu nebo v průvodu. Podobná tradice ve středověké Evropě byli Flagelanti, kteří se veřejně mrskali. Dodnes něco myšlenkově podobného, jenom už ne krvavého dělají křesťané na jihu Evropy (například v jižní Itálii), kteří o Velikonocích nosí na křížové cestě i padesátikilogramové kříže a pouta, aby se připodobnili Ježíši na křížové cestě. Ve videu rovněž máte možnost zaslechnout ty typické šíitské litánie, rytmické až hypnotické zpěvy a bubnování.
Jinak pro doplnění, i když je to původně náboženský svátek, je oblíbený i mezi mládeží z prozaického důvodu: předtím to byla jedna z mála příležitostí, kdy se chlapci a dívky mohli seznamovat.

Slavný "TIME magazine", tedy jeho editoři, nepovažovali za důležité zařadit íránské demonstranty do sedmičky finalistů o titul "osobnosti roku". Navzdory tomu, že na jejich stránce byla možnost "hlasovat", byla tam poznámka o tom, že editoři si vyhrazují právo nesouhlasit. Tak k čemu vůbec bylo to hlasování...? Nepřipomíná vám to něco? ... My jsme hlasovali, oni ale rozhodli jinak. Co třeba letošní volby v Íránu? ... no jo, no jo, je to jenom blbá anketa, ale jde o princip. Příště rozhodněte sami a nemrhejte naším časem na nějaké hlasování.

Kromě toho, Írán asi bude soudit za špionáž ty tři Američany, kteří se nějakým nedopatřením dostali do Íránu z Iráku. Sice nevěřím, že to jsou špioni, dva mladí kluci a jedna holka... vypadají celkem neškodně, ale stejně, pokud nejsou z armády, co dělali vůbec v Iráku? Dva z nich jsou novináři a třetí má irácký původ, nicméně nemyslím, že to byl obecně dobrý nápad s bezpečnostní situací, která tam ještě pořád je, plus protiamerické nálady.. mohli skončit i hůř. I když irácký Kurdistán je relativně bezpečný. No, uvidíme, co z toho bude. Šaškárna určitě.

I dnes studenti protestovali na univerzitách a křičeli: "ten kdo podváděl (ve volbách), ten roztrhal obrazy (Chomeiního)"... myslí tím 2 věci: 1 - kampaň proti opozici je vykonstruovaná, 2 - podvod ve volbách byl prvopočátečním vyjádřením neúcty vůči principům revoluce (nevím jestli to dovedu správně popsat: druhý pokus: roztrhnutí fotografie je projev neúcty k revoluci a k Ch., ale i podvod ve volbách je stejný projev neúcty k Ch. a k revoluci a jejím, alespoň proklamovaným, principům, a toto zneuctění bylo vykonáno jako první... někteří lidé si samožřejmě uvědomují, že celá revoluce byla lež, ale nelze to ještě říkat otevřeně :-). Videa zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat