čtvrtek, července 30, 2009

Demonstrace pokračují - nic není u konce

Dnes (tedy už včera (30. 7), uplynulo 40 dnů od smrti prvních obětí zeleného hnutí v Íránu. V Íránu je zvykem v 3., 7. a 40 den se sejít na počest mrtvého. Zhromáždění mělo tedy nádech pietní vzpomínky na oběti policejní brutality v ulicích a mučení ve věznicích a mělo se konat na obrovském hřbitově Behešte Zahrá jižně od Teheránu u hrobů Nedy a ostatních obětí. O hřbitově Behešte Zahrá psala moje kamarádka v cestopisu - je to obrovská plocha plna běžných hrobů ale i neznámých vojínů z války s Irákem a je to snad jediný hřbitov na světě, ve prostřed kterého vede regulérní dálnice. Podle odhadů se zde sešlo 40 000 lidí, včetně Músavího a Karúbího, kteří poté byli přinuceni bezpečnostními složkami místo opustit.

Hřbitov byl poté uzavřen, aby se tam nedostali další lidé, kteří přijížděli. Demonstranti se poté vypravili do centra Teheránu, kde se setkali s basídží a došlo k potyčkám, mlácení lidí, zatýkání, rozbíjení kolemjedoucích aut, které troubili na podporu demonstrace a použití slzného plynu.


Ve druhém videu lidé křičí "Modžtabá bemiri rahbario nabini" co znamená "Modžtabo zemřeš, nedožiješ se vůdcovství"co je narážka na vůdcovské ambice Chámeneího syna Modžtaby.
Podle zpráv se lidé průběžně behem demonstrací snaží vyprostit zatčené z aut, aby je básidží nestihli odvléci. Podle zpráv a videí byly demonstrace i v jiných lokalitách, konkrétně Isfahán.

úterý, července 28, 2009

Íránské peklo má jméno Kahrizak

Jména íránských věznic Kahrizak a Evin by se měla zapsat na seznam jmen jako jsou Osvětim, Buchenwald, Treblinka, Abú Ghraib, nebo Guantánamo. Zde se objevilo (v anglickém překladu) vyprávění jednoho ze zadržených v táboře Kahrizak a několik jmen lidí, kteří byli podle autora výpovědi umláceni k smrti během jeho pobytu v jedné cele s cca. 200 zatčenými. Samozřejmě tato výpověď potřebuje ještě další ověření, nicméně mi připadá pravděpodobná.
Ve zkratce: autor je 21 letý mladý muž, který byl zadržen 9. července během demonstrace. Spolu s dalšími zatčenými a raněnými byl dopraven do tábora Kahrizak, kde byl umístěn do cely plné raněných a krvácejících vězňů. Všichni museli stát, protože nebylo místo a vykonávat své biologické potřeby přímo v cele na zemi. Vězni byli dále hromadně mláceni a byli jim způsobována nová zranění a někteří tato zranění v průběhu následujících hodin zemřeli (jména jsou udávána jako Hassan Šápúrí, Rezá Fatahí, Milad (16-17 letý kluk, příjmění neznámé), Mortezá Salahšúr, Morad Aghasí a Mohsen Entezámí. Autor výpovědi strávil v této cele několik dnů a poté byl propuštěn (z důvodu nedostatku místa pro vězně). Po návratu z nemocnice publikoval svou zkušenost na internetu.
Podle posledních zpráv zhromažďovací tábor Kahrizak pro zatčené z demonstrací byl zavřen. Samozřejmě moc to nemění na věci, že vězni byli jenom přepraveni jinam, na neznámá místa.

UPDATE: zde jsou fotografie jedné z obětí, které zemřely ve vazbě (Hossein Akhtarzand), explicitní.

pondělí, července 27, 2009

Malá teoretická exkurze do íránského vězení.

