sobota, prosince 30, 2006

Saddám je mrtev

Podle nejnovějších zpráv byl Saddám Husajn dnes ráno ve čtyři popraven (foto a video)... reakce Kurdů, šíitských Iráčanů a Kuvajťanů, rodinných příslušníků obětí řádění jeho režimu jsou pravděpodobně vesměs kladné. Na yahoo jsou fotky Iráčanů v Nadžafu. Reakce íránské vlády jsou rovněž pozitivní... tady je výčet zločinů připisovaných jeho režimu podle íránské tiskové agentury. Írán je vcelku velice "objektivní a důsledný", když jde o výčty zločinů všech ostatních nepřátelských režimů. Trest pro Saddáma vypadá jako jediný bod ve kterém se mulláhové (nyní) shodnou s Američany. Můžou jim nyní poděkovat, že svrhli diktátora, který Írán napadl a zatáhl ho do 8 let trvající války, ve které Irák použil i chemické zbraně (jako i proti Kurdům) a ve které zemřelo nebo bylo zraněno minimálně 600 tisíc - milion lidí na obou stranách... a ve které USA později podpořily Irák protože došlo k vyhrocení vztahů s Íránem (kvůli napadení Americké ambasády během revoluce) ... holt... americké spojenectví je vrtkavé a oportunistické, jako spojenectví velmocí obecně... přátelí se s tím, kdo jim právě vyhovuje, proti tomu, kdo jim právě nevyhovuje...

Výsledek: teď má íránský režim v Iráku volné pole pro rozšiřování svého vlivu mezi místními šíity a vyhrocování náboženského radikalismu a násilí.
Už jenom na závěr: ať už jsou politické důvody, načasování a důsledky této popravy jakékoliv... každá diktatura má sice hlavu, ale má i výkonnou moc: tělo a ruce. A většinou právě ti, kteří byli výkonnou mocí, ti, kdož ve věznicích mučili, popravovali, konali politické vraždy, právě ti odpovědnosti uniknou, nebo se pravidelně "recyklují" s každou změnou režimu... je a bylo to vždy tak.

Co přinesly Vánoce a čím končí rok 2006

Ali Akbar Jasaghí, ředitel organizace pro vězení a nápravno-výchovná zařízení, řekl, že v Íránu existuje kolem 100 dalších tajných věznic, které nespadají pod kontrolu této organizace, jsou ve správě rozvědek a tajných služeb a jsou vlastně ilegální, protože zákon zakazuje, aby tajné služby spravovaly věznice. Že v tajných vězeních bezpečnostních služeb určitě nesedí zlodějíčkové, ale političtí vězni, je asi jasné. O týrání vězňů zde nebudu mluvit, vždyť jsou Vánoce a nebudu kazit nikomu večeři. Tím, že tam Amnesty International a podobné organizace nepouští, tak tato vězení asi ani neexistují, že?
Jak strašně se Ahmadíndžihád a ochráncové lidských práv rozčilovali nad Guantanamem a Abu Ghraib.

Ani tři roky po velkém zemětřesení v Bámu (2003) poškození obyvatelé ještě nemají normální bydlení, stany a provizorní chajdy lemují hlavní ulice a i vyučování probíhá v chatrčích a na rekonstrukci kanalizace (voda je tam znečištěna a závadná) a čištění odpadních vod prý nejsou peníze...
Hlavně že je vždy dost peněz na pomoc Libanonu, Palestině, Sadrově armádě v Iráku například poslal nějakých 275 milionů... I do Afghánistánu investoval Írán asi 200 milionů dolarů, jako protiváhu americkým investicím a pomoci, Írán staví dálnice a podpořuje šíitské svatostánky a do Afghánistánu vysílá i rádio, které používá k šíření antiamerické propagandy... (podobné rádio a tv stanice z Íránu vysílají po celém B. Východě). Stejný postup jako v ostatních zemích, kde chce posílit vliv: nejdřív staví školy, mešity a nemocnice a pak z nich vysílá své lži.

