čtvrtek, ledna 28, 2010

První dva lidé popraveni za "účast" v povolebních protestech...

TEHERÁN. SME.SK. dnes, čtvrtek 28.1.2010. Irán dnes popravil prvých dvoch ľudí, odsúdených za protivládne nepokoje po minuloročných prezidentských voľbách. Súdy v tejto súvislosti odsúdili na smrť 11 osôb.

Obvinenia voči nim zahŕňali boj proti bohu, úsilie o zvrhnutie islamského režimu a členstvo v ozbrojených skupinách. Všetkých 11 osôb zadržali na protivládnej demonštrácii v Teheráne 27. decembra.

Vykonané popravy sú prvými pre incidenty súvisiace s voľbami.

"Rozsudky proti dvom z týchto ľudí... vykonali dnes na svitaní, obvinení boli obesení," uviedla agentúra ISNA.

Prezidentské voľby, v ktorých podľa výsledkov vyhral Mahmúd Ahmadínežád, vyvolali v Iráne najväčšiu vnútornú krízu od islamskej revolúcie v roku 1979. Opozícia obviňuje vládu, že výsledky zmanipulovala.

Jména těchto dvou jsou Araš Rahmánípúr a Mohammad Rezá Alí-Zamání.

Podle jejich právníků byli tito dva mladí lidé (Arašovi bylo jenom 17 v momentě, kdy údajně spáchal činy, ze kterých byl obviněn, bylo mu 20 v momentu popravy) zadrženi ještě před samotnými volbami a byli zadrženi doma. Odsouzeni byli za příslušnost k dvou zakázaným organ izacím (k monarchistům a k modžáhedínům), za nepřátelství k bohu a pokus o převrat...

Je zajímavé, jak mohly íránské bezpečnostní složky "předvídat", že se budou konat po volbách protesty a že je tito lidé asi budou organizovat ze svých cel v podzemí věznice Evin. Íránské soudnictví je vážně řízeno nadpřirozenými silami.

Podle výpovědi spoluvězně Mohammada Rezy prý tento muž vůbec nevěděl co se venku děje. Právnička Araše, Nasrín Sotúde, řekla v rozhovoru pro Deutsche Welle, že Arašovi slibovali "jenom" 10 let vězení, pokud se ke smyšleným obviněním přizná. Rovněž vyvíjeli tlak na jejich rodiny. Araš byl zatčen i se svou sestrou, která byla těhotná. Po propuštění potratila.

Zde je další čtení v angličtině. Musím poopravit údaje v článku, poprvé bylo odsouzeno 5 lidí hned v létě (z toho nyní dva popraveni), v prosinci zatkli ten zbytek a soud probíhal až nyní a jejich jména pokud vím nejsou známá.

UPDATE: právě dnes začaly veřejné soudy a obviněných je 16 lidí z "mohárebe" (nepřátelství vůči bohu) a prý "se přiznali" k výrobě bomb a teroristickým činům.


sobota, ledna 23, 2010

Více než 40 demonstrantů zatčeno po identifikaci na fotce

Omouvám se, že neodpovídám na e-maily a nepublikuji (i když je toho strašně moc nového), mám komplikované období. Ozvu se začátkem února s delším rezumé posledního měsíce.

Děkuji za zaslaný překlad článku z L´Express.

19.1.2009, L´Express
Írán: více než 40 demonstrantů zatčeno po identifikaci na fotce


Teherán - Více než čtyřicet osob, které se účastnily demonstrací během Ašúry 27. prosince v Íránu, byly identifikovány na fotografiích pořízených v tento den a zatčeny, oznámil jeden z vedoucích policie, který žádá zůstat v anonymitě, uvedla ve středu tisková agentura Ilna.

„Po zveřejnění fotografií desítek podněcovatelů nepokojů v den Ašúry na internetových stránkách a v policejní publikaci Amin Jamee, bylo identifikováno více než čtyřicet osob za pomoci obyvatelstva a zadržených,“ prohlásil tento vedoucí policie.

Policie především vydala 13. ledna speciální vydání vnitřního bulletinu, Amin Jamee, obsahujícího osm stran barevných fotografií demonstrantů vyfocených pořádkovými silami během protestů Ašúry.

Některé fotografie ukazují demonstranty útočící na policejní auto nebo házející kameny.

Toto speciální vydání Amin Jamee bylo vytištěno v několika tisících exemplářů rozdávaných hlavně na komisařstvích. Obsahuje telefonní číslo pro ohlášení informací na osoby, jejichž fotky jsou zde uveřejněny.

Několik stovek osob po celém Íránu bylo pořádkovými silami zatčeno už 27. prosince. Desítky dalších zatčení politiků příbuzných s vedoucími opozice, novinářů, intelektuálů nebo studentů byly provedeny v následujících dnech.

Nejméně osm osob bylo zabito a stovky dalších zraněno během demonstrací Ašúry, největších a nejnásilnějších od velkých protestních shromáždění, které následovaly po pochybném znovuzvolení prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda v červnu loňského roku.

Tvrdé křídlo režimu požaduje nejzazší přísnost vůči zadrženým demonstrantům, jejichž přesný počet nikdy nebyl zveřejněn.

Tisk přinesl od začátku ledna zprávy o konání několika procesů týkajících se nejméně deseti demonstrantů bez jakékoli podrobnosti o jejich průběhu.

V pondělí, pět demonstrantů, tři muži a dvě ženy obvinění, že patří k organizaci modžáhedínů (MKO), se dostavili před revoluční soud v Teheránu. Jsou obvinění, z toho, že jsou „moharebové“ (nepřátelé Boha), za to jim hrozí trest smrti, který požaduje státní zástupce.

úterý, ledna 19, 2010

Pozvánka na film o Íránu - Brno a okolí

6.2.2010 v 18 hodin v kině Svratka v Brně se uskuteční premiéra filmu Iranman o dobrodružné cestě sympatické skupinky lidí na motorkách do Íránu... asi to tvůrci možná nevědí, ale titul v perštině může znamenat i Můj Írán (Írán-e Man) co je pěkná zhoda náhod, pokud to není plánem. Jednou z hrdinek filmu je i Radka Keršnerová, velmi statečná žena (rozhovor s ní uveřejním až skončí ten blázinec, ve kterém se momentálně ještě 3 týdny budu nacházet). Výtěžek akce se věnuje na podporu pacientů trpících roztroušenou sklerózou. Všichni, kdo jste v Brně nebo poblíž jste srdečně zváni a věřím, že to bude hezký kulturní i společenský zážitek.

sobota, ledna 02, 2010

Krátké zprávy

30.12. 2009 basídží a agenti v civilu, asi v síle 500 lidí vtrhli do areálu univerzity ve městě Mašhad (daneshgahe azad) a zabili tři studenty, dva chlapci byli ubodáni noži a jedna dívka vyhozena z okna třetího patra. Agenti vtrhli z důvodu, že se na této univerzitě odehrával tichý protest a vzpomínka na oběti nedávných násilností během Ašúry.
Objevili se fotografie dodávky obrněných vozů do Íránu z Číny v přístavu Bandár Abbás (u Perského zálivu).

pátek, ledna 01, 2010

Šťastný nový rok 2010

Přeji všem dobrým lidem šťastný nový rok 2010, více moudrosti, lásky k lidstvu a svobody, méně fanatismu, násilí a zabíjení. Ostatní věci tak důležité nejsou :-) No dobře, přeji si ještě to, aby skončila tato krize a aby se všichni měli lépe.