Tento dva mladí muži jsou zatím poslední případy zatčených lidí, kteří byli umučeni nebo zemřeli na následky neošetřených zranění v íránských vězeních. K dalším patří Kianúš Ásá nebo Mohammad Kámrání a jejich seznam bohužel nekončí. Ve vězeních se pořád nachází stovky veřejně známých i běžných lidí a o dalších desítkách rodiny neví ani to, jestli ještě vůbec žijí.
24 letý student univerzity v Ghazvinu v zeleném tričku se jmenoval Amir Džavádífar (předtím jméno chybně uváděno jako Džavádí Langerúdí) a byl zatčen 9. července. Zemřel na následky zranění a dalšího bití ve vězení. Druhým byl Mohsen Rúholáminí, syn poradce volební kampaně jednoho z prezidentských kandidátů Mohsena Rezáího. Byl zatčen ve stejný den jako Amir blízkosti domova a po jeho zatčení bylo rodině slíbeno, že se mu nic nestane, i s ohledem na funkci jeho otce. Nicméně ani to chlapce neochránilo a případ dosvědčil fakt, že "bezpečnostní složky" si dělají co chtějí a nezastaví se ani před fyzickou likvidací veřejně známých i neznámých osob.
Je důležité, že se tyto případy dostávají na veřejnost a tato fakta mají několik významů. Nejsem sice právník, ale tyto věci si každý může vydedukovat sám.
- obětmi nejsou jenom "náhodně" umlácení nebo zastřeleni během "výtržností", z jejichž smrti lze vinit kohokoliv (podle fantazie médií a jednotlivců: od "teroristů", "gangstrů", "provokatérů" až po CIA, Mossad, a nevím koho ještě), prostě mrtvé ve vězení nelze považovat za "nešťastnou náhodu" a "politováníhodnou doprovodnou událost" nepokojů
- eliminace těchto lidí byla cílená a vědomá a rozhodování o jejich životě a smrti nebylo otázkou chvilky nebo náhody - i v případě úmrtí vězňů na následky zranění na "bezpečnostních složkách" lpí vina z nedbalosti a neposkytnutí pomoci lidem, jejichž život mohl být zachován
- zatčení v Íránu nemají absolutně žádnou právní ochranu a ochranu své osoby vůči zneužití pravomoci věznitelů
- o obvinění a trestu zatčených nerozhodují právoplatné soudy (jestli íránské soudy vůbec lze tak nazvat) a jsou vystaveni prakticky jakýmkoliv druhům špatného zacházení, ve nevyhovujících podmínkách a bez adekvátní lékařské péče v případě zranění a nemoci - ten kapitalistický výdobytek prohnilého bezbožného Západu zvaný "presumpce neviny" bohem osvícené soudnictví islámské republiky Írán asi nezná.
- úmrtí vězňů, kteří byli před zatčením v bezchybném zdravotním stavu a explicitní známky mučení na jejich ostatcích (chybící nehty, polámané kosti prstů a dlaní a jiné zlomeniny a zranění, která si nemohli způsobit sami, vybité zuby, známky sexuálního násilí, nedostatečný přísun potravy, vody, známky vyčerpání z důvodu zamezení spánku, infekce a zanícení neošetřených zranění) ukazují nehumánní způsob nakládání s lidskými bytostmi a je úplně jedno, jestli se něčím provinili nebo ne
- nelidské chování i vůči rodinným příslušníkům, dezinformace, lži, vydírání, zamezení nebo minimalizace kontaktu s rodinami, často rodiny ani nemají zprávy o zatčení a přesném umístění osoby a dostanou domů už jenom ostatky - v případě smrti osoby vláda vydává přísný zákaz zveřejnění a konání tradičních šíitských smutečných obřadů (ve 3., 7. a 40. den po smrti blízkého se podle tradice rodina a všichni známí a přátelé schází u hrobu), plus požadování finančních obnosů za vydání těla - mrtvý ztrácí i právo na úctu po smrti
- mučení a fyzická eliminace vězňů, které lze v podstatě nazvat popravami bez soudu nebo chcete-li vraždami, se dějí přímo ve vládních vězeních a vláda nedělá v podstatě nic pro to, aby se situace zlepšila, nebo alespoň situaci nějak kontrolovala, nebo v náznaku tyto případy vyšetřovala, co může znamenat to, že buď vláda nemá nad nima kontrolu, nebo jim dává volnou ruku a souhlasí s jejich postupem - "bezpečnostní složky" tedy konají s vědomím absolutní beztrestnosti.

Už mě asi dostihla senilita, nepamatuji si, jestli píšu článek o ráji na zemi ve státě, kde vládne zástupce milosrdného a odpouštějícího boha nebo o praktikách kalábrijské mafie.

středa, července 22, 2009

Sobota 25.7.2009 - Akce před íránským velvyslanectvím

Z dopisu od Amnesty International:

Mili pratele,
Amnesty International porada v koalici s dalsimi organizacemi jako Human Rights Watch nebo Reporteri bez hranic demonstrace a happeningy ve vice nez 50 mestech sveta, ktere maji upozornit na situaci v Iranu a pozadovat propusteni zadrzovanych demonstrantu. Vice informaci naleznete zde: http://united4iran.org/, vsechny akce se konaji 25.7. Radi bychom vas pozvali na akci pred iranskou ambasadou v Praze, tuto sobotu v 15 hodin.