Ale naopak Írán nemá peníze ani na údržbu a investice do svých ropních polí, ze kterých prakticky celý žije. Zahraniční firmy se bojí v Íránu investovat a íránská produkce ropy klesá ročně o 10%. Zde je zajímavá nová studie Rogera Sterna z Hopkinsovy Univerzity o zanedbávání ropního průmyslu v Íránu.

Po přijatí sankcí RB OSN podle rezoluce 1737 (celý text), které by měli omezit Íránu přístup k citlivým technologiím na výrobu zbraní, Írán odhlasoval své vlastní "sankce": ještě víc omezí už stejně moc omezenou spolupráci s MAAE... a hodlá instalovat 3000 odstředivek na obohacování uranu a vyhlásil, že je nukleární zemí, za co ho splísnil egyptský ministr zahraničí Abdol Abul Gheit: prý něco takového může říct jenom země, která má nukleární zbraně...
Už jenom čekám, kdy Írán odstoupí od Smlouvy o nešíření jaderních zbraní a za dva týdny "z důvodu nátlaku a agrese imperialistického západu" bude nucen svůj mírový program změnit na válečný a rychle vyvinout atomové zbraně (s Alláhovou zázračnou pomocí)…

V Iráku bylo 21. prosince zatčeno 10 Íránců, čtyři z toho byli v diplomatických službách, v průběhu zátahu amerických jednotek proti skupinám připravujícím útoky. Výsledky vyšetřování zatím nebyly zveřejněny, diplomaté byli už údajně propuštěni.

Ahmadíndžihád napsal dopis i papeži... Vatikán zatím jeho dopis nepublikoval. Rovněž ho zve ke konverzi k islámu?

Podle Iran Press News, Írán oběsil 17 lidí za 3 dny, a od 20. listopadu do 20. prosince 30 lidí, co je průměrně 1 člověk denně. Nevěřím, že je to definitivní číslo.. za rok

Údajně několik stovek příslušníků Hamásu opustilo palestinská území aby podstoupili trénink v Íránu.. co je tam asi budou učit? Jak se přednáší poezie, hrají šachy a kouří vodní dýmka?

Saudové zaznamenali zvýšený počet politicky aktivních Íránců v Mekce a bojí se incidentů a zvyšujícího se vlivu Íránu a radikálních šíitů vůbec.

Několik zpráv k volbám: zde zde, mimochodem, ta 50% účast je asi skutečná účast vynásobena pětkrát... někteří se domnívají že celkový počet lidí co se účastnili se přibližuje číslu 5 milionů co je asi 10% oprávněných voličů (celkový počet obyvatel kolem 68 milionů).
zprávy o manipulaci, například o tom, že některé urny se toulaly po zemi ještě 3 dny po volbách... kde tak dlho trčely??? ... nebo o tom, že některé komise odmítly otevřít urny před pozorovately, někteří sčítatelé byli po letech, co tuto práci vykonávali, nahrazeni novými lidmi a tak dále a tak dále:

Studenti, kteří protestovali proti Ahmadínežádovi, se nyní bojí o své životy.
... a patetický vládní tisk je označil za "propagátory sexu a alkoholu"

Fotografie konfiskace a odnášení satelitních talířů

Francouzská ropní společnost TOTAL je souzena za úplatky íránskému režimu v hodnotě 80 milionů dolarů.

Vánoce v Íránu (foto)... přičemž Ahmadíndžihád (už dávněji) vyhlásil, že "zastaví křesťanství v této zemi".

A ve městě Rasht tajné služby oslavu Vánoc i překazily.

neděle, prosince 24, 2006

Veselé Vánoce

Přeji všem křesťanům veselé Vánoce, všem jinověrcům, agnostikům, ateistům atd. hezké prázdniny, a muslimským radikálům odkazuji: když už připravujete nějaké teroristické útoky na kohokoliv, doufám, že vás pochytají a nestihnete pošpinit tyto svátky lásky k bližnímu vaší slepou nenávistí.

sobota, prosince 23, 2006

V Íránu se pálí knihy


















































... a není to proto, že nemají čím topit. Když se někde pálí knihy, chtějí osoby provozující tuto bohulibou (a propo, kterému bohu libou) činnost samozřejmě tímto velice demokratickým a ekologickým způsobem umlčet myšlenky v nich obsažené. Zde je celý přehled (v angličtině) o různých "knihoboreckých" hnutích v dějinách.
Knihy dějepisu (velice příznačné) a perských klasiků byly páleny příslušníky radikálních Básidžů v Tabrízu.
Zdroj: IranPressNews.

