úterý, ledna 23, 2007

Írán se nebojí ani dalších rezolucí OSN

Írán nezmění svou jadernou politiku, ani když Rada bezpečnosti OSN přijme deset dalších rezolucí proti němu. V íránském parlamentu to v televizí přenášeném projevu řekl prezident Mahmúd Ahmadínežád.

RB OSN přijala loni 23. prosince rezoluci, která Íránu zakazuje obchodovat s jaderným materiálem a komponenty balistických střel. Írán dostal 60 dní na to, aby se vzdal se technologie obohacování uranu. Pak může rada rozhodnout o dalších sankcích. “Ta rezoluce je mrtvá od počátku a i když vydají deset takových, íránskou politiku a ekonomiku to neovlivní. Stali jsme se jadernou zemí, aniž jsme za to světovým mocnostem něco slíbili. To je naše velké vítězství,” řekl Ahmadínežád.

V Íránu přibývá jeho kritiků a nesouhlas s jeho výpady proti Západu se projevil v prosincových místních volbách, v nichž byli Ahmadínežádovi stoupenci poraženi. Situace odrazuje také investory, kteří se bojí, že se konflikt s Íránem bude stupňovat.

Bývalý velitel islámských revolučních gard Mohsen Rezáí řekl v rozhovoru pro dubajský list Al-Baján, že se USA snaží v Íránu vyvolat vzpouru a že střet obou zemí je nevyhnutelný. Domnívá se, že americký prezident George Bush prosazuje vůči Íránu nepřátelskou strategii a svět se o tom v příštích dvou měsících přesvědčí. Řekl, že Amerika zneužije protiíránský blok, aby vyvolala povstání Íránců proti revoluci, a propagandou se pokusí postavit proti sobě vyznavače různých náboženských směrů.

“Íránsko-americký konflikt je nevyhnutelný,” řekl Rezáí, který je vysokým představitelem shromáždění znalců islámského práva. Nevyloučil americký raketový útok na íránská jaderná zařízení.

Předseda Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Larídžání řekl, že je íránská armáda připravena čelit všem případným útokům na jaderné provozy. Dnes Larídžání odjel do Sýrie, která je nejbližším spojencem Íránu; minulý týden jednal o bezpečností situaci oblasti v Saúdské Arábii.

Dnes íránská armáda zahajuje třídenní manévry, v jejichž rámci mají být vyzkoušeny rakety krátkého doletu. Cvičení se má podle státní televize konat na okraji pouště Kevír na severu země.

---
Prokletá budiž vláda, jež chce obětovat celý národ na oltáři své vlastní touhy po moci.

čtvrtek, ledna 18, 2007

Můžou zůstat, jestli:

Proč vlastně píši o zločinech režimu a podporuji jeho změnu? (mírovou, prosím!!! odkazuji všem co mě obviňují z válečného štváčství)... pro mě můžou mulláhové klidně zůstat, jestli:

