pondělí, října 12, 2009

Za co všechno se v Íránu popravuje

Včera 11.10.2009 v Íránu popravili mladého muže jménem Behnúd Šodžáí, (na fotografii vlevo). Důvodem bylo to, že před čtyřmi lety, když mu bylo 17 let, v pouliční rvačce v parku Vanak v Teheránu zabil jiného mladíka jménem Ehsán Nasrollahí. Jeho smrt si žádala rodina oběti, protože podle íránských zákonů rodina může viníka omilostit, nebo naopak žádat jeho smrt, navzdory okolnostem smrti oběti, která mohla být i nešťastnou náhodou. Jeho poprava byla několikrát odložena kvůli tlaku uvnitř Íránu i ze zahraničí. V roce 2008 byla jeho poprava plánována na 6.května, 11.června, 23. července a 24. prosince, v roce 2009 na 19. srpna. Nakonec však nejvyšší soud jeho trest potvrdil.
Dalším mladíkem, který čeká na popravu (předběžně naplánovanou na 21. října) je Safar Angútí, kterému je nyní 20 let a jeho případ je velice podobný. Rovněž usmrtil jiného chlapce ve rvačce když mu bylo 17.
Další mladistvý odsouzený k smrti je Abbás Hosseiní, afghánský uprchlík v Íránu, jehož poprava byla 5.října odložena na neurčito. Je to rovněž za vraždu spáchanou v 17 letech.

K trestu smrti byl odsouzen i Mohammadrezá Alí Zamání (vlevo), který byl k smrti odsouzen za účast v povolebních demonstracích.

pátek, října 09, 2009

V Íránu je možné všechno.. i židovský prezident?

Novinami proběhla jedna zpráva, která upoutala naši pozornost. Samozřejmě není v našich silách si ji ověřit a může být i nepřesná, ale nicméně je zajímavá z několika důvodů. Na stránce peykeiran je výstřižek z novin, kde tuto zprávu uveřejnili. Původně ji zhttp://start.ubuntu.com/9.04/veřejnil syn jednoho z vysokých íránských duchovních, Mehdí Chazalí na své webstránce. V češtině je zpráva na příklad zde. Ve zkratce: Ahmadínežádova rodina, v době, kdy byl ještě dítě, konvertovala od židovství k islámu a změnila si přijmení ze Saburdžián na Ahmadi Nežád, co znamená "z rodu Ahmadova". Ahmad bylo jedno ze jmen které používal prorok Mohamed, tím se tedy asi chtěli čím více přiblížit "rodu prorokova". Tato změna je zaznamenána v jeho občanském průkazu na fotografii (zvětšeno v kroužku). Změnu příjmení Ahmadínežád netajil, ale se změnou náboženství se nikdy moc nechlubil. Jeho příbuzní řekli, že "rodina změnila příjmení z ekonomických a náboženských důvodů". V jiných zemích změna příjmení nemůže mít velký vliv na ekonomickou situaci rodiny. Jestli se někdo jmenuje Žebrák a změní si příjmení na Král, nic tím nezmění. Na úřadu práce je jim to stejně jedno.
Jinak je to však v Íránu, když povážíme, že Židé v Íránu nežijí špatně, ale přece jenom mají odepřený přístup do mnoha funkcí a míst, změna příjmení na lépe znějící a "vstup do Strany Boží" se vždy může hodit.
Podle dalších zdrojů to není jediná změna jména, která ho v životě potkala. Lidé, kteří si ho údajně pamatují z dob, kdy působil ve věznici Evin (a tím se rovněž moc nechlubí, protože dělal dozorce a mučil vězně, podle některých i popravoval) bylo jeho jméno "doktor Mirzáí".
Jeho výpady proti Izraeli a Holokaustu mohou mít právě tento důvod: kromě populismu a snahy o získání si basídžů a jiných radikálních živlů se snaží zapůsobit na lidi ve vysokých pozicích, mezi které tento člověk jednoduchého a podezřelého původu nikdy nezapadl a kteří ho potenciálně mohou obvinit z nedostatečné loajality ke straně a špionáže pro Izrael. Nebo se za to všechno prostě jenom stydí a skrývá to za přehnanou horlivost.. do hloubi duše mu přece jenom nevidím. Nicméně mě napadá jedno pěkné přísloví, které říká "poturčenec horší Turka".(vysvětlení v moc pěkném článku o příslovích z časů turecké okupace zde:-)