pátek, června 09, 2006

Nabídneš malíček... ale Írán si žádá celou ruku i s paží...a s hlavou.

Tady je predběžný náčrt balíčku výhod a sankcí v případě že Írán (alespoň dočasně) nepozastaví obohacováni uránu do doby než inspektoři dokážou, že jeho program je 100 % mírový (co se jim nepovedlo 15 let). Tak to vypadá, že nemá ani nejmenší chuť to udělat, no protože asi ví, že by ti inspektoři stejně nikdy nemohli úplně vyloučit vojenské účely programu.
Stručně: v balíčku je kromě spousty ekonomických výhod (atomová energie, dodávky paliva, lehokovodní reaktor, civilné letectví, investice do ropních polí, atd.) i záruka POLITICKÉ SUVERENITY A ÚZEMNÍ INTEGRITY Islámské republiky. Naštěstí se Írán tvrdošijně drží obohacování. To je snad jediná věc, které se ta vláda ještě drží: obohacování uránu a šíření islámu... nebo je to obohacování islámu a šíření uránu? Víc ústupků už se nedalo, že? To snad zapoměli, že Írán jako první začal hrubě porušovat a ignorovat všechny dohody a zákony co může už 27 let? Teď se všichni před mulláhy pokoří a oni se ještě vysmějí a stejně si udělají po svém.
Moje zhnusení vyjádřím jenom mojí teorií přirozeného vývoje appeasementu: kdo se cpe pořád hlouběji a hlouběji do zadnice, dostane se až do pusy, odkud bude vyplivnut.

Žádné komentáře:

Okomentovat