- přestanou mučit, věznit a zabíjet lidi jenom kvůli tomu, že s nima nesouhlasí
- se přestanou míchat do osobního života lidí, co poslouchají, jak se oblékají, co jedí a pijí, s kým se přátelí, s kým udržují milostné vztahy, co studují, kam jezdí, atd.
- když uznají i v právním zřízení, ne jenom lživým přesvědčováním, že žena je rovnocenná lidská bytost, a nepotřebuje pro každý právní úkon mužského poručníka, jako by byla dítě nebo mentálně postižená...
- zvýší legální ochranu ženy: zvýší věk plnoletosti pro manželství z 9 (isl. tradice), resp. 13 let minimálně na 16 let
- zvýší legální ochranu ženy: zabezpečí ochranu obětí znásilnění a potrestání vinníků (žádné vyžadování 4 mužských očitých svědků!!)
- přestanou tolerovat sexuální zneužívání a obchodování se ženami a dětmi
- přestanou podporovat obchod s narkotiky
- odstraní všechny diskriminační zákony a opatření proti jakýmkoliv náboženským nebo etnickým menšinám a jednotlivcům
- každému obviněnému umožní objektivní soudní proces bez vynucování přiznání nátlakem a mučením a přístup k obhájci
- dají lidem pravdivé a úplné informace, bez bohapustých lží, propagandy a zamlčování, cenzury, filtrování a blokování (internetu)
- zabezpečí svobodu tisku, projevu, zhromažďování a vyznání
- nebudou dále izolovat zemi a omezovat komunikaci mezi ní a světem
- lidem z peněz za ropu (klidně by na to stačily) postaví fungující hospodářství, zabezpečí práci a materiální blahobyt (jak se o to pokoušel Šáh)
- zváží, jestli Írán nemá důležitější investice než je jaderní "energie" a
- přestane vyvíjet jaderní zbraně (vím o čem mluvím, i důkazy jednoho dne budou)
- nebudou místo toho investovat do šíření náboženského extremismu a vlivu v regionu a zbrojení zahraničních teroristických skupin a sebevražedných komand s vymytými mozky
- přestanou lhát o Holokaustu a volat po zničení Izraele
- nebudou manipulovat volby
- nebudou systematicky odsuzovat a potlačovat projevy původní íránské národní kultury, hudby, tance, svátků, zvyků a myšlenek
- nic dalšího mě nenapadá, ale ještě toho tam bude..
______________
podtrženo a sečtěno: mulláhové se těchto věcí stejně nikdy nevzdají, protože by se museli vzdát celého smyslu jejich existence: t.j. ovládnutí lidí a šíření jejich vlivu a radikálního islámu, a hlavně, protože by lidé hned jasně vyjádřili: nechceme vás. Obrázek z http://ethnikoi.org/khomeini.jpg přes blog
http://vladimirkurdistan.blogspot.com

Něco hezčího než jenom vraždy a mučení...


Unikáš mi jako vítr
jež si hraje s tvými vlasy
a zapomínáš na ty časy
když do stínů jasmínů
sedali jsme si
a v nekonečném tichu
utonula píseň tvého smíchu
a odpověď přišla bez otázky...

do klece své lásky
zavírám jen vítr
jež mě hladí
svou studenou dlaní
a zhasíná mou svíci
bez naděje na shledání...



Inspirováno perskou
miniaturou ze 17. století.

čtvrtek, ledna 11, 2007

Ztratí Írán svou národní hrdost, jestli nebude mít jaderní technologie?

Alereza Taghi, SosIran.com, odborník z oblasti energetiky:

Dříve než odpovíme na tuto otázku, musíme si vysvětlit, co myslíme pod výrazem "technologie". Může to znamenat jendnu nebo více z následovních věcí, ohledně jaderních elektráren (JE) a obohacování uranu:

• Schopnost stavět jaderné elektrárny
• Schopnost ovládat výrobu energie v JE
• Schopnost spravovat a udržovat JE
• Schopnost správně a bezpečně nakládat s jaderním odpadem
• Schopnost obohacovat palivo pro reaktory na výrobu energie (pod 4%)
• Schopnost obohacovat urán pro jaderní zbraně (nad 90%)

Následující údaje by nás mohli posunout k odpovědím

Většina velkých univerzit má výzkumné kapacity, které učí studenty většinu teoretických a některé z praktických aspektů nukleárních technologií. 56 zemí provozuje 284 výzkumných reaktorů. Proto, íránští inženýři a vědci můžou dosáhnout vědeckého poznání v oblasti jaderních technologií během provozu pokusného reaktoru. Ale je nutná rozsáhlá činnost v oboru na získání dostatečných znalostí pro budování jaderních elektráren. Proto existuje jenom několik větších společností, které budují jaderné elektrárny, s různými specifikacemi a licencemi.

31 zemí provozuje jaderní elektrárny. Všechny tyto země, kromě Ruska mají zásoby zemního plynu na hlavu menší než 5% zásob Íránu na hlavu. Jenom 9 z těchto 31 zemí obohacují palivo pro své elektrárny. Jinými slovy, více než 2/3 zemí s jaderními výrobními kapacitami kupují ošetřené palivo od velkých výrobců tohoto paliva (jako je Austrálie), protože je to levnější a nepotřebují si dělat těžkou hlavu se zneškondněním odpadu, a dodržováním protokolů Mezinárodní Agentury pro Atomovou Energii. Rovněž tyto země nemají plány ani ambice využít vysoce obohacený uran nebo plutónium na výrobu jaderním bomb. Proto, země může mít jadernou elektrárnu bez výstavby velkých kapacit na obohacování s tisíci odstředivek P2 pro obohacení paliva. Odstředivky P2 se běžně používají na obohacení uranu na vyšší úrovně než ta, která se vyžaduje pro jaderné reaktory. Evropská Unie (hlavně Francie) má zájem vybudovat Íránu lehkovodní jaderní elektrárnu a dodávat palivo.