AKCE 25.7.
V Praze jsme se rozhodli uskutecnit akci pred iranskym velvyslanectvim. Amnesty International sestavila seznam vice nez 300 osob, ktere byly po protestech proti vysledku voleb zadrzeny iranskymi urady. Chteli bychom jejich jmeny zaplnit prostor pred iranskym velvyslanectvim. Jmena budeme psat kridou na chodniky a vozovku.

AKCE OD 27.7. DO 13.8.
Sobotni akci cela vec nekonci. Chceme nasledne jit pred iranske velvyslanectvi kazdy pracovni den a napsat nekolik jmen pred brany ambasady tak, abychom je neustale pripominali az do 13.8., kdy uplynou 2 mesice od zahajeni demonstraci.

JAK BUDE VSE PROBIHAT
Radi bychom kdybyste se k akci pripojili a to jak tuto sobotu tak by bylo skvele se prostridat v psani jmen v pracovnich dnech.

Na sobotu budeme mit pripraveno velke tablo se seznamem osob, ktere byly zadrzeny. Jmena budeme s prichozimi psat od 14:30 hodin, pripraveny mame kridy, pokud bude prset, pripravujeme nahradni variantu v podobnem duchu. Na miste se bude rovnez podepisovat vyzva k propusteni vsech zadrzenych demonstrantu. Novinari budou pozvani na 15 hodinu.

Radi bychom abyste vy, jako zastupci ruznych iniciativ na podporu dodrzovani lidskych prav v Iranu, na miste prezentovali nejaky pribeh primo souvisejici s demonstracemi, idealne pripad konkretni osoby. Pokud byste meli zajem, mame detailnejsi informace o nekterych zadrzovanych. Uvitame take dalsi napady, vse bychom chteli mit dohodnuto predem.

Rovnez bohuzel nemame k dispozici fotografie zadrzovanych, obecnych fotografii z demonstraci v Iranu mame jen malo. Pokud byste nejake meli, urcite je prineste nebo staci je zaslat na moji adresu, muzeme je vytisknout ve vetsi velikosti.

Sirte prosim informace o akci, zasilam rovnez odkaz na facebook a nas web:
http://www.facebook.com/editpicture.php?success=1#/event.php?eid=115353628200&ref=nf
http://www.amnesty.cz/verejne-akce/Prijte-zaplnit-chodnik-pred-iranskym-velvyslanectvim-jmeny-zadrzovanych-demonstrantu/

neděle, července 19, 2009

V krátkosti

Dívka na obrázku se jmenovala Taráne Músaví a její příjmení se jenom náhodou shoduje s příjmením prezidentského kandidáta. Tato dívka byla zatčena na ulici u mešity Ghoba v Teheránu. Domů se již nevrátila. Podle zpráv svědků bylo její obhořelé tělo nalezeno v poušti u města Ghazvin a před smrtí byla opakovaně znásilněna. Omluvte mě, je mi z toho příliš špatně, nemůžu to popisovat, celý příběh je zde a zde v angličtině.

Rovněž byl identifikován vrah Nedy Agha Soltan. Araš Hedžází, lékař, který se ji pokusil zachránit zveřejnil na své stránce jeho ID kartu:Ukořistili ji kolemstojící, kteří ho zadrželi poté co na Nedu vystřelil. Jeho jméno je Abbás Kargar Džavíd. Obrázek je nalevo. V pátek se rovněž odehrály masivní demonstrace, velké množství videí je zde. Byli tam dva známí, bylo všude hodně slzního plynu a raněných obušky. Podle odhadů bylo v ulicích zase vyše milionu lidí.


Zde je video, na kterém je podrobně vidět spoušť a krev na zemi po útoku basídžů na koleje teheránské univerzity (během útoku bylo zabito pět studentů).

úterý, července 14, 2009

Ani tito mladí lidé již nejsou mezi námi...

Sohráb Arabí, Násser Amirnežád, Masúd Hášemzade, Davúd Sadrí, Kiánúš Ásá, Mohammad Asgharí, Hossein Tahmasebí.

Írán oficiálně přiznal 20 obětí, nicméně sesbíraných jmen z různých zdrojů po internetu je již kolem 40, i když u některých by bylo nutno upřesnit některé informace. O smrti Sohrába Arabího (první obrázek) se jeho rodina dověděla až po měsíci. Po výročí studentských nepokojů 9.7. policie začala zveřejňovat fotografie mrtvých, aby je mohly rodiny identifikovat.
Jejich jediným hříchem bylo, že chtěli lepší život.




