pondělí, října 23, 2006

Uff, to jsme si vydechli...

Tak pravděpodobně reagovali Íránci, když viděli rezoluci OSN proti jadernímu testu Severní Koreje... na téma je zde Taherího článek (jako vždy, veeelice zajímavý, překlad příště). Jak to asi povzbudilo zemi, která se zapřísahala, že žádnou bombu neplánuje, to si dovedu představit... Tak jen do toho, mullové...

čtvrtek, října 12, 2006

Ocelové objetí íránské islámské republiky se uzavírá...

Podle mých osobních zdrojů Ahmadíndžihád vyzval vládu Řecka aby všechny íránské uprchlíky z táborů vydal do Turecka, odkud mají být deportováni zpátky do Íránu... co se tam s nima bude dít, to je snad všem jasné.... V posledních měsících se rapidně zvýšily počty uprchlíků z Íránu. Když zvážím, jak moc Íránci milují svou zemi, že jsou často ochotni snášet všechno možné, jenom aby tam mohli zůstat, znamená to, že je to pořád nesnesitelnějnější ... Hlavní důvod, proč Íránci prchají, není chudoba a nezaměstnanost, ale režim, který přinutil statisíce lidí uprchnout a hledat svobodu za hranicemi.

středa, října 11, 2006

Co má Írán společného se Sev. Korejí kromě hnusných režimů?

Jak jsme se posledně dověděli, S.Korea provedla podzemní, údajně nukleární výbuch... někteří sice tvrdí, že výbuch byl dost malý, a mohl být proveden i odpálením velkého množství konvenční trhaviny, ale já si myslím, že ten výbuch mohl být klidně nukleární... třeba i menší... štěpný materiál je vzácný...
Celkem zajímavý pohled nabízí Alan Peters na http://antimullah.com.

"jestli chcete vědět, kam směřuje Írán, sledujte co dělá Sev. Korea.
a) Když byla střela s dlouhým doletem testována v S.K., přihlíželo tomu více než 20 íránských vědců a fyziků.
Samozřemě, protože test byl určen na ověřění účinnosti střel, které SK prodává Íránu ale za které jim nebude zaplaceno až do doby, když prokážou, že střely fungují.
Írán má, opakuji, má, nejméně čtyři - možá šest až osm - nukleárních hlavic, se čtyřmi už zabudovanými do raket středního doletu Šaháb 3.
Zatím co dosáhnou do Izraele a východních částí Evropy, Šaháb 3 a Šaháb 5, pořád ve vývoji, zatím nedostačují na dosažení dlouhého doletu, po kterém Írán touží.

b) Dnešnímu severokorejskému testu také přihlíželi íránští vědci a fyzici. Jejich počet je ale těžké odhadnout protože Írán cvičil a pořád cvičí stovky specialistů v SK.
Účelem tohoto testu mohlo být přilákáni pozornosti na SK a přinutit k bilaterálním setkáním mezi Kimem Čong-Ilem a USA jako postranní efekt ale prvotním smyslem byl test zaplacený Íránem.
Jak bylo zmíněno výše, Írán má jisté množství štěpného materiálu, něco z toho ze začátku 90. let a pravděpodobně dost degradovaného pro použití do zbraní - ale ne pro podzemní explozi - kterou může Ahmadínežád oznámit, že se Írán stal nukleární mocí a zažehnat jakékoliv sankce OSN jako příliš pozdní atd.
Háčkem bylo, že íránský režim neměl tušení, jestli to, co mají zapříčiní působivý výbuch nebo to bude jenom velké "říhnutí".
Tak Severní Korea, která má větší zásobu podobného štěpného materiálu byla pověřena, aby provedla test. Kdyby to jenom "říhlo" Írán by se zdržel podobného testu a ohlášení jejich vstupu do nukleární rodiny - ze svatyně Imáma Rézy (patrona zázraků) v Mašhádu.
Kdyby to bylo dost veliké bum, Ahmadínežád by se připojil a kromě toho, že by oznámil světu už hotovou věc, dříve by mohl přinutit své sousedy, aby se podrobili jeho politickým plánům.
A ostatně zpustil regionální závody ve zbrojení."