Ale toto řešení nebylo přeijato Islámskou Republikou, protože by to zabránilo Íránu aby se dostal k potřebnému množství uranu s úrovní obohacení pro výrobu atomové bomby.

Kdyby politická atmosféra byla jiná, kdyby byla v Íránu vláda přátelská k Západu, a kdyby větší firmy měly možnost prodávat Íránu jejich nejnovější technologie pro jaderní elektrárny, stejně by to byla výstavba jaderních elektráren ekonomicky nevýhodné pro Írán, kvůli jeho ekonomické situaci. Náklady na výstavbu jaderné elektrárny nyní přesahují 2,500$ na KW.
Přestavba existujících elektráren na plyn a ropu s cílem zvýšit jejich výkon by stálo asi 250$ nar KW. Írán má existující výrobní kapacity na výrobu asi 29,700,000 KW na základě spalování fosilních paliv, při využití neefektivních jednocyklových elektráren. Tyto elektrárny by mohly být konvertovány a rozšířeny na elektrárny s kombinovaným cyklem, co zvýší jejich kapacitu asi o 10,000,000 KW; co se rovná kapacitě asi deseti jaderních elektráren.

Deset JE by stálo asi 25 miliard dolarů. Přestavba a rozšíření existujících elektráren by stálo 2.5 miliardy dolarů. Pro připomenutí, Írán už doteď vynaložil více než 11 miliard dolarů a ještě ani nedokončil svou první jaderní elektrárnu (v Búšehru).

Íránu by zbylo dost času na získání vědomostí a schopností na výstavbu a provoz moderních jaderních elektráren. Elektrárny budoucnosti můžou využít výsledků rozsáhlého výzkumu, který probíhá ve Spojených Státech, a výzkumných zařízení, které se nyní plánují ve Francii, místo toho aby byly založena na zastaralé těžkovodní technologii, kterou se Islámská Republika snaží dostat od Ruska (a která se dá zneužít na válečné účely, pozn překl.).

Posuďte sami, poté co si to sečtete.
--------
... a hlavně pro íránskou vládu "národní zájmy" jsou jenom prázdnou frází, důležité jsou mocenské zájmy islámu mimo Írán...

Jak jsou obyvatelé důležití pro íránskou vládu

Iran Press News (anglicky): 5,4 milionů Íránců (co se přibližně rovná počtu obyvatel Slovenska) žije z 1 dolaru na den (co je 3000 tumanů, nebo 20 korun). Přiznal to Parvíz Davúdí, první náměstek prezidenta Ahmadínežáda v projevu ve městě Qazvin. Objevilo se to ve zprávách oficielní tiskové agentury pracujících ILNA. Zvýšily se ceny základních potravin, jako obilí nebo brambory, protože ty právě zabezpečují základní potřeby rodin s nízkým příjmem.
Agentura Fars rovněž citovala Davúdího, který řekl, že kupni síla 2/3 rodin s nízkým příjmem je tak malá, že žijí jenom na chlebu a jogurtu.
------
Ale samozřejmě Íránská vláda posílá miliony dolarů Palestincům, "adoptuje" jejich dělníky a rybáře (a koho ještě... děti s vymytými mozky a kalašnikovy...), opravuje domy v Libanonu po válce, kterou sám vyvolal prostřednictvím své loutky Hizballáhu, investuje miliardy do nukleární "energie" a zbrojí sebe i jiné... proč?

"Milovaný lid Íránu, který je v současnosti opravdovou zářící tváří dějin islámu, by měl zkusit přijmout těžkosti a strádání pro Boha, aby vysocí činitelé země byli schopni uskutečnit jejich hlavní cíl, jímž je šíření islámu ve světě.”

