pondělí, února 15, 2010

"revoluce"

Omlovám se, bohužel povinností bylo příliš moc... škoda, že den má jenom 24 hodin, kéž by se našla nějaká ta hodinka navíc, aby se dostalo i na články a zprávy, a aby nebyly ukráceny jiné mé životní funkce, jako je spánek a stravování, co se bohužel stává příliš často :-)

Nevadí, tak se nyní podívejme s odstupem několika dnů, co to v tom Íránu vlastně proběhlo.
Samozřejmě médii proběhly hlavní zprávy, bohužel ukráceny o důležité detaily z pozadí celé události.
Takže, asi každý četl nebo se doslechl, že v Teheránu 11.2. proběhly oficiální oslavy Íránské revoluce a Ahmadínežád v projevu zdůraznil, že Írán vyrobil uran obohacený na 20% a v tomto procesu obohacování bude pokračovat, ale prý nehodlá obohacovat na více procent.
Nepopírám, že v ulicích byly desetitisíce lidí. Ale je zajímavé například, že navzdory tomu, že je Teherán 12 milionové město, hodně lidí přivezly vládní autobusy z venkova (viz foto) a za účast se rozdávalo jídlo a pití zdarma. V davu byli i lidé z opozice a dostali se tak blízko pódia, kde tlachal Ahmadínežád, že několikrát museli v televizním přenosu přerušit zvuk, protože bylo hlasitě slyšet "smrt diktátorovi" (bohužel video, které to zachycovalo, bylo z youtube smazáno).
Zde je fotografie a video, které je sice ze špatného úhlu, ale stejně ukazuje desítky těžkooděnců seřazených mezi lidma. S ohledem na vysoké počty bezpečnostních složek a lidí souhlasících s režimem se opoziční demonstrace odehrávaly spíše ve vedlejších ulicích a čtvrtích, ale i v jiných městech (Isfahán, Ahváz). Jak bylo psáno i v oficiálních médiích, bylo napadeno, nebo zadrženo několik známých činitelů a osob, Karrúbí a Chátamí byli napadeni, Chomejního vnučka, která je zároveň Chátamího švagrovou a Chátamího syn byli údajně zadrženi (brzy poté propuštěni)


Zde je jedno z větších seskupení opozice (mají zelené vlaječky a křičí "političtí vězni musí být osvobozeni")


Omlouvám se, budu pokračovat v přehledu snad zítra, zavírají se mi oči. Dobrou noc.

středa, února 10, 2010

Zítra je další velký den

Zítra 11.2.2010 je v Íránu 22 Bahman, výročí íránské revoluce. Plánují se rozsáhlé demonstrace a násilnosti jsou více než pravděpodobné. Přihlásím se se zprávami, jakmile to bude možné.