čtvrtek, prosince 14, 2006

Bude to krysa nebo krokodýl?

Zajímavé, zatím oficiálně nepotvrzené zprávy pronikly o náhlém zhoršení zdravotného stavu nejvyššího vůdce Ajatolláha Chameneího, který byl tajně hospitalizován s divnými symptomy: třesavka, studený pot, necitlivost v nohou, extrémně nízký tlak a podobně. Doktoři byli ze začátku bezradní a nakonec zjistili jenom něco jako zlyhávání srdce. O Chameneím se předpokládá, že trpí rakovinou a (možná kvůli tomu) užívá snad analgetikum na báze opiátů (jeho zvýšená konzumace opiátů je veřejně známá). Že se toto náhlé zhoršení dostavilo před zítřejšími (15.12.2006) volbami do Rady Expertů (rada kleriků, kteří kontrolují činnost nejvyššího vůdce a mají možnost ho i odvolat/vyměnit) asi nebude náhoda. Před několika týdny při psaní jednoho postu mně napadlo, že by ho klidně radikální kruhy kolem Ahmadínežáda a Ajatolláha Mesba Yazdího mohli nechat i otrávit.. ostatně politické vraždy se v posledních týdnech nějak rozšířily. Uvidíme jestli ta stará krysa přežije nebo po něm nastoupí ještě horší - krokodýl (Mesba Yazdí, jehož profil je v jednom ze starších článků), ten nejhorší radikál, který by Írán s radostí dovedl i do války.
Stáváme se svědky těžkého mocenského boje hlavně mezi radikální frakcí (Ahmadíndžihád a spol.) a konzervativci, příznivci Chameneího. Reformistické křídlo bylo už téměř odstaveno. I letadlo, které spadlo před několika dny vezlo několik jeho nejvěrnějších druhů a přívrženců.. to možná také nespadlo náhodně. Není to první zničené letadlo, které vezlo zrovna nejvyšší vojenské špičky, velitele Revolučních Gard (něco jako elitní SS íránského režimu) nebo novináře a jiné případně nepohodlné osoby.

Že Chameneí má ještě pořád dost moci ve svých rukou dokazuje fakt, že přes výběrové řízení vhodných kandidátů do Rady Expertů se nedostalo ani příliš moc reformistů, ani moc radikálů, a největší skupinou zůstanou Chameneího přívrženci, čím se složení Rady pravděpodobně moc nezmění. Proto není možné vyloučit, že by radikálové přikročili k poslednému řešení - fyzické eliminaci samotného Chameneího, co by mělo za následek oslabení konzervativní strany a samozřejmě nové "volby" nejvyššího vůdce, ve kterých by soupeřil pravděpodobně Mesba Yazdí s Rafsandžáním.

Toto vystupňování extrémního mocenského boje, který se nestraní ani vražd, je možná důsledkem opatření, které bylo parlamentem přijato asi před týdnem, ve kterém jsou volby do Rady Expertů spojeny s volbami do městských zastupitelstev, aby se snížily náklady na tyto volby, a zároveň bylo odhlasováno zkrácení Ahmadínežádova volebního období o celý rok. Zde a zde je několik podrobnějších analýz v angličtině.

Zítřejší volby spadají do jednoho období i s "konferencí o Holokaustu" pořádané v Teheránu v těchto dnech, kam jsou pozvaní lidé pochybné ideologie jako David Duke, bývalý člen Ku Klux Klanu, francouzský profesor Robert Faurisson, nebo Australan německého původu Frederick Toeben, lidé kteří vesměs spochybňovali vyhlazovací tábory a použití plynových komor v německých koncentračních táborech, jako i počty vyhlazených Židů, politických vězňů a jiných menšin (Romů, homosexuálů). Tato konference chce otevřít "svobodné bádání o Holokaustu". Konference se účastní i skupina ultraortodoxních Židů, kteří neuznávají stát Izrael.