Sahif-e-ye Nour, Svazek 21, s. 108, 22. března 1989
Zdroj: Imám Chomejní: O Vývozu Revoluce, Institut pro shromažďování a vydávání děl Imáma Chomejního, Teherán, 2001

Drogová závislost v Íránu - video

Zde na Google video byl zveřejněn dokumentární film o životě drogově závislých, kteří žijí na městském hřbitově v Šírázu. Je v perštině s anglickými titulky a stojí za shlédnutí. Kdo nerozumí anglicky (ani persky předpokládám) : žena v černém čádoru si vydělává na dávky pro sebe a pro manžela prostitucí (za niž může být trest vězení, bičování nebo kamenování). Její manžel Hassan chce prodat svou ledvinu za milion tumanů (1000 dolarů) aby zaplatil své dluhy a vrátil se do normálního života. Stařec jež bydlí na hrobu s "klecí" říká, že předtím bydlel na jiném hrobu, ale měl noční můry, tak se pak přestěhoval na jiný a snad to tomu nebožtíkovi nevadí, protože noční můry přestaly. Muži v uniformách, jež na konci filmu přijdou s obušky na hřbitov jsou příslušníci Revolučních Gard.

středa, ledna 10, 2007

"Nechť Írán klidně shoří"

Z Chomejního řeči ve městě Qom, 1980:

"My neuctíváme Írán, my uctíváme Alláha; Protože vlastenectví je jenom jiné jméno pro pohanství. Říkám, nechť tato země [Írán] shoří. Říkám nechť se tato země změní v kouř, jenom pokud islám povstane vítězně v zbytku světa."

Kdo je Nazanin anebo osud "padlých žen" v Íránu

Mají společnou jednu věc: Nazanin Fatehi a Nazanin Afshin-Jam (Afšín Džam) mají stejné jméno (a íránský původ). Ale zatím co Nazanin Fatehi čeká na trest smrti, Nazanin Afshin-Jam, krásná vítězka soutěže Miss Canada, pracuje na tom, aby zvrátila rozsudek nad děvčetem, přičemž dělá většinu své práce pomocí počítače z ložnice svého bytu zde. (pozn. v Kanadě)
Ve středu, obě ženy zjistí jestli Nazanin Fatehi bude žít nebo zemře.
"Je pořád se mnou. Mám ji pořád v hlavě. Trápí mě to už 10 měsíců," řekla Nazanin Afshin-Jam v neděli.
Krásná vítězka z Vancouveru a popová zpěvačka poprvé slyšela příběh Nazanin Fatehi před deseti měsíci, když ji napsal neznámý člověk, který považoval za zvláštní, že mají tato dvě děvčata stejná jména.
Před tím, Nazanin Afshin-Jam nikdy neslyšela o Nazanin Fatehi, která byla odsouzena k trestu smrti oběšením v lednu poté co se přiznala, že ubodala jednoho ze tří útočníků, kteří se pokoušeli znásilnit jí a její šestnáctiletou neteř. V tom čase jí bylo 17.

"Když jsem se dověděla o příběhu Nazanin, byla jsem šokována," řekla Nazanin Afshin-Jam. "Nemohla jsem to dostat z hlavy. Cítila jsem, že musím něco udělat."
Využila svého věhlasu ako předchozí Miss Canada a vědomostí získaných v průběhu studia mezinárodních vstahů, Nazanin Afshin-Jam založila petici k záchraně Nazanin. Doteď sesbírala více než 232,000 podpisů, které byli doručeny íránské vládě. Rovněž navštívila Ottawu a ústředí OSN v New Yorku, aby přiměla politiky k zvýšení politického tlaku na Írán, aby upustil od popravy.

