pondělí, května 08, 2006

Druhý Černobyl v Íránu? To možná taky uvidíme... a co ještě? mě už snad nic nepřekvapí

Nukleární zařízení v seismických zónách - NY Post, 5. dubna 2006, Amir Taheri

Ani na tomto stupni vědeckého pokroku není možné předpovědět zemětřesení. Navzdory tomu alespoň víme ve kterých částech světa je největší pravděpodobnost, že se přihodí. Íránská plošina je jednou z těch seismicky nejaktivnějších - kde se staví minimálně jeden reaktor a další jsou v plánu.

Írán zažil za poslední století víc zemětřesení, než jakákoliv jiná část země - nejméně jeden otřes denně. Třeba i včera ráno (neděle) otřáslo zemětřesení o síle 5.2 Richterovy stupnice jižní části země, u města Zarand. 70 lidí bylo lehce zraněno, Zřítilo se několik zdí. V únoru bylo větší zemětřesení v prov. Lúrestán a velké zemětřesení, které zničilo město Bám r. 2003 si snad všichni pamatují z televize. Írán zaznamenává otřesy od 40. let. Přihodí se alespoň jedno velké každých deset let. Podle oficiálních statistik si za tu dobu zemětřesení vyžadála 126,000 obětí na životech, 800,000 zraněných a 1.8 millionů připravila o domovy.

Proto je dosti překvapivé, že se otázkou bezpečnosti íránského nukleárního programu z hlediska seismologického nikdo vážněji nezabýval. V Íránu jsou hlasy přehlušeny propagandou, v zahraničí se pozornost soustřeďuje na bezpečnost z hlediska jeho možného zneužití na výrobu ZHN. Pokud vím, otázka seismologické bezpečnosti nebyla projednávána ani u MAAE (IAEA) ani v BR OSN.

Tedy i kdyby nukleární program byl skutečně mírový, (pozn. jak tomu ještě několik naivních lidí věří), přece by se jenom hodilo prozkoumat celý problém i z tohoto hlediska v Íránu i v zahraničí, systematicky a veřejně.

Program začal už za Šáha v 70. letech; nikdy nebyl vysvětlen íránské veřejnosti a nikdy nebyl prodebatován v parlamentu. Některá hlášení, včetně jednoho ze Stanfordské univ., které vyslovili obavy z výstavby jaderné elektrárny v seismické zóně nikdy nebyly publikovány. Ani nikdo nezkoumal, proč byl pro stavbu první elektrárny vybrán právě Bushehrský Polostrov - jedna z nejnestabilnějších zón Íránu. To místo, známo pod jménem Hellieh bylo předtím osídleno v asi půltuctu vesnic. Bylo opuštěno v 40. letech, kdy byly vesnice zničeny zemětřesením. V blízkosti jsou ruiny Sirafu, nejdůležitějšího přístavu země, který byl taky zničen v 10. a 11. století.

Anglicky psaný teheránský deník Kayhan International, vyslovil své obavy z ubikace elektrárny v 1977. Německé konsorcium (na čele se Siemensem), které bylo pověřeno její výstavbou, odpovědělo, že to prozkoumá. Nic se však nedělo; výstavba pokračovala bez jakéhokoliv vyhodnocení nebezpečí zasažení otřesy.

Projekt byl dokončen na 75%, kdy začla revoluce mulláhů v 1978. Němci nechali všechno být a irácké nálety zničily velkou část toho co bylo postaveno během íránsko-irácké války 1980-88. ( pozn. program byl opuštěn i proto, že ho Chomejní vyhlásil za antiislámský... tedy buďto se velký vůdce mýlil, nebo islám změnil názor?) Program byl oprášen v 1989 a hned poté se ozvalo Geofyzikální Centrum Teheránské Univerzity. Tehdejší prezident Hašemí Rafsandžání si objednal studii v r. 1993. Byla dokončena v 1995. Nikdy nebyla publikována a její části prosákly na veřejnost - upozornění, že by elektrárna podle původních návrhů nevydržela otřesy o síle 7 stupňů Richterovy stupnice a vyšší.
Oficiální hlášení íránské vlády z mezinárodní konference v r. 2005 v japonském Kobe říká, že oblast, kde je elektrárna je v centru seismicky nejaktivnější zóny.

Další fakty:

1. Nebyl nikdy zkoumán stupeň poškození polodostavěné elektrárny před tím, co se znovu začlo stavět v r. 2000. Siemens odmítl předat původní nákresy, takže nové ruské konsorcium staví takřka naslepo. V červnu 2000, několik íránských nukleárních vědců napsalo tehdejšímu prezidentovi Muhammadovi Chátámímu a vyjádřili obavy, že narychlo kvašený mix německých a starých sovětských projektů a stavebních technologií by nemusel být právě dobrý nápad. Nikdy nedostali odpověď.

2. Zatím se ještě nerozhodlo, kde by se zpracovala nebo vypouštěla znečištěná voda z elektrárny. Podlě dřívějších plánů měla být prostě vypustěna do Perského zálivu, co by znamenalo ekologickou hrozbu - zničilo by to místní rybářský průmysl a/anebo odsolovací zařízení, pomocí kterých země Perského zálivu získávají až 80% vody.
Také se zatím nerozhodlo kam s jaderním odpadem.

Vláda Šáha i mulláhů umístila elektrárny do řídce osídlených oblastí, ale nepočítalo se sousedy na druhém břehu zálivu, kde žije více než 40% obyvatel těchto zemí. Islámská republika chce vybudovat dohromady 7 elektráren všechny kolem zálivu. Svět by měl věnovat seismologickému aspektu íránského jaderného programu alespoň takovou pozornost, jak věnuje jeho bezpečnostnímu aspektu. Výstavba nukleárních zařízení ruskými a čínskými firmami, které nepodléhají žádné mezinárodní kontrole v jedné z nejaktivnějších seismických zón na světě není právě dobrý nápad ani pro Írán ani pro jeho sousedy.