Další článek o spolupráci Íránu a Sev. Koreje je na isláminfo zde.

úterý, října 10, 2006

Další, teď už oficiální zprávy o íránském původu výzbroje iráckých geril

Podle tiskového oddělení Americké armády a podle zpráv a fotografií z iráckých neoficiálních zdrojů (viz článek na blogu níže) íránská vláda dodává iráckým teroristickým skupinám jako Mahdího Armáda nebo Brigády Badr materiál pro výrobu silničních náloží a další komponenty a zbraně. Kromě toho se podílí taky na jejich výcviku na íránské půdě. Značky na zbraních a výbušninách se shodovaly také s těmi, které byly zabaveny izraelskou hlidkou na lodi, která převážela zbraně a výbušniny pro Hizballáh (C-4).
Je to víc než jasné. Nemyslím si, že šíitské milice mají dost peněz na to, aby si tyto věci kupovali jako bonbony.

pondělí, října 09, 2006

Jeden (další) ajatolláh se postavil proi íránské vládě

.. a vláda si žáda jeho hlavu na podnosu. A proč? Vyslovil neslýchaný požadavek oddělit vládu od náboženství a vytvořit sekulární stát... a tím se stal vlastně odpadlíkem.
V sobotu a v noci ze soboty (7.10) na neděli se bezpečnostní složky snažily obklíčit dům ajatolláha Sájeda Hosseina Kazeymeni Borudžerdího s cílem zatknout ho. Ajatolláh se opevnil na střeše svého domu ve Studené ulici č.9 v Teheránu a kolem domu a do celé čtvrti se nahrnuli jeho příznivci, mezi jimiž bylo i mnoho žen, aby bránili Borudžerího a zamezili jeho zatčení. Mnoho z těchto obránců bylo zatčeno, údajně až několik stovek. Ale i obráncům se povedlo zajmout několik agentů, u kterých byly nalezeny lahve s kyselinou, kterou měli samozřejmě v úmyslu stříkat lidem do tváří. Ajatolláh byl ve styku s rozhlasovou stanicí KRSI (Rádio Hlas Íránu) a poskytnul několik rozhovorů. Na jeho stranu se přidal i ajatolláh Mehdi Haeri a povolil lidem v obležení porušit tvrdá nařízení ramadánu. Do rádia volalo hodně lidí, aby mu vyjádřili podporu a vyzvali k účasti větší davy (Arméni, Bahájci). Ve čtvrti vypuklo několik požárů a přes davy se tam nedostali nejenom policisté ale ani sanitky, které přijely sesbírat raněné. Davy také zabránili militantům z org. Basidž (povětšině dobrovolníci arabského a jiného cizího původu... Íráncům se nechtělo mlátit jejich vlastní bratry a sestry), aby se mezi davy dostali na motocyklech a s osmi cisternami, ze kterých chtěli stříkat vroucí vodu na demonstranty. Nakonec však bezpečnostní složky čtvrť obklíčily. Nevím, jak se všechno vyvinulo, zatím nemám zprávy. Ajatolláh Borúdžerdí je synem stejnojmenného ajatolláha, který byl velice váženým poradcem Šáha Muhammada Rézy a padl za oběť islámské revoluci.
Na první pohled se může zdát, že Borúdžerdího hlas je osamocen ale kromě něj existuje i více kleriků, kteří zastávají podobné názory, třeba ajat. Montazeri a vnuk samotného Chomejního, ajat. Ahmad Hossei Chomejní... Několik kleriků si uvědomuje zločiny, které tato vláda páchá ve jménu Boha... takže se nakonec potírají mezi sebou po obviněních z odpadlictví, tedy vlastně vládnoucí radikální sekta Hodžatie potírá všechny ostatní, kdo se snaží o "novou interpretaci islámu". Jak to vyjádřil její vůdce ajatolláh Mesba Yazdí: "zacpěte jim huby".