V červnu byl rozsudek smrti Nazanin Fatehi pozastaven a případ byl znovu otevřen. Druhé jednání by se mělo uzavřít ve středu.
"Tohleto není jenom věc Nazanin," řekla Nazanin Afshin-Jam, jejíž rodina opustila Írán, když jí byly dva roky. "Tohleto je věc práva všech lidí na spravedlivý proces. Je to něco co postihuje nás všechny, všechny lidské bytosti."
kdyby Nazanin Fatehi dovolila muži, aby ji znásilnil, dostala by 100 ran bičem podle íránského zákona. Kdyby byla provdaná v tom čase, mohla by být uznána vinnou z cizoložství a odsouzena k smrti ukamenováním.
"Je tou dvojsečný meč," řekla Nazanin Afshin-Jam. "Ženy nemají na výběr ... cítím, že musím být hlasem těch, kdo žádný hlas nemají."
...

Nyní je několik možností:
a) soud Nazanin osvobodí
b) odsoudí ji na x let žaláře
c) potvrdí její trest, t.j. smrt oběšením
d) odsoudí ji na zaplacení "dieh" co je něco jako cena za život muže, kterého zabila, přičemž rodina zabitého může podle islámského práva odmítnout výkupné a žádat vykonání trestu smrti

Nazanin (celá stránka ve Wikipedii zde) pochází z chudé kurdské rodiny z okolí města Sanandadž, nyní žijí na předměstí Teheránu, kde se celý případ odehrál. Je nejstarší z pěti dětí, její otec je invalid a už 7 let nemůže pracovat, její matka živila rodinu tím, že uklízela po domech a čistila koberce, a rovněž si zničila zdraví stykem s chemikáliemi. Nazanin musela pečovat o domácnost, proto vychodila jenom 2 třídy základní školy. Rodina si samozřejmě nemohla dovolit právníka. Nyní se jí po kampani lidé z celého světa na právníka složili a její případ byl znovu otevřen.

Zde je dokumentární film (v angličtině) o případu Atefeh (na obr. vpravo), dívky oběšené ve věku pouhých 16 let na základě vykonstruovaného a sumárního procesu za "nemravné chování" a dokumenty a videa o jiných popravách v Íránu (vedle ve sloupci).

Otázka k zamyšlení: původní trest pro Nazanin a pro jiné "padlé ženy" měl být stejný jako ten pro Saddáma Husajna... tomu se asi říká "boží spravedlnost", že?

středa, ledna 03, 2007

Mahdí s Ježíšem porazí arcinepřítele v Jeruzalémě

Via Islam Info:
Na internetových stránkách oficiálního íránského média se objevilo triumfálního proroctví, které ohlašuje návrat šíitského mesiáše.Podle internetových stránek se “náhle na světové scéně za hlasu z nebes, oznamujících jeho znovuobjevení ve svaté Kabě v Mekce, objeví imám Mahdí”.

Internetové stránky Islamic Republic of Iran broadcasting (IRIB) oznámily v programu “Svět před osvícením”, že Mahdí se znovuobjeví v Mekce a sestaví armádu, která porazí v sérii apokalyptických bitev, ve kterých Mahdí překoná svého arcinepřítele v Jeruzalémě, nepřátele islámu. Seriál byl pravidelně během listopadu a prosince aktualizován.

“Mahdího dalekozrakost a pevnost tváří v tvár škodlivým elementům vyvolá hrůzu. Po jeho vzestupu z Mekky do celé Arábie se mu podřídíme my a pak další části světa, jak bude pochodovat na Írák a ustanoví sídlo globální vlády ve městě Kufa”.
“Pak imám pošle deset tisíc ze svých sil na východ a na západ, aby vykořenil utiskovatele. V tento čas mu bůh usnadní věci a země budou jedna za druhou upadat pod jeho vládu”, prohlašují internetové stránky.
“Po svém objevení zůstane imám po nějakou dobu v Mekce a pak půjde do Medíny. Potomek prorokova arcinepřítele Abu Sufjana obsadí Sýrii a napadne Írák a Hidžáz s dravostí bestie … nakonec imám Mahdí pošle vojáky, kteří zabijí Súfjanovce v Beit al-Mokaddas (Jeruzalémě), islámském svatém městě Palestiny, které je v současné době pod okupací sionistů”, dodává IRIB.
Podle íránského seriálu se Mahdí objeví na zemi s Ježíšem: “Čteme v knize Tazkarat ol-Olia, ‘Mahdí přijde s Ježíšem, synem Marie, který ho bude doprovázet’. … Imám Mahdí bude vůdcem a prorok Ježíž bude jeho poručíkem v boji proti útisku a za zavedení spravedlnosti na světě. Ježíš sám přinesl zprávy o příchodu posledního božího proroka a uvidí, jak se Mohamedovy myšlenky naplní v čase Mahdího”.