čtvrtek, července 09, 2009

Dnes je velký den

Dnes, 9. července je 10. výročí studentských protestů 18 TIR 1999. V Íránu si studenti každý rok snaží připomenout tyto mladé lidi, kteří přišli o život, byli zraněni, uvězněni a doživotně vyloučeni z vysokých škol. Již týden před tímto výročím vláda vždy uzavře univerzity a koleje, ve snaze zabránit studentům v demonstracích a vzpomínkových akcích. Tak moc se íránská vláda bojí své mládeže.
Na dnes se plánují masivní demonstrace.
Další oběti na životech jsou pravděpodobné.
Sledujte zprávy.

Dnes Íránci ukážou jak dokážou držet pohromadě.

V úterý to již dokázali: v úterý ve 21:45 měl Ahmadínežád mít proslov v televizi. Lidé v různých městech zapli najednou veškeré elektrické přístroje v domácnostech a na některých místech po celém Íránu proud skutečněl měl výpadky. I sám projev kvůli tomu na několik sekund vypadl. Foto zde. Rovněž lidé křičeli ze střech Allaho Akbar. Nemůžu přímo ověřit jestli to bylo způsobeno právě tím, ale je to velice vtipný nápad.

úterý, července 07, 2009

Chámeneího mlčící svědomí

- Bůh je milostivý a soucitný.
- To je pravda, ale TY jsi měl popravčí četu, která mě zabila.
- Bůh je milostivý a soucitný.
- Amen, ale já jsem byl znásilněn(a) a zavražděn(a) TVOJÍ Policií!
- Bůh je milostivý a soucitný.
- Máš pravdu, ale TVÁ vláda mě umučila k smrti.
- Bůh je milostivý a soucitný.
- Bůh je dobrý, ale já jsem byl nevinným studentem, zabitý, protože jsem protestoval.
- Bůh je milostivý a soucitný.
- To je pravda, ale já jsem zemřel smutkem, poté co TY jsi tajně zabil mého jediného syna.
- Bůh je milostivý a soucitný.
- Souhlasím, ale kde byla tvá milost, když jsem se postavil proti zkorumpovanému soudci? Místo toho, abys ho potrestal, TY jsi mě odstranil.
- Bůh je milostivý a soucitný.
- Ano, a ať je stejně soucitný s TEBOU, až budou soudit TEBE za tyto nesmyslné a strašné smrti.
Chomejní:
- Neposlouchej je, jenom pokračuj v mé práci.

neděle, července 05, 2009

Neděle 5. července

Jenom velice krátce:
Zde je článek o přítomnosti žoldáků z afrických a arabských zemí (Somálsko, Súdán, Omán, Sýrie, Jemen a Palestína) a rovněž o identifikaci Husseina Monifa Ashmara z libanonského Hizballáhu, který byl spatřen v Teheránu, když pomáhal organizovat násilné potlačování demonstrantů. Rovněž vládě pomáhá Chávez z Venezuely.

Přítomnost cizích milicí v Íránu je velmi špatným znamením... vláda již nedůvěřuje vlastním lidem a k udržení své moci potřebuje cizince. Vláda obviňuje zahraniční země z vměšování, naopak Írán se de facto blíží stavu okupace a Íránci jsou rukojmí cizích milicí.

Včera bylo v západní části Teheránu (Karádž) popraveno 20 osob, důvod jejich popravy nebyl zveřejněn. Na dnes byly plánovány další hromadní popravy.

Na 9. července (18 Tir perského kalendáře) se plánují další masivní demonstrace v mnoha městech - je to výročí studentských demonstrací a 5 dnů trvajících nepokojů z roku 1999. Přišlo o život několik lidí (Basídží vyhazovali studenty ven z oken kolejí a další byli zabiti a zraněni během bojů na ulicích, a další byli odsouzeni na dlouhá léta vězení a dalším byl odepřen přístup k univerzitnímu vzdělání).

Holandský parlament schválil zákaz prodeje jakékoliv filtrační technologie Íránu.
Zde je video v němčině o technice, kterou Německo prodává do Íránu (elektrické paralyzéry) a o monitorační technice Nokia-Siemens.

Nalevo je fotografie z íránské státní televize, kde je vidět, jak třetímu kandidátovi Rezáímu "ubývají" po sečtení hlasy: ráno v 9: 47 jich měl 633048 a ve 13:53 jich měl najednou jenom 587913. Perské číslice si můžete dekódovat zde. Zdroj zde.