Několik zajímavých stránek co se mi povedlo objevit

Jestli někdo touží vidět necenzurované fotografie o různých formách "života" a smrti v Íránu, doporučuji stránku http://www.ayeneh.org. Jsou tam fotky a články o prostituci, drogové závislosti, bídě, politicky řízeném násilí a dalších jevech, které jsou součástí kruté reality v této zemi od vítězství islámské revoluce r. 1979. Nechci nikoho příliš šokovat, kdo chce vidět, galerie je zde.

Něco hezčího a optimističtějšího je na stránce http://www.democracyforiran.de, hlavně v sekci audio video. Jsou tam články, rozhovory a nějaké ukázky íránské hudby, tradiční i populární. Písně se dají i stáhnout. Je tam i "neoficiální hymna" odboje od zpěváka Dariuše (Dariush) - Dobare misazamat vatan (znovu tě postavím, vlasti má).
Další umělci, kteří mi přirostli k srdci jsou Faramarz Aslani, Fereydoon Forooghi (nebo Fereydoun Foroughi), Siavash, Ebi, Houshmand Aghili, Hayedeh, Googoosh, Ramesh a podobně (to je povětšině předrevoluční generace, všichni žijí v exilu, ale mnozí dodnes tvoří. Některé písničky se dají stáhnout porůznu z internetu když hodíte tato jména do Googlu, existují i stránky, kde se dají poslouchat současní interpreti jako slavný Arash, třeba http://music.tirip.ir. Současná tvorba je spíše eklektická a osciluje mezi tradičními prvky (tak typický blízkovýchodní sound, typické nástroje a vokální projev) a moderními tendencemi s rytmickými prvky a počítačovou úpravou. Co je velice důležité v perské hudbě jsou texty, mnohdy velice krásné a s vlastní poetickou hodnotou a 90-99% mluví o lásce... pokračování příště.

čtvrtek, října 05, 2006

Nalezen důkaz o přímé íránské účasti v nepokojích v Iráku

V Iráku byl konečně zajištěn důkaz o přímé účasti Íránu na vraždění v Iráku. Původní článek a foto v arabštině zde. Irácké stránky uveřejnily zprávu, že po těžké bitvě v provinci Diyala u Chan Bani Sa’ad severně od Bagdádu s "Mahdího Armádou" (vedenou šíitským klerikem Muqtadou Al-Sadrem), iráckému odboji se povedlo chytit jednoho bojovníka z Mahdího Armády (o které je všeobecně známo, že je financována z Íránu). Našli u něj kompletní moderní komunikační systém zhotoven Ministerstvím Obrany Íránské Islámské republiky, který byl pravděpodobně používán na přímou komunikaci s Íránci.
Takže co skrývá tahleta zajímavá magická skříňka? Na detailnějších záběrech je emblém IRR a její oficiální název (jomhooriye eslamiye Iranجمهوری اسلامی ايران ), název ministerstva obrany islámské republiky, Vezárat-e defá (وزارت دفاع ) a sanáye mocháberáti va elektronikiye iran (průmysl telekomunikace a elektroniky Íránu صنايع مخابراتى و الکترونيکى ايران ).






úterý, října 03, 2006

Nově zveřejněný dopis Ajatolláha Chomejního

Přes Islám info: Nově zveřejněný dopis ajatoláha Chomejního, který byl napsán v roce 1988, říká, že Írán bude potřebovat jaderné zbraně, aby vyhrál válku s Írákem, říká zpráva. Současný prezident Mahmoud Ahmadínežád popírá, že by Írán měl v úmyslu vývoj jaderných zbraní, protože takové zbraně by podle něj porušovaly islámské principy. Dopis ale ukazuje, že Chomejní, vůdce íránské islámské revoluce, si nic takového nemyslel.