Poselství k mekkánské pouti od nejvyššího vůdce Chameneího je zde.

Sankce neovlivní íránský zbrojní průmysl

Via Islam Info:

Ministr obrany Mostafa Mohammad Najjar v pátek označil sankce OSN uvalené na Írán za “psychologickou válku” a prohlásil, že neovlivní schopnost Íránu pokračovat ve výrobě raket.
Rada bezpečnosti OSN zakázala ve snaze zastavit obohacovací aktivity Íránu, které mohou vést k jaderným zbraním, dovoz nebo vývoz citlivých jaderných materiálů a technologií do Íránu a stejně tak balistické systémy.
“Vidíme tyto sankce jako psychologickou válku, která nebude mít vliv na výstupy íránského zbrojního průmyslu”, řekl Najjar v rozhovoru pro státní televizi.
“Vyrábíme několik zbrojních položek v různých sférách. Všechny jsou domácího původu a nepotřebují pomoc ze zahraničí”, dodal. …

Írán má ve svém arzenálu střely s doletem až 2000 km, což znamená, že jeho arcinepřítel Izrael je v jeho dosahu. Íránští činitelé také řekli, že jeho zbraně mohou zasáhnout celou oblast Zálivu, kde mají Spojené státy, jeho hlavní nepřítel, své vojenské jednotky.

Update: “Rezoluce OSN namířená proti íránské jaderné činnosti nemá pro Íránce žádnou platnost,” dodal, přičemž zdůraznil, že dokument “byl přijat pod tlakem Spojených států a Velké Británie a jeho obsah není příliš důležitý”. …
“Pokud zastrašující mocnosti… chtějí bránit vůli Íránců, uštědříme jim historickou facku,” varoval dnes Ahmadínežád před davem posluchačů, který na jeho proslov reagoval výkřiky “smrt Americe”. …

Ve středu íránský parlament v reakci na rezoluci RB OSN nařídil vládě, aby přehodnotila míru spolupráce s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.
Konečné slovo má v jaderné otázce, stejně jako ve všech ostatních záležitostech v Íránu, nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Ten rovněž trvá na tom, že se Teherán svých nukleárních plánů nezřekne.

Malý komentář... jak je pokrytecké řvát Smrt Americe, když zčásti právě administrativě prezidenta Cartera, nebo naší velice objektivní BBC vděčí tento režim za svou existenci...

pondělí, ledna 01, 2007

Rekapitulace

Tak, přeji Vám všem šťastný nový rok 2007, doufám, že přinese víc pozitivních věcí a hlavně víc rozumu, lásky, pochopení, oboustranné tolerance a méně náboženského fanatismu a z něj vyplývajícího násilí a utrpení.
Už 10 měsíců jsem zde s Vámi, a sloužím Vám, kdož se zajímáte o dění v neklidných regionech světa jako je Blízký Východ a snažíte se pochopit situaci v celé její složitosti. Snažím se Vám přinášet zprávy o věcech, o kterých se moc nepíše, snažím se o objektivitu i přes emocionální spojení s oblastí bádání a navzdory sprškám opodstatněné i neopodstatněné kritiky a urážek.