AKTUALIZACE: V rozestavěné budově šírázské knihovny byly nalezeny pohozené 4 volební urny. Nikdo neví, jak se tam dostaly a proč nebyly dopraveny na ministerstvo vnitra, jak se to má podle nařízení. Další zprávy říkají, že hlasovací lístky se našly i podél silnice Damavand (vedoucí z Teheránu na sever ke Kaspickému moři. Samozřejmě nesly jména opozičních kandidátů. Zde je jeden scan lístku nesoucího jméno kandidáta Mohsena Rezáího (v malém nalevo). Ti, kdo ty volby sfalšovali, alespoň mohli být natolik inteligentní, aby je zničili :-). Nebo je tam někdo přece jenom nechal schválně?
Zde je video z youtube, ve kterém ministr pro rozvědku vysvětluje, že hlasy lidé před vhozením do urny většinou hlasy poskládají nebo alespoň složí. Poté je vidět fotografie na které je "přepočítávání"... hlasy jsou krásně rovné, nepomačkané, jak kdyby právě vylezly z tiskárny.
Včera (sobota 4.7.2009) nejdůležitější skupina duchovních ve městě Qom (centrum šíítské teologie s náboženskými školami) se poprvé od vyhlásení výsledků voleb ozvala a odsoudila volby jako neplatné. Volby odsoudil i Ajatolláh Táherí, jeden z blízkých Chomejního přátel.

čtvrtek, července 02, 2009

Pátek 3.7.2009 po půlnoci

Podle blogu shooresh, v sobotu 29.6 byly v parku Laleh (čte se Lále) v Teheránu napadeny, zbity a zatčeny matky obětí nepokojů, které se tam sešly k oplakávání svých drahých. Podle očitých svědků se jich tam sešlo 30-40 a policie je zmlátila a jistou část z nich zatkla, včetně několika přihlížejících.
Zde si můžete poslechnout píseň Bon Joviho, který spolu s íránským zpěvákem Andym nazpívali píseň na podporu íránského hnutí. Zde je píseň od zpěváka Johnnyho na památku Nedy.
Zde je video z 1.července z ulic Teheránu, na kterém je vidět všudepřítomnou policii. I 30.6, v den, kdy úřady potvrdili výsledky "voleb" bylo na ulici hodně lidí a zákroků, zde policie rozbíjí všechna auta na ulici (video je staré 2-3 dny), zde je vidět jak rozbíjí motorky, tohleto rovněž z 30.6. zase zachycuje křik lidí ze střech, který se začíná každý večer ve 22 hodin. Zde je další mrtvý, ale není to čerstvé video, už je to několik dnů. Zde je otřesná výpověď chlapce, který byl zatčen, opakovaně mučen bit a znásilňován v cele před zraky spoluvězňů. Zde je další výčet o situaci zatčených. Zde je jedna otřesná fotografie zbitého studenta, pozor, slabé žaludky raději neklikejte, je skutečně otřesná!!!

Moc se omlouvám všem čtenářům pár dnů nebudu nic psát, musím dodělat tu hromadu práce, která mi zde zůstala viset... byly na práci důležitější věci...

Obrázky z Prahy


Zde jsou tři fotografie z dneška, tedy již včerejška (středa 1.7.), omlouvám se za kvalitu, foceno mobilem, další fotky budou brzy. Počasí bohužel nebylo vůbec přátelské, nicméně dnes, poté co přestalo trochu pršet vznikl tento malý pomníček na levé straně pomníku sv. Václava na Václavském náměstí. Pokud ho policie v noci nenechá odstranit, nebo ho nezničí vandalové, bude tam ještě i zítra. Navzdory špatnému počasí si výstavka vysloužila pozornost lidí z celého světa, kteří se přistavovali, fotili a debatovali s pořadateli a kolemstojícími. Možná si všimnete, že obrázky jsou na druhé a třetí fotografii jsou trochu jiné: obrázek Chámeneího a politická hesla musela být odstraněna na pokyn policie, protože "by mohly někoho pobouřit"... takže zabíjení nevinných lidí asi nikoho nepobuřuje, pár politických hesel a karikatur ano. (Auto)cenzura tedy funguje i v ČR. Hlavně abychom nepopudili chudák íránskou vládu.

středa, července 01, 2009

Malá lahůdka pro grafology

Malá lahůdka pro grafology: Zde je hromádka hlasů ze záběru signovaného vládní tiskovou agenturou IRNA a na těch hlasech je vypíchnuto několikrát viditelné jméno Ahmadinežáda, které se persky píše ve dvou slovech:
احمدی نژاد
I dítě vidí, že byly napsány jednou a toutéž rukou. Zdroj.