Je pravda, že Chomejní před veřejností jaderní energii a zbraně odsoudil s argumenty, že je to proti islámu.. ale to je typická taktika íranské diplomacie. Něco jiného říkají lidem doma, něco jiného lidem v zahraničí a mezi sebou si klidně dělají, co chtějí.

Íránská policie zatkla křesťanskou rodinu

Compass Direct News: Příslušníci íránské tajné policie v Mašhadu na severovýchodě země před třemi dny zatkli křesťanský manželský pár. Přinutili je opustit šestiletou dceru a do této chvíle je zadržují bez možnosti komunikace s okolím. Policisté v civilním oblečení, kteří se odmítli legitimovat, si 26. září v sedm hodin ráno vynutili vstup do bytu pětatřicetiletého Rezy Montazamiho a jeho osmadvacetileté manželky Fereshteh Dibaj. Po celodenním marném pátrání nakonec zaměstnanci kanceláře zpravodajské služby Islámských revolučních gard (Islamic Revolutionary Guard Corps) přiznali, že manžele zadržovali a vyslýchali. Příbuzní Montazamiových se od té doby marně snaží zjistit důvod jejich zatčení. Montazami pochází ze známé rodiny v Mašhadu, ke křesťanství se obrátil někdy mezi dvaceti a třiceti lety. Manželka Ferešteh je nejmladší dcerou Rev. Mahdi Dibaje, pracovníka Assemblies of God, který před dvanácti lety zemřel pro svou víru mučednickou smrtí. Společně s manželem vedou nezávislé domácí společenství v Mašhadu. V roce 1990 nechala vláda v tomto městě popravit pastora obráceného od islámu ke křesťanství. Celý článek na www.prayer.cz.

pondělí, října 02, 2006

Konečně vyšla nějaká zajímavá knížka

Na českém knižním trhu se konečně objevila knížka, která nabízí náhled do skutečné podstaty islámu. Jmenuje se "Islám bez závoje", autor Robert Spencer, vydavatelství Triton, cena 199,- Kč. Vřele doporučuji všem a doporučte ji také všem známým. Komentář na obálce říká: "Autor zkoumá, jaké věci islám ve skutečnosti učí, a zabývá se možnými hrozivými důsledky těchto učení pro budoucnost muslimského světa a Západu. Spencer se dostává za povrchní rozlišení k “pravému” mírumilovnému islámu a islámu “zneužitému” teroristickými skupinami a pátrá v Koránu i islámských tradicích, stejně jako v historii a současné situaci muslimského světa, aby zjistil, proč má toto nejrychleji rostoucí náboženství sklon k fanatismu."
Další informace a úryvky na islám info, odkaz zde.

neděle, října 01, 2006

USA schválily sankce proti Íránu

... které je nijak neovlivní, jak se vyjádřil mluvčí parlamentu Haddad Adel. Stejně si už Írán tím věčným vyjednáváním natáhl čas dostatečně, aby se na sankce připravil. Sankce měly být namířeny hlavně proti společnostem a jednotlivcům, kteří by Íránu dodali materiály, technologii nebo jiné věci použitelné na výrobu zbraní hromadného ničení. Írán už dávno přesunul své finanční zdroje do bank, kde nemohou být zasaženy, zásobil se duální technologií a náhradními díly do letadel a jiných zbraní přes Turecko, Dubaj a podobně... a případná vízová omezení také nemají moc šancí na úspěch.
Je zajímavé, že poté co Írán tak tvrdohlavě vzdoruje ve věci jaderního programu, Egypt a možná Turecko projeví zájem o nukleární energii. A máme to tady...

V Íránu se narodila klonovaná ovce


V Íránu se narodila první klonovaná ovce v islámském světe. Po několika neúspěšných pokusech, kdy ovce uhynula, tato možná přežije. Jenom doufám, že Íránce nenapadne klonovat jiné bytosti...
bohužel islámští radikálové se množí jiným způsobem.