Amir Taheri byl zodpovědným redaktorem íránského deníku Kayhan před revolucí. Je členem Benador Associates.

http://www.nypost.com/postopinion/opedcolumnists/66490.htm

Podrobný přehled o Bushehru:
http://www.globalsecurity.org/wmd/world/iran/bushehr-reactor.htm
____________________

Co dodat: jenom další projev zaslepenosti a ignorance islamského režimu vůči jakýmkoliv potřebám lidí (kromě jejich samých).
Za zmínku stojí i související zrušení antiseizmických bezpečnostních opatření, která řídila výstavbu veškerých staveb za Šáha. Po revoluci byla všechna zrušena a teď se staví "naverímboha" (to je hezký slovenský výraz, po poislámštění bude znít asi "naverímalláha").
Osudy lidí jsou tedy jenom v rukách Alláhových... představte si kombinaci zemětřesení a Černobylu. (Jako celkem zajímavé čtení doporučuji knížku reportáží Tvrtka Vujity "Viděl jsem peklo")

Zajímalo by mě, kde teď trčí třeba ti věhlasní aktivisté Greenpeace a všechny vědecké kapacity z AIEA... Nevím proč se mi pro ty poplátané reaktory v Bushehru vnucuje představa Potěmkinových vesnic... kdoví, možná se ani nepředpokládalo, že budou vůbec někdy použity, haha.

Ahmadinežád včera (neděle) zas vyhrožoval, že "nukleární Írán by se mohl stát bezkonkurenční světovou velmocí" a ten samý den se v parlamentu projednávala rezoluce, že by Írán odstoupil od Smlouvy o nešíření jaderních zbraní. Kromě toho hezky profituje z cen ropy... prodává se pořád za 7o dolarů za barel, který se vytěží zhruba s náklady 5 dolarů. Bylo by zajímavé zjistit kam proudí ty peníze. Třeba Itálie pumpuje z Íránu.. takže až příště natankuju v Itálii, možná mi dají i formulář:

"Na co chcete věnovat váš příspěvek Íránu?"

a) na výzkum a industriální výrobu jaderného paliva, pro které ještě sice nemá reaktor, ale nějaké jiné "mírové" použití se najde
b) na vývoj a výrobu mírových raket dlouhého doletu Šaháb
c) na výcvik a výzbroj statečných bojovníků za mír, kteří se sebevražedně vrhají do mučednické smrti aby potrestali zločinné muže, ženy a děti, na tržištích, v restauracích, v metru a všude jinde.
d) pro ochranné pořádkové oddíly (třeba Bassidži) a na zařízení pro odbourání škodlivých vlivů zločinného Západu jako je svoboda projevu, právo na informace, právo na ochranu osobních údajů a podobně.
e) jako dobročinný příspěvek na osobní účty milujících, oddaných a starostlivých duchovních vůdců, kteří žijí v chudobě a nedělají nic jiného, než plní vůli íránského lidu.

Země, která je 4. ve vývozu ropy a má 2. největší zásoby zemního plynu, dostavuje zchátralé a zbombardované reaktory ze 70. let nad litosférickým zlomem a pořád nepodala vysvětlení na všechny lži o svém už více než dvacetiletém a donedávna tajném výzkumu, má dálkové střely a velkou armádu, vládne jí fundamentalistický ultraradikální režim s prezidentem, který chce vymazat (nukleárně vyzbrojený) Izrael z mapy a má apokalyptické vize o příchodu šíitského mesiáše a vítězství islámu a je jenom otázkou času než spatříme důkazy (doufám že si ty důkazy nevyžádají příliš moc dalších obětí) o tom, že financuje a přímo řídí teroristické skupiny. K čemu je vůbec takové zemi nukleární program?
Jěště za zmínku stojí dva “náboženské pojmy”, používané, jak se zdá, systematicky v íránské politice:
TAQQIYYAH - zamlžování, šíitský teologický pojem, radí jednotlivci nebo komunitě nejenom skrýt jejich skutečné přesvědčení a dokonce tvrdit pravý opak, jestli je to v jejich zájmu.
KITMAN- přetvářka, politicko-teologický pojem, znamená nikdy nevyjevit své skutečné záměry, hlavně když jednají s nešiitmi nebo “nevěřícími”.

Kdo ještě věří, že tady je Amerika ten černý a Írán ten bílý? Lidi, tady se nehrají šachy. Dobře, je to také o ropě, ale jestli je Amerika ten černý, pak Írán je ještě černější. Amerika nechala Írán v klidu 27 let a nic neudělala ani když revoluční studenti bezdůvodně napadli americkou ambasádu v Teheránu v 1979 a věznili tam rukojmí po 444 dnů. Amerika je jediný kdo alespoň má odvahu se ozvat, jasně, pár věcí po... kašlali, ale kdyby to záviselo jenom na těch hrdinech co říkají, že jsou dobří všichni, co jsou proti Americe, tak byste se za pár let možná na vlastní kůži přesvědčili, co je islámský režim.

Lidé vzbuďte se.

Situace s Íránem se pustila cestou, kterou vyšlapala Severní Korea. Dělá si co chce, izoluje se totálně a kašle na lidská práva... až na to, že Severní Korea zatím nechce vymazat z mapy třeba Tchajwan a nesní o světovém vítězství Islámu. Něco podobného jsme tady už měli, teď tomu bylo 60 let. Lidská paměť je krátká...

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=7094
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=7099

Žádné komentáře:

Okomentovat