sobota, září 02, 2006

Velice jednoduché vysvětlení chování íránské "diplomacie"

Někdo si už možná položil celkem zajímavou otázku: "Proč s íránskou vládou není možné jednat diplomaticky? Proč Írán ignoruje jakékoliv rezoluce OSN nebo výzvy jiných zemí?"
Na tuhletu otázku světu poskytl velice jednoduchou odpověď Ajatolláh Ali Akbar Meshkini (Meškíní):
"Mezi všemi vládami světa, jedinou legitimní vládou podpořenou Všemohoucím (Bohem) je vláda Íránské islámské republiky. Islámská republika je prodlouženou (rukou) Boha, její vůdce je určen Bohem, jeho Revoluční Gardy jsou Boží armádou a všichni obyvatelé jsou členy "Strany Boha" (ano, překlad tohoto výrazu je Hezbollah)" Podle něj jediným "světlým místem" na zemi je Írán (co je 1% zeměkoule). Zbytek lidství žije v "naprosté temnotě", pod režimy, které jsou "utiskující a tyranské".
Vážení občané, věděli jste o tom, že žijete pod nelegitimní, utiskující a tyranskou vládou???
Někdo by si mohl myslet, že je to jenom rétorika pro kleriky a domácí publikum... ale nechová se podle těchto myšlenek íránská diplomacie pořád? Co z toho vyplyne? "Logickým důsledkem" bude, že jakákoliv dohoda nebo smlouva (včetně třeba Smlouvy o nešíření jaderních zbraní), podepsaná s některou z těchto "nelegitimních" vlád nebo organizací tvořených těmito "uzurpátorskými" vládami bude Íránem automaticky považována za neplatnou. (viz i vyhlášení: "jakákoliv smlouva se sionistickým režimem je neplatná a proto nezávazná").
Celá analýza v článku Amira Taheriho.

Žádné komentáře:

Okomentovat