OPEC oznámil, že opouští americký dolar a přesouvá své profity do jiných měn.

Ještě jedna zajímavost: Irácký velvyslanec v Nizozemí Siamand Banaa oponoval íránskému ministrovi zahraničí Manúčehrovi Mottakímu, který v projevu tvrdil, že za násilí v Iráku je odpovědna přítomnost americké armády. (tak pak proč je hlavní těžisko násilí v útocích proti Iráčanům, civilistům na tržištích a podobně?) Banaa se ozval a obvinil Írán z pokrytectví v jeho rétorice proti USA. Írán profitoval z války proti Iráku, i tím, že byl odstraněn Saddámův režim, nepřátelský vůči Íránu. Oficielní diplomatické vztahy těchto zemí byly chladné a taková otevřená konfrontace není častá.

Zároveň s protesty hladových nezaměstaných Íránců doma, kterým vláda často není schopna včas vyplácet mzdy, íránská vláda slíbila palestinské správě 250 milionů dolarů, na rok 2007, a "adoptoval” 100.000 palestinských dělníků a je ochoten jim příštích šest měsíců platit měsíčně po 100 dolarech. Po tutéž dobu a stejnou částkou má být z Teheránu podporováno 3000 palestinských rybářů. Kolik z těchto "dělníků a rybářů" je členy teroristických skupin a vykoná sebevražedné operace můžeme jenom hádat. Jak to řekl Chomejní: “Milovaný lid Íránu, který je v současnosti opravdovou zářící tváří v dějinách islámu, by měl zkusit přijmout těžkosti a strádání pro Boha, aby vysocí činitelé země byli schopni uskutečnit jejich hlavní cíl, čímž je šíření islámu ve světě.” Radši to nebudu komentovat. Je mi z toho špatně. I kdyby žádná ideologie nebo touha po svobodě nepohla Íránci, bude to hlad.

Studenti univerzit po celém Íránu protestovali ... V Teheránu přerušovali Ahmadíndžihádův projev rachejtlemi, pískáním, bučením a vykřikováním hesel jako "smrt diktátorovi", "smrt despotismu", "svoboda, rovnost, bojkotujte volby", "jestli povstanu já a ty, povstanou všichni" a podobně a společně zpívali studentskou hymnu. Několik studentů pálilo Ahmadínežádovy fotografie. (Na transparentu je napsáno "re´is e džomhuri fašist, politeknik džájí to nist"= fašistický prezident, polytechnická (univerzita) není tvé místo). Další fotografie jsou zde. Na to jim Ahmadíndžihád odpovědel, jestli se nestydí, že jsou na výplatní listině Spojených Států.. hahahaha. Na obrázku s transparentem "freedom is not free" je příklad cenzury (na dotaz o cenzuře médií v Íránu. Na fotografii agentury ISNA je transparent napravo od toho centrálního "vyfotoshopován"... aby nikdo nemohl přečíst co tam bylo napsáno.. předpokládám, že písmena na původním obrázku byla jasná a čitelná...)

neděle, prosince 10, 2006

My chceme práci, říkají Íránci

Co křičeli lidé Mahmúdovi Ahmadíndžihádovi na mítingu ve městě Mazandarán? bylo to: "Chceme nukleární energii"? Nebo snad "Chceme zničit Izrael"? Nebo "Chceme rozšířit Islám do celého světa"?

ﻣﺎ ﻜﺎﺮ ﻤﻰﺧﻭﺍﻫﻴﻡ

(má kár michájím) - chceme práci.

ﻛﺴﻰﺑﻪ ﻓﻜﺮﻤﺎ ﻤﺴﺗﺽﻌﻔﺎﻥ ﻫﺴﺖ

ﺨﻳﺮ ﻧﻴﺴﺖ

(Kasi be fekr má mostaz'efan nist; cheir nist) - někdo myslí na nás chudé/nuzné? Nikdo.