Podívejme se nyní co se všechno událo v Íránu a v regionu v uplynulém roce.
Zdá se, že se íránský jaderný program v posledních dnech vymkne zpod mezinárodní kontroly ještě víc, než doteď. Jako odpověď na rezoluce RB OSN č. 1696 a č. 1737, které Írán vyzvaly k přerušení obohacování uranu, Írán neudělal zhola nic, dokonce zvýšil své pochybné a těžce sledovatelné aktivity a aroganci vůči OSN.
Írán vystupňoval i protiizraelskou a protizápadní rétoriku organizováním kontroverzných akcí, jako soutěž o nejlepší karikaturu holokaustu a konferenci, která zpochybnila celý holokaust jako historický fakt. Íránský prezident Ahmadínežád samozřejmě neustoupil od svého volání po fyzické likvidaci Izraele, a íránská ekonomika utrpěla právě z důvodu zvýšené diplomatické izolace země v důsledku těchto nepřijatelných "cílů" v mezinárodní politice. Ahmadínežád rovněž napsal několik dopisů světovým politickým špičkám, ve kterých je zve k přijetí islámu a jeho politika se nese v apokalyptické vizi očekávání šíitského spasitele, 12. imáma Mehdího, který by se měl objevit a dovést svět pod vládu islámu (jak by k tomu mělo dojít, na to je několik variant, několik z nich je pochopitelně násilných).
Samozřejmě, následky této rétoriky si odnesli běžní obyvatelé a místo investovaní petrodolarů do vlastní země a pečování o blahobyt a budoucnost Íránu se vláda pustila do odvážných projektů v zahraniční politice: chce se stát největší regionální velmocí a chce tak učinit posílením vlivu radikálních a militantních ozbrojených skupin v zemích regionu, jako je libanonský Hizballáh, SCIRI a Mahdího armáda Muqtady al Sadra v Iráku, a hlavně šíitských politických frakcí v Sýrii, Afghánistánu, Turecku, Saudské Arábii a ostatních zemích. Důsledkem těchto aktivit byla i letní vyprovokovaná válka mezi Izraelem a Hizballáhem nebo rapidní zvýšení útoků a nábožensky motivovaného násilí v Iráku hlavně proti civilistům v roce 2006, co je už více než 3 roky po invazi a je těžké ho vysvětlovat jako pouhou odpověď na Spojeneckou okupaci Iráku. Já ho vidím jako mocenský boj Íránu proti sunnitům, hlavně Saudské Arábie, o vliv a moc v Iráku, zemi se šíitskou většinou a dějinami poznamenanými válkami a rivalitou o moc v regionu právě s Íránem.
Kromě investic do masivní mediální propagandy (televizní a rozhlasové vysílání do těchto zemí) ještě více ochuzují Írán investice do zbrojení a vývoje například i raket středního a dlouhého doletu (doletí do Izraele a do Evropy) ve spolupráci se Severní Korejí. Írán rozvinul čilou spolupráci i s jinými diktaturami a pseudorežimy, jako jsou Bělorusko, nebo Venezuela.
Zhoršila se i domácí situace ohledně porušování lidských práv. Cenzura tisku, kultury a internetu se zvýšila a zdokonalila, omezování přístupu k informacím se vystupňovala. Stali jsme se svědky uvěznění intelektuálních špiček jako Ramin Jahanbegloo pod falešnými obviněními (hlavně špionáž a spolupráce se západními velmocemi), i násilné potlačování studentských hnutí za svobodu projevu a odborových hnutí pracujících, kteří si žádali své mzdy a nezaměstnaných, kteří žádali práci a sociální zabezpečení, ženských hnutí, jež demonstrovaly proti diskriminaci v právní oblasti. Zvýšil se počet poprav a mučení politických vězňů, pronásledování uprchlíků, disidentů a těch co konvertovali pryč od islámu. Počet oficielně oznámených poprav se pohybuje kolem 150 za celý rok, počet tajných může být několikanásobně vyšší.
V posledních komunálních volbách ale radikální frakce prezidenta Ahmadínežáda a jeho mentora Ajatolláha Mesba Yazdího prohrála proti konzervativcům stávajícího nejvyššího vůdce Chameneího a bývalého prezidenta Rafsandžáního a "umírněným reformistům" bývalého prezidenta Chátamího... buď z vůle těch několika voličů, jež se namáhali, nebo byli nuceni volit, a volby do Rady Expertů stabilně "vyhrála" frakce vůdce Chameneího, který kandidáty podrobil důkladnému sítu, aby jeho moc nebyla oslabena...
Co víc mi zůstává... doufám, že náboženský fanatismus a slepé mocenské ambice této vlády nespůsobí ještě víc utrpení doma a v regionu a jaderné zbraně eventuelně vyvíjené v Íránu se nikdy nedostanou k slovu. Rovněž doufám, že jestli by měla nastala změna režimu v Íránu, obejde se bez invazí cizích sil a zbytečného násilí...