úterý, prosince 05, 2006

Nově zveřejněné fotografie z popravy v raných měsících Islámské revoluce

27. srpna 1979, pár měsíců po vítězství revoluce, bylo 11 Kurdů popraveno vesměs na základě falešných obvinění z obchodu se zbraněmi, podněcování nepokojů a vraždy. Nebyly při tom předloženy žádné důkazy a celý soud probíhal tím způsobem, že na improvizovaném "soudě" ve vestibulu letištní haly ve městě Sanandadž (prov. Kurdistán) jeden mulláh jménem Sádeq Chalchali (jinak člen nejužší Chomejního Revoluční Rady) si sedl na židli, zul si boty, vyložil si nohy a sundal turban. 30 minut si muže přehlížel, ptal se jich na jména a pak je odsoudil "za šíření prohnilosti na světě", co je věta, která je podle islámské jurisdikce dostatečným důvodem pro rozsudek smrti a jeho formální vyjádření. Přítomný fotograf zvěčnil tuto událost na 70 záběrech, ze kterých se zachovalo 27. Jedna z nejlepších fotografií dík rychlému jednání redaktorů oběhla Írán a svět, hned se dostala za hranice a vyhrala Pulitzerovu cenu, jako jediná anonymní v celé historii. Dnes máme možnost je poprvé vidět (27 záběrů zde) a dovídáme se jméno jejich autora: Džahangir Razmi. Celý příběh fotografa a obrázků je zde. Poprava těchto lidí zapadala do obecné atmosféry politických poprav, od ledna do srpna bylo (oficielně) popraveno minimálně 500 údajných kontrarevolucionářů a činitelů Šáhova režimu, další stovky a tisíce byly ve vězeních a další politické popravy, pak už většinou tajné nebo na základě fiktivních procesů, obvinění ze špionáže (velice oblíbené u totalitních režimů, jak víme), probíhaly v 80. letech a probíhají dodnes.

Bejrút demonstruje II.

Velice krásné a charakteristické video z demonstrací v Bejrútu je zde na isláminfo, co se stane s Libanonem, jestli tato vláda padne. Můžeme klidně zapomenout na Libanon. Budeme mu říkat už jenom Islámská Republika Hizba-land.

neděle, prosince 03, 2006

Bejrút demonstruje....

Libanonská policie a armáda jsou v nejvyšší pohotovosti. Statisíce demonstrantů totiž vyrazily do ulic Bejrútu a požaduji odstoupení protisyrské vlády premiéra Fuáda Siniury.
Záběry zcela zaplněného centra metropole přinesla i zpravodajská televize CNN. Na počtu účastníků demonstrace se shodují televize Hizballáhu Al-Manar s křesťanskou televizní stanicí LBCI.
Opozice v čele se šíitským hnutím Hizballáh a jeho spojenci šíitským hnutím Amal a Svobodným vlasteneckým hnutím křesťanského generála Michela Aúna spolu s dalšími prosyrskými stranami chce svrhnout kabinet Fuáda Siniury a vytvořit vládu národní jednoty, v níž by měla větší podíl na moci a rozhodování.

Premiér Siniura ujistil, že jeho kabinet nehodlá pod tlakem ulice ustoupit, a v noci na dnešek v televizním projevu varoval, že nezávislost Libanonu a jeho demokratický systém jsou ohroženy.
Přestože opozice vyzvala k pokojné a civilizované demonstraci a rozdává demonstrantům letáky s výzvou k zachování klidu, panují obavy, že by se akce mohla zvrhnout v násilí. Vládní komplex proto střeží armáda i policie ve stavu vysoké pohotovosti a v celém Bejrútu byla přijata maximální bezpečnostní opatření.
-----

Několik otázek do pléna pod názvem "nedělní skepse".

Je tohleto malý pokus o islámskou revoluci? Doufám, že ne. Jestli ano, doufám, že se nepovede.

Nezasahováním do demonstrace libanonská vláda chce podpořit svůj prodemokratický program, stejně jako nezasahováním do demonstrací islamistů i íránský Šáh poukázal na mírumilovnost své vlády, kterou se snažil vycházet v ústřety potřebám lidu a respektovat jeho vůli. (Kdyby byl býval Šáh takovým tyranem jak ho líčí porevoluční a nepřátelské zdroje, byl by se všemi imámy a revolucionáři skoncoval cobydup. I v Íránu spolu s islámisty demonstrovaly i jiné skupiny, marxisté, liberáli ... a kdo nakonec všechny převálcoval?)
Jenom se zde naskýtá jedna otázka. Kde jsou hranice demokratické plurality názorů, a kde začíná nátlak? Je Hizballáh skutečně zástupcem většinového názoru Libanonců (asi sotva), nebo jenom tím, kdo využije "slabost", toleranci a "princip neútočení" demokracie ve svůj prospěch ve svém plánu nastolení diktatury islámu? Kde je hranice, od které začíná obranná válka demokracie? Je nutno přistoupit k zákazu antidemokratických ideologií? Je tímto zákazem jakékoliv "demokracii nepřátelské" ideologie popřena sama kvintesence demokracie a demokracie nabyde znaky totalitarismu?

sobota, prosince 02, 2006

Íránské zbraně přímo z továrny putují šíitským milicím v Iráku

Podle nálezů fungl nových zbraní z íránských továren s datem výroby 2006 se předpokládá, že se zbraně k šíitským milicím dedostávají přes černý trh, ale přímo s požehnáním íránské vlády...

Turecká vláda deportuje uprchlíky do Íránu


Iran Press News, via Regime Change Iran:
Sajíd-Ali Dúst a Aidín Sarai, dva příslušníci opoziční orgnizace a žadatelé o přiznání statutu uprchlíka OSN, kteří žili už 2 roky v Turecku, byli neoprávněně zatčeni poté co se řádně přišli hlásit (jednou za dva týdny) na cizineckou policii ve městě Van.

Další případ je zde, Azita a její manžel Ahmad-Reza Šaffaghat jsou ve vězení v Turecku a hrozí jim deportace. Účastnili se studentských demonstrací r. 1999 a byli vězněni v Radžaí Šahr na západ od Teheránu Skrývali se celá léta až se jim povedlo přes Irák a Turecko dostat až na řecké hranice, kde je ve skupině 10 uprchlíků zadrželi Řekové a předali zpátky Turkům, jež je uvěznili v Edirne, poté co jim řecká i turecká strana odepřela azyl, bili je a vězní je v hygienicky nevyhovujících podmínkách. Oba konvertovali ke křesťanství a , za co jim v Íránu také hrozí trest.

Stovky Íránců zkoušejí prchat ze země ale jenom malému množstvu se to povede. I když se to povede, je jim zabráněno vůbec požádat o azyl a jsou navráceni domů, kde často beze stop mizí. Řecko a Turecko opakovaně porušují mezinárodní předpisy o azylovém procesu.

Kanada si kvůli její upřímné a konečně nebojácné kritice pošlapávání lidských práv v Íránu vysloužila obvinění ze špionáže z íránské strany. Její velvyslanectví už bylo opevněno... snad z obavy, že Íránský revoluční režim má jistou tradici a oblibu v přepadávání ambasád a věznění diplomatů...

Další Ahmadíndžihádovo psaníčko

Zde je v pdf ke stažení 4 stránkový dopis, který Ahmadíneřád poslal americkému lidu.
Odkaz ve stručnosti zní: vaše vláda udělala strašné věci, za které se musí stydět, ale
"Ti kdož olitují, mají víru a činí dobro mohou být mezi těmi, jež dosáhnou Spasení. Jenom váš Pán tvoří a vybírá jak to chce On, a jiní se nepodílejí na Jeho výběru. Sláva Bohu, jenž je Vyšší než druhové, kteří se mu přiřazují." (Korán 28:67 - 68 momentálně nemám k dispozici český překlad Koránu, ale smysl je tentýž) , což znamená: olitujte svých hříchů, nepřijímejte vaši vládu (varoval i demokraty), nechte nás (muslimy) abychom zničili Izrael a následujte příklad nejspravedlivější, nejlidštější, nejmorálnější atd. vlády islámu, jinak ....
Je to dopis v podobnén stylu jako dřívější dopis Bushovi. Obraťte se k islámu jinak..